Hoşgeldiniz  

MOSKOVA DAN UMUT YOK

Semih Köken | 19 Mart 2015 | Kemer Güncel, Siyaset, Turizm A- A+

33SEMİH KÖKEN MOSKOVADAN  BİLDİRİYOR.

Uzun  Bir aradan sonra geldiğim Moskova  turizm fuarından merhabalar..
Bir takım Başkanların altını çizdiği gibi toz pembe hayaller çizerek sizleri avutmak istemem ama gördüğüm şu gerçekki
MOSKOVA DA  HER ŞEY ÇÖKMÜŞ durumda…
Bunu çok rahat  gözlemliyebiliyorsunuz,
  Aslında Turizmcilerin akil adamları tarafından, sezon öncesi yaşanan bu kaos ile ilgili her zaman yol gösterici açıklamalar yapılır.
 Bu kaos ortamından etkilenen otelciler, sezon öncesi yaptıkları zammı unutup, istenilen indirimleri yaparlar.Benim hizmetim, benim kalitem iyi. Ben indirim yapmam diyenler bile fiyatlarını gizli gizli indirirler. Yani her sezon öncesi yaşanan kriz ortamının yansıması otelciye indirim olur. Buna rağmen otelciler her sezon öncesi fiyatlarını yüzde 5 ile 20 arasında zam yaparlar. Oteller indirim yapsalar da bir önceki fiyatlarının düzeylerine gelirler. O yılda turist sayısında en az tek haneli bir artış yakalanır.
 Bu son 20 yıldır bir kısır döngü gibidir. Her yıl bu senaryo turizm camiasında yaşanır.
 Bu yıl kriz Rusya pazarında. Rusya’da yaşanan devalüasyon nedeniyle Rusların alım gücü yüzde 60 civarında düştü.Rusların maaşları aynı ama bir yıl önce gittikleri tatile tekrar gitmek isteseler dövizi baz aldığında yüzde 60 daha pahalıya gitmesi gerekiyor.
 Ruslar tatili seviyorlar. Parası olanlar ne yapıp edip tekrar tatile çıkacaklar. Bu tatil süresi ne kadar olur bunu zaman gösterecek.Rusya Pazarı Türkiye için çok önemli. Rusya pazarı Türkiye’de ikinci, Antalya’da ise birinci büyük Pazar. Bu nedenle bizim için çok önemli bir Pazar.
 Moskova Havaalanında bindiğim taksinin şoförü olan yaşlı Rus, bu yıl yaşanan ekonomik sıkıntıdan şikayet etti durdu. Türkiye’ye defalarca tatile gittiğini söyleyen yaşlı Rus şoför, bu yıl daha ucuz olan Mısır’ı tercih edeceğini söyledi.  Rus şoför, ‘’Bu yıl Rusya’da her şeyin fiyatı düşürüldü. Kazancımız aynı ama tatil Dolar üzerinden. Ben ve arkadaşlarım tatile gitmek istiyoruz ama ucuz nereyse oraya gideceğiz. Ucuz yer bulamazsak tatile gitmeyeceğiz’’ dedi.
 Moskova’da gördüğüm kadarıyla her kes bir beklenti içinde. Ne yapacağını bilen çok yok. Anladığım kadarıyla bütçelerine göre tatil destinasyonu bulamayan Ruslar bu yıl tatile çıkmayacaklar.
 Yani bu yıl, her yıl sezon başında yaşanan kriz gibi bir kriz yaşanmıyor. Her yıl olduğu gibi fiyatlar düştükten sonra turist sayısı çok fazla artmayacak.
 Kısacası Durum Moskova’dan pek parlak görünmüyor.
Kemerin  durumu bu destinasyonda çok daha zayıf rakibimiz olan belek ve kundu bölgesi dolmadan bize turistin gelmesi hayalden de öte olacaktır.
Bunun yanında vurdum duymaz bir aymazlık örneğine şahit oldum.
Her sene konuşulan  tanıtınım eksikliğimiz  ve bu sene tanıtıma çok daha ihtiyaç varken resmen yalandan  bir standla geçiştirilmeye çalışılmış.
Çok değil iki üç yıl öncesi GATAB ın yaptığı devasa  standları aklıma getirdiğimde bu olay tam  bir trajediye  dönüyor.Çünkü  Koskoca Kemer  Rusyanın en büyük Fuarında  yanlızca 1-2 metrelik küçük bir standla temsil ediliyor. Hemde Turizim Bakanlığı  Bünyesinin içinde köşeye sıkışmış bir halde….
İnanın buraya gelen  Turizmcilerin   bu olaya gösterdikleri tavır hep aynıydı.. YAZIKLAR OLSUN…
Eş dost ağırlamak fuar adı altında güzel  tabikki Mavi takım elbiselerle tek tip örnek profil çizmekte güzel ama birde o mavi takımlılar  Türkçeden başka bir dilde bilselerdi..
Ama Paşamıza  alkış yapmaya resim çekmeye  adam lazım bunlarında oraları görmesi lazım bazen haksızlık ediyorum evet….
Fakat  18 Mart gibi önemli bir günde iki tane aslan gibi devlet adamımızın Moskova fuarına ne iş yaptıklarını inanın çok merak ediyorum..
GeRÇİ BİZİM NE HADDİMİZE ONLARI SORGULAMAK..
Kemer yandığıyla kalsın
PAŞAM SEN ÇOK YAŞA KEMER SENİNLE GURUR DUYUYORR…..!!!!!!!!
Ayışığının tüm karanlıkları aydınlatması dileyiğle…
11063170_10153171368609834_1587365747_n moskova fuar¦- (9) moskova fuar¦- (4)
Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle