Hoşgeldiniz  

Turizmci Ethem Okudur dan AÇIK MEKTUP

SEMİH KÖKEN | 01 Haziran 2020 | Oteller, Turizm A- A+

Turizmci Ethem Okudur dan AÇIK MEKTUP

Ethem Okudur dan      AÇIK MEKTUP 2

 

27 Nisan tarihli yazıma destek olan takdir eden yüzlerce meslektaşıma teşekkür ederek başlamak istiyorum.

 

İlk mektubum ile ilgili merak ettiğiniz soruya cevabim ise, “Söylesem tesiri yok, sussam gönlüm razı değil” Sevgili dostlar…

 

Bu yazılarımı kimseye muhalefet olsun diye yazmıyorum, icraat için yazıyorum. Bu vesile ile de pandemi sürecini en iyi yöneten ülkelerden biri olduğumuz için devletimize ve başta Sayın Cumhurbaşkanı ve Sağlık bakanımıza teşekkür ederek saygılarımı sunuyorum.

 

Heyecanla açılsa dediğimiz sezon için sadece temenniler yetmiyor. Geçen hafta Baltık operatörümüz 01 Temmuz itibari ile operasyona tekrar başlama kararı almak üzere bir soru sordu, Karantina konusu ?  Belirsizlik yaşayan ve kendilerine tüm araştırmalarıma rağmen cevap veremediğim bir soru idi. Zira tatil için gelecek olan turistler gerek ülkemizde gerekse geri döndüklerinde kendi ülkelerinde nasıl uygulamalar ile karşılaşacaklar ? Ülkemizi bu konudaki somut tavrını, cevabını bulamayınca Ben ve Kız kardeşim Fahri konsolosları olduğumuz Estonya ve Litvanya Cumhuriyetleri büyükelçilerinden, Eşim de Letonya büyükelçiliğinden konu hakkında yardım istedik, ancak değişkenlik gösteren ve enfeksiyonun stabil hale gelememesinden tatmin edici cevaplar alamadık. Akabinde muhtemel temsilcisi olduğumuz büyükelçilerimiz Turizm Bakanlığımıza bu hafta bir nota vererek konu hakkında ülkemizin tutumunun ve tavrının ne olacağını soracaklar.

Diğer bir konu ise , havalimanlarında , gelişlerde COVID-19 testi uygulaması olacak mı ? Yoksa, ülkeler arası karşılıklı uçuş izinleri verilir iken turistin havalimanına gelmeden veya uçağa alınmadan testini yapılması şartı gündeme getirilmesi daha mı doğru olacak?

 

Yine konaklama vergileri nasıl uygulanacak ? Bir çok operatör 2020 rezervasyonu yapan müşteriyi kaybetmemek adına 2021 yılı aynı dönemine tatilleri ötelemeyi denerken karşımıza çıkabilecek ve cevabı belli olmayan her kafadan bir sesin çıktığı diğer bir konuda 2021 deki %2 konaklama vergisi uygulamada nasıl olacak. Bunu riske ederek satış yapan acentalar/operatörler ileride bir sürpriz ile karşılaşabilirler mi, zira Sayın Bakanımız ile bu konu ile ilgili , bu yılın ilk çeyreğinde , Belek ‘de yapılan toplantıda 2020 uygulaması için bir karara varılır iken 2021 itibari ile her otel satış fiyatına eklesin seklinde olmuştu.

 

Önemli bir diğer konu da ,  uçaklarda yan yana oturup 3 saat geçiren turistleri biz otobüslerimizde maksimum %50 doluluk kapasitesi ile mi taşıyacağız? Gözüken o, peki bunun maliyete etkisi sebebi ile artan %100e yakın artan transfer maliyetini  buyurun böylesi bir sezonda talep edin operatörlerden..

 

Bakanlığımızın acentelerin otellere ödediği avans ve Erken rezervasyon ödemelerinin iadesi için çıkardığı tebliğden faydalanarak acaba kaç otelden kaç acentaya dönüş oldu ? Benim 2 firmama henüz yok.

 

Havayolu olup 30’ar milyon dolar katkı alan operatörlere bir sözüm yok. Türk Tur Operatörlerinin önceliği ve desteklenmesi doğru bir karar, ancak ülkemize 100 binler getiren yarım asırlık acentelara neden hala bir destek paketi oluşturulmadı?

 

Birde hepimizin birbirimize sormaya korktuğu bir soru var, ya açılış akabinde otelimizde bir vaka çıkar ise, alınacak önlemler ve uygulamalar neler olacak ?

Gecen hafta Rusya da geniş izleyicisi olan ve Corona virüsün yurt dışı seyahatlerde oluşturabileceği riskleri içerikli bir televizyon programı yayınında, Antalya da bir otel temsilcisine bağlanarak röportaj yapar iken bu soru soruldu, moderatörünün zaten ülkemize pek sempatik bakmadığı da hal ve üslubundan belli oluyordu.  Muhtemel pozisyonu da pazarlama olan otel temsilcisi bayan bu konuda tatmin edici ve profesyonel bir cevap veremeyince de programın yurt dışı seyahat aleyhtarı olan katılımcıları maalesef bir zafer kazanmış edasında idi. Bu bayan en azından ‘ Sochi de bu risk daha fazla değil mi ‘ dese bile bir puan alabilirdik.

 

Bir fikrim var, bu soruları, endişeleri bir avantaja çevirebilir miyiz. Türkiye sağlık altyapısı olarak birçok alternatif ülkeye göre ne kadar başarılı olduğunu bu süreçte dünyaya ispatlanmıştır. Özelliklede Antalya’mız bir çok modern hastane ve tıp fakültesine sahiptir. Simdi bölgemize turist gönderen ülkelere, bu destinasyondan gelen turiste konaklama sürecinde oluşan Corona virüs bulaşıcı tespiti halinde tüm sağlık hizmetlerini bedava verelim. Bunun Türkiye’yi ne kadar ön plana itecek bir güç olduğunun tahmin edebilir misiniz !  Bunun finansı ne olacak diyeceksiniz, ben naçizane görüşlerimi yazayım herhalde konunun uzmanları bir algoritmik çalışma ile rakamları belirlerler; Sağlık bakanlığımızın oluşturacağı bir fon ile ülkemize gelen her turist 15,-Euro havalimanında ödemek üzere (bu da kolaylaştırılabilir) enfeksiyon sigortası bedeli ödesin. Bakanlığımız her bölgede standartlarını yeterli bulduğu hastanelerden birer adet tespit ederek uygulanması gereken sağlık terapisi standardını ve maliyetini en uygun şartlarda almayı sağlayacaktır. 1/1000 oranında bir vaka tespitinde 15.000 Euro bir rakam kişi başı tedavi ve vakanın yan etkilerinin kontrolleri için herhalde yeterli olur. Bu konuda fon artı bir gelir elde eder ise de ülkemiz tanıtımına faydalandırılmak üzere Turizm Bakanlığına aktarılsın. Az öncede ifade ettiğim üzere bu rakamları örnek olarak verdim, uzmanları (Sağlık, hukuk, sigorta şirketi ve turizmcilerden oluşan) konunun acilimi ve tespitini daha doğru yaparlar. Yani ülkemizin başarılı olduğu Sağlık sektörü, zayıf kaldığı Turizm sektöründe birbirlerini tamamlayıcı bir destek oluşturabilir, üstüne üstlük bir de gelir imkanı var. Bu hali ile otel işletmelerinin de bundan kaynaklı kaygı ve yükleri de hafifletilmiş olacaktır. Hani birisi çıkarda bu iş bizi batırır der ise, zaten o zaman bu sene hiç turist getirmeye kalkmayalım. 2021 i bekleyelim.

 

 

 

 

 

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle