Hoşgeldiniz  

TÜROFED Başkanı: Kış sezonunda 300 bin personel işsiz kalıyor

Semih Köken | 28 Ekim 2015 | Antalya Haber, Turizm A- A+

TÜRKİYE Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, turizm sezonunun 12 aya yayılamamasından dolayı kış sezonunda 300 bin kişinin işsiz kaldığını söyledi.

TÜROFED Başkanı Osman Ayık, yaz sezonunun tamamlanmasıyla birlikte kıyı bölgelerinde, otelcilerin eğitimli, kalifiye elamanlarını çıkartmak zorunda kaldığını, yeni sezonda yenilerinin alınarak, tekrar eğitmek zorunda kaldıklarını belirtti.

‘TURİZM SEZONUNU 12 AYA YAYAMIYORUZ’

Osman Ayık, “Biliyorsunuz yıllardır Türkiye’de yapılan ana mücadelelerden biri turizmi 12 aya yayabilmek. Ama maalesef özellikle kıyı bölgelerinde sezonluk tatil anlayışını bir türlü kıramadık. Birazcık baştan ve sondan uzatmalar gerçekleşmiş bile olsa halihazırda bakıldığında henüz Türkiye’de ’12 ay kıyı bölgelerinde turizm yapıyoruz’ diyemiyoruz. Bunun neticesi olarak da sezon sonuna yaklaştığımızda, ekim ayı sonu itibariyle kıyılarda sezonlar yavaş yavaş bitmeye, tamamlanmaya başlıyor ve tesislerin büyük bölümü de kapanıyor” dedi.

‘KAPANAN TESİS YÜZDE 70’

Her yıl yüzde 70 civarında tesisin kış dönemini kapalı geçirdiğini vurgulayan Osman Ayık, “Kalan yüzde 30’luk bölüm bölgeye, şehre göre veya bölgenin genel özelliğine göre değişmek kaydıyla maksimum oranda açıkta kalmaya çalışıyor. Ama bu da yeterli mi, değil tabi ki. Çalışanların işsiz kalmasına, sezonluk çalışmasına neden oluyor. Bu da sektöre olan bağımlılığı olumsuz etkiliyor ve kalifiye elemanları her yıl kaybediyoruz. Ve her yıl yeni baştan eğiterek eleman yetiştirmeye çalışıyoruz. Sektörün temel sorunlarından biri budur. Tahminlerimize göre her yıl 300 bin civarında turizm çalışanı işsiz kalıyor. Bu yıl yıl, dönem dönem değişebilir ama her kış sezonuna girerken yaklaşık 300 bin eleman kaybediyoruz” diye konuştu.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle