Hoşgeldiniz  

Turizm Acenteleri iflasın eşiğinde

SEMİH KÖKEN | 19 Nisan 2020 | Oteller, Turizm A- A+

Rusya’da turist talebini belirleyecek 3 etkeni açıkladı

Rusya’da turist talebini belirleyecek 3 etkeni açıkladı

 

ATOR İcra Kurulu Başkanı Maya Lomidze, korona sonrası Rusya’da turist talebinin nasıl şekilleneceğini öngörebilmek için, 3 sorunun cevaplanması gerektiğini söyledi.

 

Tutu.Ru’nun iş geliştirmeden sorumlu genel müdür yardımcısı Igor Sivets’in düzenlediği online konferansa katılan Rus Tur Operatörleri Birliği İcra Kurulu Başkanı Maya Lomidze, sektörün önünde bulunan zorluklarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

 

Igor Sivets’in, ”Rusya’da hava yolu ulaşımı yüzde 90 düştü. Otobüs ulaşımı yüzde 85, demir yolu ulaşımı ise yüzde 80 daraldı. Bu kadar zorluğa rağmen bu segmentlerin hiçbirinde iflas yaşanmadı” demesi üzerine Maya Lomidze, şu değerlendirmelerde bulundu:

 

Tur operatörleri iflasın eşiğinde

 

Pandemi nedeniyle getirilen kısıtlamalar, diğer sektörlerden daha çok turizm sektörünü etkiledi. Bu nedenle turizm sektörünün ayakta kalabilmesi içi desteğe ihtiyacı var. Şu anda Rusya’daki tur operatörleri iflasın eşiğinde.

 

Süper iyimserler ve süper kötümserler var

 

Turizm sektörünün ne zaman normale döneceğine ve bundan sonra neler yaşanabileceğine ilişkin sosyal ağlarda ve medyada iki temel görüş var. Ben bunlara ‘süper iyimserler’ ve ‘süper kötümserler’ diyorum. Bir kesim turizmin bittiğini, bundan sonra hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını söylüyor. Bir diğer kesim ise, pandeminin turizm için bir fırsat olduğunu, büyük sıçramalar yaşanacağını söylüyor. Somut verilere dayanmayan bu iki görüş de piyasanın mevcut durumunu yansıtmıyor. Bu nedenle pandeminin turizm sektörü üzerindeki etkilerine ilişkin tahminde bulunmak anlamsızdır.

 

Bu üç soru cevaplanmadan tahminde bulunulamaz

 

Pandeminin turizm sektörüne etkileri konusunda tahminde bulunabilmek için birçok sorunun cevabını bilmek gerekiyor. Bu sorular; 1) Pandemi ne zaman bitecek? 2) Pandemi bittiğinde Rusya’da dolar kuru, işsizlik, halkın alım gücünde nasıl bir değişiklik gösterecek? 3) Pandemi bittiğinde, hangi turizm şirketleri ayakta kalacak?

 

Bazı tur operatörleri ve acenteler iflas ederse?

 

Şu anda bu soruların cevabı ya yok ya da kısıtlı cevaplar var. Örneğin, piyadaki tur operatörlerinin veya seyahat acentelerinin bir bölümü ortadan kalktığında bunun piyasaya nasıl yansıyacağını kimse bilmiyor, her şeyin üzerinde sis perdesi var.

 

Bastırılmış talep muazzam bir şekilde geri dönecek

 

Şu anda güvenilir tek bir tahmin var. O da, bastırılmış talebin pandemiden sonra muazzam bir şekilde geri döneceği. Seyahat şirketleri şimdi bu dalgayı bekliyor. Bu bakış açısına göre turizm sektörü için pandemi sonrası kötü değil.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle