Hoşgeldiniz  

KETOB’tan yeşil anket

SEMİH KÖKEN | 16 Mayıs 2014 | Turizm A- A+

Kemer Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (KETOB) tarafından, Yeşil Yıldız projesi kapsamında turistik tesislerle görüşerek, 27 sorudan oluşan anket yapıldı. Otellerin yüzde 97’si, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan alınmış yeşil yıldız belgesinin olmadığını bildirirken, yüzde 92’si de söz konusu belgeyi almak istediğini belirtti.
Yeşil Yıldız projesi kapsamında yapılan anket sonuçlarını değerlendiren KETOB Başkanı Tayyar Gül, söz konusu projeyle birlikte küresel ısınmanın etkilerinin azaltılabilineceğine dikkati çekti. Yenilenemeyen enerji kaynaklarının tükenmesinin engellenebileceğini ve doğal kaynakların korunabileceğini vurgulayan Gül, gelecek nesillere de yaşanabilir bir çevre bırakılabilineceğine işaret etti. Gül, su ve enerji elde etmek için yapılan harcamaların minimize edilerek, ülkenin milli gelirine katkıda bulunulabileceğini dile getirdi.
YEŞİL YILDIZ’IN AMACI NEDİR?
Gül, çevreyi korumak, çevre bilincinin geliştirilmesi ve bu bilince sahip kitle tarafından tercih edilmek, su ve enerji sarfiyatını minimize etmek, tesis çalışanlarının bilinçlenmelerini sağlamak, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sağladığı elektrik enerjisi desteğinden faydalanmak için Yeşil Yıldız belgesinin alınması gerektiğini söyledi. Gül, doğal kaynakların tasarruflu kullanımını, enerji verimliliğinin arttırılmasını sağlamayı, çevreye zararlı maddelerin tüketiminin ve atık miktarının azaltılmasını, yenilebilir enerji kaynaklarının kullanımının teşvik edilmesini ve konaklama işletmelerinin yatırım aşamasından itibaren çevreye duyarlı olarak planlamalarını ise yeşil yıldız uygulamasının amaçları arasında olduğunu söyledi.
ANKET SONUÇLARI
Yeşil Yıldız Bilgilendirme anketiyle ilgili bilgi veren Tayyar Gül, görüşülen yetkililerin yüzde 86’sının vermiş olduğu bilgilere göre, uygulamanın işletme maliyetleri azalacağından ekonomik yönden katkısı olduğunu, elektrik ve su tasarrufunun sağlanacağı, atıkların kontrolünün sağlanıp çevreye duyarlılığın artacağını, otellerin ve bölgenin prestijinin artacağını ve müşteri memnuniyetinin artacağını vurguladı.
SEMİNERLERDE OLMASI GEREKENLER
Anket sonuçlarına göre, KETOB tarafından Yeşil Yıldız Bölgesel Araştırma ve Farkındalık Eğitimleri kapsamında düzenlenen seminerlerde, az maliyetli çözümlerin sunulması, kriterlerin tek tek açıklanması ve yoruma açık olan kriterlerin sadeleştirilmesi, seminerlerin sıklıklarının artırılması, görsel nitelikli eğitimlerin verilmesi, başvuru dosyası ile ilgili bilgilerin verilmesi ve endüstriyel atık yönetimi ilgili bilgiler verildiği takdirde uygulamanın daha faydalı olacağı belirtildi. 27 sorudan oluşan ankette, otellerin yüzde 97’sinin, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan alınmış yeşil yıldız belgesinin olmadığı, yüzde 92’si de söz konusu belgeyi almak istedi.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle