Hoşgeldiniz  

Turizmci Umudunu Uzatılan Tatilden Beklediği 300 Bin Turiste Bağladı

Semih Köken | 21 Ağustos 2015 | Antalya Haber, Oteller, Turizm A- A+

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, okulların Kurban Bayramı’ndan sonra açılmasına karar verilmesinin iç turizme büyük canlılık getireceğini belirtti. Ayık, tatil sürecinde iç pazarda 250-300 bin kişinin mevcudun üzerine tatil yapmasını beklediklerini kaydetti. Dğer taraftan Türkiye genelindeki turist kaybının yüzde 2 civarında olduğunu hatırlatan Ayık, bunun gelir anlamında yüzde 25-30 civarında bulunduğunu, rakamsal olarak ise bu düşüşten 5 milyar dolarlık kayıp beklediklerini söyledi.Bu sene sezonun sıkıntılı başladığını hatırlatan TÜROFED Başkanı Osman Ayık, sayısal anlamda kıyılarda ciddi kayıp yaşadıklarını kaydetti.

Bu kayıpların halen devam ettiğini dile getiren Ayık, “Başta Rusya ve ayrılan ülkelerde kayıp var. Almanya’da artışlar devam ediyor. Ama Rusya’da ki düşüşü kapatmadı. İstanbul’un ciddi bir atışı var. Türkiye’nin geneline baktığımızda yüzde 2’ lik bir kayıp var. Böyle bir sıkıntılı süreçte çokta önemsenecek bir kayıp değil ama gelir anlamında ciddi bir kayıp yaşadı sektör. İnşallah yılın geri kalan kısmında bunların bir kısmını telafi etme şansımız olur. Ama sıkıntılar bertaraf edilmiş durumda değil. Sayısal anlamda Türkiye’de yüzde 2 civarında bir kayıp yaşıyoruz. Antalya’da yüzde 5’lik düşüş var. İstanbul’da da yüzde 8’lik bir artışla yoluna devam ediyor. Ama gelir anlamında yüzde 25-30’luk bir kayıp söz konusu. 5 milyar dolarlık bir kayıp bekliyoruz” dedi.

“DESTEKLERİ ÖNEMSİYORUZ”Turizme yapılan destekleri önemsediklerinin altını çizen Ayık, “ Sağlık turizminin canlanması adına Türkiye önemli yatırımlar yaptı. Hastaneler geliştirildi. Türkiye dünyada sağlık turizminden önemli bir pasta alacak hale geldi. BU anlamda yapılacak her türlü katkı ve desteğin olumlu sonuçlarına sadece bu yıl değil, nümüzdeki yıllarda da görebiliriz. Tur operatörlerine uçak başına yapılan desteklerde önemli. Taleplerimizden biriydi. Sezon başında Rusya Federasyonu’ndan gelen uçaklara 6 bin dolar yakıt desteği yapıldı. Bu desteğim tüm Avrupa pazarını kapsamasını arzu etmiştik.Turizmin 12 aya yayılmasına bu çok önemliydi. Şuanda da kış dönemine dönük olarak ta Eylül 15 ile 30 Kasım arasında Rusya Federasyonundan kopan ülkelere yeni bir destek açıklandı. Aslında bu olumlu bir gelişmedir. Ama bu desteğin Nisan ile kasım ayı arasında Avrupa pazarlarına da yapılmalıdır. Bu durumun turizmin 12 aya yayılmasına ciddi bir katkısı olur. Şuanda yapılan destek olumludur, devamının mutlaka Avrupa pazarına yapılması gerekir” diye konuştu.

“ TATİL İÇ PAZARI CANLANDRICAKTIR”Ayık, okulların açılış tarihinin 14 Eylül’den 28 Eylül’e ertelenmesini turizm açısından şöyle değerlendirdi: “ Bu kararın alınmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.Türkiye Otelciler Federasyonu olarak, bu kararın alınması için her kesimi harekete geçirdik.Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, bizim isteklerimizi dile getirdi.Sonuçta Başbakan Ahmet Davutoğlu, Bakanlar Kurulu kararıyla okulların açılışını Kurban Bayramı’ndan sonraya erteledi. Böyle bir sezonda alınan karar çok önemlidir. Bu kararın alınmasında emeği geçen herkese turizmciler olarak teşekkür ediyorum. Son yıllarda iç pazarı canlandırma adına önemli çalışmalarımız ve erken rezervasyon çalışmalarımız var. Rekabet ettiğimiz Avrupa ülkelerinde olduğu gibi iç Pazar payımızı yüzde 25’lere çıkarmak istiyoruz. İç pazarda 10 milyon sayılarına çıkmak istiyoruz. Alınan karar ile Eylül ayı iç Pazar için tatil anlamına gelecektir. Sektöre çok önemli bir katkı sağlayacaktır. Çocukları okula giden aileler içinde bu tatil önemli bir fırsat olacak. Bizde de bu tatil fırsatı için önemli çalışmalar olacak. İç pazarda önemli bir hareketlilik bekliyoruz.”“300 BİN TATİLCİ BEKLENİYOR”Tatil süresinin uzaması sayesinde iç turizmimde ciddi artış beklediklerini belirten Ayık “ Eylül ayında 250 Bin ile 300 Bin kişinin tatil yapmasını bekliyoruz. Tesislerimizde bu anlamda önemli promosyonlar yapacaktır” dedi.

“OKULLAR BÖLGESEL OLARAK AÇILIP KAPANMALI”Okulların bölgesel olarak açılıp kapanması gibi bir taleplerin olduğunu işaret eden Ayık, “ Avrupa ülkelerinde olduğu gibi farklılıklar arz etmelidir. Bizim okullarımız Haziran ayında tatil oluyor, fakat sınavlar nedeni ile okul dönemi temmuz ortasına kadar sürüyor. Bu sınavların da mutlaka okulların kapanış tarihine kadar tamamlanması gerekiyor. Böyle olursa çocuklu ailelerin tatil periyodu 3-4 aya yayılır. Bunun mutlaka tamamlanması gerekir. Başbakanımız ve bakanlarımızın bu konun hakkında çalışmalar yapmasını istiyoruz. Bu yapılırsa iç turizm canlandırılmış olur” ifadelerine yer verdi.“SAĞ DUYU ÇAĞRISI”Savaş ve terörden turizmin olumsuz etkilendiğine vurgu yapan Ayık,” Akan kanın durması ve terör olaylarının durması gerekir. Ülkenin ekonomisi ve geleceğimiz zarar görüyor. Tüm vatandaşlarımızı sağ duyuya davet ediyoruz” açıklamasını yaptı.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle