Hoşgeldiniz  

Turizmciler acil uzlaşı bekliyor

SEMİH KÖKEN | 11 Haziran 2015 | Antalya Haber, Oteller, Turizm A- A+

Seçimlerin ardından iş ve ekonomi çevrelerinden gelen uzlaşı çağrılarına, turizmciler de eklendi. Tam sezonun açılışında gerçekleşen seçimlerin yarattığı belirsizlik turizmcileri tedirgin ediyor.

100 YIL DAHA ÖNDEYİZ
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, seçimlerin huzur ve barış içinde geçmiş olmasının tüm dünyaya önemli bir mesaj olduğunu vurguladı. Türkiye’nin demokrasinin yerleşmesi anlamında, bölgesindeki ülkelerden ayrıştığını ve demokrasi açısından komşularının 100 yıl ilerisinde olduğunun altını çizen Ayık, bunun önemli bir imaj olduğunu söyledi. Seçimlerin Türkiye’deki siyasilere de önemli mesajlar içerdiğini ifade eden Ayık, “Herkesin kendi adına okuması gereken mesajlar var. Vatandaş uzlaşı istiyor. Herkes kendi olmazsa olmazlarından vazgeçip, gerekirse tavizler vererek bir araya gelmeli” dedi. Seçim sonucunda oluşan belirsizliğin devam etmemesi gerektiğini ifade eden Ayık, “Türkiye’yi iktidarsız bırakmaya kimsenin hakkı yok. Bekleyen sorunlar var. Turizm alanında da hemen çözülmesi gereken konular var. Özellikle turizm konusunda bekleyecek zaman yok” dedi.

BELİRSİZLİK KALKMALI
Seyahat Acenteleri Yöneticileri Derneği (SAYD) Başkanı Ferit Turgut ise turizmin siyasi gerilimleri olmayan iklimlerde büyüdüğüne dikkat çekerek, “Bir an önce belirsizlik ortadan kalkmalı. Zaten dönmekte olan ancak seçim döneminde duran çarklar yeniden dönmeli” diye konuştu. Özellikle Rusya’da yaşanan ekonomik kriz nedeniyle 2015 sezonunun turizmciler açısından zorluğuna dikkat çeken Turgut, “Sektörün acil olarak ilgilenilmesi gereken sorunları var. Yeni hükümetin önünde turizm açısından atması gereken adımlar var. Turizm sektörü, yeni destekleri bekliyor” diye konuştu.

DUYARLI VE SORUMLU
Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin de “Siyasi gerginliğin devam etmesi ve hükümetin kurulması ile ilgili belirsizliğin uzun sürmesi durumunda, TL ve faiz oranları üzerindeki baskının artması ve ekonomik sorunların ağırlaşması riskine karşı siyasi partilerimizin azami duyarlılık ve sorumluluk ile davranacaklarını ümit ediyoruz. Bütün siyasi partilerin desteğiyle bir ulusal uzlaşma hükümeti kurulması en büyük dileğimizdir” ifadelerini kullandı.

İLK 5 AYDA YÜZDE 10 DÜŞÜŞ
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği’nin (AKTOB) verilere göre, Antalya’ya Mayıs ayında gelen yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 9,1 düşüşle 1 milyon 346 bine geriledi, yılın beş aylık döneminde yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 10,38’lik azalmayla 2 milyon 494 bine indi. Antalya, yılbaşından bu yana 290 bin dolayında yabancı ziyaretçi kaybetmiş oldu. 5 aylık dönemde, Almanya’dan gelenlerin sayısı yüzde 13,4 artışla 870 bine çıktı. Düşüşün yüzde 32’yi bulduğu Rusya pazarında ziyaretçi sayısı 802 binden 542 bine geriledi. Hollanda, İsveç, Belçika, Ukrayna, Danimarka, Norveç, İran, Fransa, İsviçre, Kazakistan gibi ülkelerden gelişler azalırken, Yükseliş eğiliminde olan pazarlar arasında Finlandiya, Polonya ve İngiltere yer aldı.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle