Hoşgeldiniz  

İş arayan ile işveren fuarda buluştu

Semih Köken | 18 Mart 2018 | Turizm A- A+

İş arayan ile işveren fuarda buluştu

Antalya’da iş arayan ve işveren, istihdam fuarında bir araya geldi. Türkiye İş Kurumu Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Fahrettin Kaya, 1 milyon 57 bin 249 kişiyi işe yerleştirdiklerini, 1 hafta sonra TBMM’den geçecek yasa ile iş başı eğitim programlarında verilen desteğin inşaat ve sanayi sektöründe 6 aya çıkarılacağını söyledi. Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ise, Türkiye’de işsizlik sorunundan çok iş beğenmeme sorunu olduğuna da dikkat çekti.

Kemerden SNT Grup hotels tam kadro ile katıldığı fuara damgasını vurdu. Kemer ve İstanbulda  otelleri bulunan Snt Grup Hotels yönetim Kurulu başkanı Sedat bey “Fuarın ülke turizmine ve istihdam sağlamasına veriler önemi dile getirdi”

Antalya Valiliği himayesinde 2013 yılından itibaren gerçekleştirilen Antalya İstihdam Fuarı (ANİF), turizm sezonu öncesi iş arayanlar ile sektör temsilcilerini Cam Piramit Fuar Alanı’nda aynı çatı altında buluşturdu. Vali Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Altunkaya, Antalya Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, Türkiye İş Kurumu Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Fahrettin Kaya ve davetlilerin katılımıyla gerçekleştirilen törenin ardından fuar ziyarete açıldı. Fuarda iş arayanlarla işveren bir araya gelerek, etkileşimde bulundu. Fuar alanında ağırlıklı olarak otellerin stant açtığı dikkati çekti. İş arayanlar stantlar önünde işe giriş için form doldurdu. İlginin yoğun olması nedeniyle masalarda yer bulamayan bazı vatandaşlar ise birbirlerinin sırtında form doldurdu.

‘1 MİLYON 57 BİN 249 KİŞİ İŞE YERLEŞTİRİLDİ’

Türkiye İş Kurumu Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Fahrettin Kaya, Antalya özelinde örnek bir organizasyonu olduğunu ifade etti. Turizm şehri olduğu için ağırlıklı olarak otellerin stant açtığını belirten Kaya, teşvikleri bizzat iş verenlerin ayağına giderek anlattıklarını söyledi. Kaya, İş Kurumu olarak işe yerleştirme sayılarının da oldukça iyi bir durumda olduğunu belirterek, “Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük işe yerleştirme rakamı olarak 1 milyon 57 bin 249 kişiyi işe yerleştirdik. Yeterli mi, değil. 2018 yılında yeni bir istihdam seferberliğinin startı verildi. TBMM’de istihdam teşvik paketi inşallah haftaya torba yasayla çıkıyor. En önemli destek, iş başı eğitim programları inşaat ve sanayi sektöründe 6 aya çıkarılıyor” dedi. Antalya’da geçen yıl 34 bin kişinin işe yerleştirildiğini de kaydeden Kaya, bu sayının rekor olduğunu söyledi.

‘YATIRIMLARLA YENİ İŞ ALANLARI YARATIYORUZ’

Kaya’dan sonra konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, işsizliğe çarenin ancak yatırımların artması ile mümkün olduğunun altını çizerek, “Belediye olarak hayata geçirdiğimiz ve geçireceğimiz yatırımlarla yeni iş alanları ortaya çıkarmaya gayret ediyoruz. Örneğin tek başına Boğaçayı Projemiz bile binlerce insanımıza iş olanakları sağlayacak” dedi.

‘ASMEK İLE ARA ELEMAN YETİŞTİRİYORUZ’

İşsizlik sorununu çözümünde diğer bir önemli konunun da eğitim olduğunu belirten Başkan Türel, “İş dünyası ara eleman açığının karşılanması konusunda sıkıntılar yaşıyor. Büyükşehir Belediyesi olarak biz de bu konuda üzerimize düşen görevi yapıyoruz. ASMEK ile 100 binin üzerinde vatandaşımıza mesleki eğitim verdik, iş bulmalarını kolaylaştırdık” diye konuştu.

‘İŞ BEĞENMEME SORUNU VAR’

İŞKUR işbirliği kurulan İş Danışmanlık Ofisi sayesinde vatandaşları özel sektörde işe yerleştirdiklerini anlatan Türel, şunları söyledi: “Ofisimize günde ortalama 50 vatandaşımız başvuruyor. Bugüne kadar 23 bin 696 vatandaşımız iş müracaatında bulunmuş, 13 bin 143 kişiyi iş bulmak üzere çeşitli firmalara yönlendirmişiz. Bu kişilerden 7 bin 119’u işe girmiş. 1856 kişi iş yönlendirmesine bile gitmemiş. 10 bin 138 kişi ben belediyede iş istiyorum yoksa Allahaısmarladık demiş. Yani bize müracaat edenlerin yarısı iş beğenmemiş. Türkiye’deki meselenin işsizlik sorunu mu iş beğenmeme sorunu mu olduğunu bu rakamlardan çok iyi anlıyoruz.”

‘HER BAŞVURANA İŞ TEKLİFİMİZ VAR’

Özel sektörün artık belediyeye gelerek yetişmiş eleman ihtiyaçlarını İş Danışma Ofisi’nden karşıladığını anlatan, “Bu da ne kadar doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. Antalya’da 153 özel firma 184 otel, tüm özel hastaneler, tüm özel eğitim kurumları ve diğer firmaların yetkilileri ile görüşme yaparak personel talepleri doğrultusunda yönlendirmeler yapıyoruz.  Her başvuru yapana iş teklifimiz var, sloganımız bu. Antalya bölgesindeki işsizlik oranını en aza indirmeyi amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘BİZİ ÖRNEK ALSINLAR’

“Çalışmak isteyene Türkiye’de iş var iki iki daha dört” diyen Başkan Türel, “Yeter ki ben kamu kurumu istiyorum, belediye istiyorum, sekiz beş mesai istiyorum, Cumartesi çalışmam Pazar hiç çalışmam denilmesin. En azından bizi örnek alsınlar. 7 gün 24 saat değilse de dört beş saat uyku ile haftanın yedi gününde kendimizi çalışmaya atfetmişiz. Biz ne mesai kavramı tanıyoruz, ne tatil günü dinliyoruz. Çalışan unutmayalım ki ekmeğini taştan çıkartır” şeklinde konuştu.

‘VALLAHİ HER İŞİ YAPARIM DİYEN HİÇ BİR İŞİ YAPAMIYOR’

Vali Münir Karaloğlu da Türkiye’de işsizlik sorunu olmadığını, iş beğenmeme sorunu yaşandığını aktardı. Antalya’nın Türkiye’nin vitrini olduğunu ifade eden Karaloğlu, “Ön verilere bakıldığında 2017 yılına göre 2018’in daha iyi olacağını görüyoruz. Bu da istihdama da yansıyacak. Daha çok insanımıza iş imkanı olacak. Türkiye’de iş beğenmezlik ve mesleksizlik var. Birisi geliyor ‘Vallahi her işi yaparım’ diyor. Onu diyen kişi aslında hiçbir işi yapamıyor. O yüzden iş başı eğitimler çok önemli” dedi. (DHA-Haber Merkezi)

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle