Hoşgeldiniz  

52 cezaevindeki mahkumların eserleri Antalya’da sergileniyor

SEMİH KÖKEN | 26 Mart 2015 | Antalya Haber, Yaşam A- A+

Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu Ürün ve El Sanatları Antalya Sergisi, Cumhuriyet Meydanı’nda, Vali Muammer Türker, Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yüksel Kocaman, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım ve Antalya Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Bağcı’nın katıldığı törenle açıldı.

 

 

Törende Vali Türker, ceza infaz kurumlarında birtakım faaliyetlerin yürütülmesi gerektiğini belirterek, “Hayatının bir bölümünü orada geçiren insanların, sonrasında ayaklarını yere sağlam basması ve toplumun onurlu bir ferdi olarak hayatlarına devam edebilmesi için gerekli bilgi ve becerileri kazanması gerekiyor” dedi.

Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kocaman, ceza infaz sisteminin temel amacının, suça sürüklenen bireylerin topluma kazandırılması olduğunu belirterek, son 12 yılda bu yönde köklü reformlar yapıldığını söyledi. Kocaman, bu reformların tek amacının ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlü ve tutukluların rehabilitasyonu, yani topluma kazandırılması olduğunu kaydetti.

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Yıldırım, dünyada en fazla üzerinde araştırma yapılan ve çözüm modelleri ortaya konmaya çalışılan konuların başında ceza infaz kurumlarında gerçekleştirilen rehabilitasyon çalışmaları geldiğini söyledi. Bu çalışmalar kapsamında hükümlü ve tutuklulara okuma yazma kurslarından lisans ve lisansüstü eğitime kadar her kademede eğitim imkanı sağlandığını kaydeden Yıldırım, “İstihdam imkanları dikkate alınarak meslek eğitim kursları açılmakta ve ayrı madde bağımlığından kurtulma, öfke kontrol gibi psikososyal program uygulanmaktadır. Bu çalışmaların tek amacı ceza infaz kurumlarından salıverilen hükümlülerin bir meslek sahibi olarak üreten ve sorumluluk sahibi bir birey olarak toplum içinde yerlerini almalarını sağlamaktır” diye konuştu.

Yılmaz, bu bağlamda 357 ceza infaz kurumunda ÖSYM ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen sınavlara 25 bin 149 hükümlü ve tutuklunun girdiğini, aynı yıl okuma yazma eğitiminden doktora programına kadar 35 bin 847 hükümlü ve tutuklunun değişik eğitim faaliyetlerine katıldığını kaydetti. Diğer yandan psikososyal müdahale programlarına 16 bin 97 tutuklu ve hükümlünün katıldığını aktaran Yıldırım, “Alanında uzman personel tarafından ceza infaz kurumlarında 219 bin 509 tutuklu ve hükümlüyle bireysel görüşme yapılmıştır” dedi.

Bu rakamların ceza infaz kurumlarının birer eğitim meslek edindirme ve rehabilitasyon merkezi olduğunu gösterdiğini savunan Yıldırım, cezaevlerinde açılan işyurtlarında çalışan sayısının da 34 bin 114’e ulaştığını aktardı. Bunlara ek olarak 122 kamu kurumuyla yapılan protokolle 1976 hükümlüye çalışma imkanı, 91 özel sektör firmasıyla yapılan anlaşma uyarınca da 1655 hükümlüye iş imkanı sağlandığını belirten Yıldırım, “2012- 2015 dönemi itibariyle değerlendirildiğinde kamu kurumlarıyla gerçekleştirilen protokol sayısının 317, kamu kurumlarında çalışan hükümlü sayısının 4 bin 77, özel sektörle yapılan işbirliği sayısının 201, bu kapsamda çalışan hükümlü sayısının 3 bin 543 olduğu görülmektedir” diye konuştu.

Yıldırım, açılışı yapılan sergiyle ceza infaz kurumlarının çalışan personel ve çalışan hükümlüleriyle kapılarını dünyaya açtığını belirterek, “Bu sergi kurumların tüketen, boş zaman geçirilen kurumlar olmadığını, aksine üreten, katma değer yaratan kurumlar haline geldiğini göstermektedir” dedi.

 

Antalya’da 31 Mart’a kadar gezilebilecek sergide Türkiye’nin farklı illerinde bulunan 52 ceza infaz kurumunda bulunan iş yurtlarında üretilen dokuma, tekstil, deri, gümüş, bakır, çini ve mermer işlemeleri, süs eşyaları, sedef kakma, et, süt ve tarım ürünlerinin tanıtımı ve satışı yapılıyor. Sergide ceza infaz kurumları bulundukları ilin nesi meşhursa o ürünle ön plana çıktı. Alanya L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu su kabağı işlemesiyle, Mardin E Tipi ve Midyat M Tipi kapalı ceza infaz kurumları ise gümüş işlemesiyle, Rize ahşap oymacılığı, Eskişehir lüle taşı işçiliğiyle dikkat çekti. İmralı F Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu ise adada yetiştirilen zeytinden elde ettikleri İM-CE markalı zeytinyağı ve salamura zeytinlerle sergide yerini aldı. 52-cezaevindeki-mahkumlarin-eserleri-antalyada-sergileniyor353381cf3e488edf2d53

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle