Hoşgeldiniz  

Antalya ‘yada yaşayan Ruslar gerilimden rahatsız

Semih Köken | 26 Kasım 2015 | Antalya Haber, Turizm A- A+

Türk pilotlarının sınır ihlali nedeniyle düşürdüğü Rus uçağı sonrası yaşanan kriz ve ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un açıklamaları iki ülke arasında ipleri germişti. Yaklaşık 40 bini yıl boyu, yaz sezonunda ise 70 bin kişinin yerleşik olarak yaşadığı Antalya’da Ruslar, iki ülke arasında yaşanan sorun nedeniyle gergin olduklarını dile getirdi. Yerleşik Rusların yoğun olarak yaşadığı Konyaaltı ilçesi Liman ve Hurma Mahallesi’ndeki Rus vatandaşlar, bir yandan günlük hayatlarına devam ederken, diğer yandan az da olsa tedirgin olduklarını söylediler.

Antalya Rus Sanat ve Kültür Derneği Başkanı İrina Balcı, uçak düşürme olayının çok üzücü olduğunu belirterek, iki ülke arasında gerginliğin olmamasını diledi. İrina Balcı, “İnanıyorum bu uçak düşürme isteyerek olmadı. Daha öncede böyle bir olay olmuştu. Türkiye kendi sınırlarını korumak isterken bilmediği bir uçağı düşürdü. Bu da Rusya’nın uçağı oldu. Rusya şimdi büyük şokta. Rusya meclisinde konuşulan bir konu. Rusya, Türkiye tarafından arkadan vurulduğunu düşünüyor. Ama tabi ki bu da yanlış. Türkiye kendi sınırını korumak istedi. Uyarının ardından düşürüldü” dedi.

“GÜÇLÜ BAĞLARIMIZ VAR”

Rusya’dan ilk tepki olarak Dış İşleri Bakanı Sergey Lavrov’un Türkiye ziyaretini iptal ettiğini dile getiren İrina Balcı, “Ne Rusya ne Türkiye olayı anlamaya çalışıyor. Tüm dünya bir araştırma yapıyor. Kardeş ülkeler arasında bu problemin büyümemesi gerekir. Güzel şekilde araştırma yapılması gerekiyor. İnşallah iki ülke arasındaki dostluk bozulmaz. Çünkü Rusya ve Türkiye’nin arasında çok büyük ekonomik, sosyal, kültürel bağlar var. Güzel projeler yapmak üzereyiz. İnşallah bu projeler devam edecek” diye konuştu.

“İKİ ÜLKENİN DE HALKLARI DÜŞÜNÜLSÜN”

“Aynı durum Türkiye’nin başına gelseydi, Türkiye de aynı şekilde reaksiyon verirdi” diyen İrina Balcı, “Türkiye turizmi, ticareti kapatabilirdi. Bence bu ilk reaksiyon. Bize Antalya’da kimse tarafından kötü davranılmıyor. İki ülke halkı arasında sadece dostluk değil aile bağlantıları da var. Burada yaşayan Rusların yüzde 80’i Türklerle evlidir. Yaklaşık 40 bin kişiyiz. Çocuklarımız da var. Herhangi bir ayrılma olmaz. Çocuklarımızı iki kültürle büyüyor. Geleceğimiz çocuklarımız için savaş olmasın. Rusya, Türkiye’de yaşayan halkı için düşünsün” dedi.

 

“İKİ ÜLKEDE ETKİLENİR”

Turizmde kapıların kapatılması halinde iki ülkenin de zarar göreceğini ifade eden İrina Balcı, “Antalya turizm şehri olarak sorun yaşar. Ama Rusya’da aynı zamanda zarar görecektir. Türkiye ile çalışan çok Rus seyahat ajansı ve personeli var. Akıllı ve sakin şekilde düşünülmesi gerekir. Bir karar vermeden önce iyi düşünmek gerekir. İki ülkenin başkanları, siyasetçileri tecrübelidir. Ve inşallah en doğru kararı alırlar. Birkaç gün içinde gerginliğin sonlanacağını düşünüyoruz. Bizim meclise bir evrak gönderildi. Türkiye ve Rusya hava transferi bitmesi için. Ama bence o sadece uyarı gibi olacak gerçekleşmeyecek” ifadelerine yer verdi.

“GERGİNLİK İSTEMİYORLAR”

Antalya’da yerleşik olarak yaşayan ve eşi Türk olan evli, 1 çocuk annesi Svetlana Matakaeva, “Yaklaşık 11 senedir Türkiye’de yaşıyorum. Çocuğum da Türk vatandaşı. Benim gibi burada binlerce kişi yaşıyor. Eşleri Türk olan gibi olmayan da var. İki ülke arasındaki olay nedeniyle herkes tedirgin oldu. Biz Rus vatandaşları olarak, yaşanan olaydan dolayı gerginleştik. Ne olacak diye düşünmeye başladılar. Hiç kimse savaş istemiyor. Herkes Türkiye’de barış içinde yaşamak istiyor. Biraz millet düşünülsün. Millete zararı olmayacak şekilde sorun halledilsin” şeklinde konuştu.

6 yaşındaki Asiye Aydın da savaş istemediğini, huzur ve barış içinde yaşamak istediğini dile getirdi.

 

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle