Hoşgeldiniz  

ANEX İN PATRONU MOSKOVA FUARINI DEĞERLENDİRDİ

Semih Köken | 23 Mart 2015 | Kemer Güncel, Oteller, Siyaset A- A+

Anex Turizm Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Neşet Koçkar, MITT Moskova Fuarı’nda çok önemli açıklamalarda bulundu. Rusya pazarının bu yıl yüzde 30 – 40 daralacağını belirten Koçkar, bunun Türkiye’ye ne oranda yansıyacağını ise farklı dinamiklerin belirleyeceğini ifade etti. Koçkar, “10 yıldır hep birlikte bindiğimiz Rus eşşeği öldü. Artık elimizi vicdanımıza koyup biraz geri verelim” dedi. 11082929_10153173942069834_804457949_n 293-21534922032015

Rusya pazarında rakamlara bakıldığında durumun fecaat olduğunu belirten Neşet Koçkar, “Ancak geçmiş yıllarda yaşadığımız tecrübeler, Rus insanının yapısı ve rubledeki duruma bakarsak o kadar kötü görünmüyor. Bana göre Rusya pazarı toplamda yüzde 30 – 40 arasında küçülür. Bu düşüşün Türkiye’ye yüzde 20’si mi yansır, yüzde 30’u mu yansır bunu zaman gösterecek.” dedi.Peki Tükiye’nin ne kadar etkileneceğini hangi parametreler belirleyecek? Bu konuda Neşet Koçkar şu noktaların altını çiziyor:TÜRKİYE’YE GİDEN RUS SAYISI YÜZDE 20 – 30 DÜŞER“Bir kere bizim insanlara sunacağımız fiyatlar bir etken. Petrol fiyatlarındaki düşüş bizim maliyetimizi düşürüyor ancak bir yandan da Rus halkının gelirini düşürüyor. Kurlar 50’ye gelir başka bir manzara, 70’e yükselir başka bir manzara. Etkenin ve bilinmeyenin çok fazla olduğu bir döneme doğru gidiyoruz. Bana göre Türkiye’ye giden Rus sayısında yüzde 20 – 30 arası bir düşüş olur.”

TOPARLANMA EN AZ İKİ YIL SÜRECEK

Rusya’da toparlanmanın ne kadar zaman alacağı konusunda ise Koçkar, “Benden önce Rus resmi makamlarının öngörülerine bakmak lazım. Devlet Başkanı Putin, ülkede ekonomik toparlanmanın iki yıl alacağını söyledi. Kaldı ki politikacılar genelde fazla değil eksik söylerler. Buna rağmen iki yıl öngörülüyor.” yorumunu yapıyor.

ASIL TEHLİKE TÜRKİYE’NİN MÜŞTERİ PROFİLİNDE

Türkiye açısından Rusya’daki asıl tehlikenin müşteri profilinde olduğunu ifade eden Koçkar, “Türkiye’ye giden Rusların çok büyük bir kesimi orta sınıfa mensup insanlar. Karı – koca çalışan ve ayda ortalama 2 – 3 bin dolar maaş alan orta kesim, Türkiye’de ucuz üstü ve lüks altı tesislerde tatil yapabiliyorlardı. Rublenin değer kaybı ile birlikte bu insanların maaşı yarı yarıya düştü. Bunların içinden bir kısmı da işlerini kaybetti. Şu anda Rusya’da markete gittiğinizde tüm ürünlerin fiyatının yüzde 30 – 40 arttığını görüyorsunuz. İnsanların satın alma gücü ciddi şekilde düştü.” dedi.

HER ŞEYİ DOLAR/RUBLE KURU BELİRLEYECEK

Önceleri farklı destinasyonları tercih eden üst gelir grubunun bu yıl Türkiye’ye gelip gelmeyeceği şeklindeki sorumuzu ise Koçkar, “Belli otellere de gelse, Rusya’dan üst gelir grubu insanlar Türkiye’ye zaten geliyordu. Bence biz onlardan da kayıp yaşayacağız. Bunlar otelini değiştirmeyecek ama mesela 10 gün kalıyorsa 7 güne düşürecek. Kendinizi onların yerine koyun. Bir sabah kalkıyorsunuz ve cebinizdeki paranın yarıya düştüğünü görüyorsunuz. Ne yaparsınız. Kaldı ki burada her şey bitmiş değil. Dolar 50’ye düşecek diyen de var, 100’e çıkacak diyen de.” şeklinde yanıtladı.

İnsanların bu kurlara alışmasının zaman alacağını söyleyen Neşet Koçkar, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Kriz yaşanırken krizdir. Sonradan alışılır. Dolar/ruble kurunda 60 seviyesi zamanla kafalara yerleşir. Bizde de dolar 650 idi bir sabah uyandık 1.200 olmuş. Sonra alıştık. Bunlarda da aynı şey olacaktır.”

KRİZ RUSYA AÇISINDAN OLUMLU

“Diğer taraftan ben bu krizin Rusya açısından olumlu olduğunu düşünüyorum. Burada zaten her şey aşırı şekilde şişmişti. Burada ekonomi reel değildi, bir rant ekonomisi vardı. Maaşlar da öyleydi. Şimdi bu kriz Rusya’ya ders olacak, bağımlılıktan kurtulup kendi üretimine geçecek. Böyle olması bizim açımızdan daha iyi olacak.”

FİYATLAR GERÇEK SEVİYELERİNE ULAŞACAK

“Putin iktidara geldiğinde petrol 7 dolardı. Sonra bir ara 140 doları gördü, şimdi ise 70 civarında herkes ağlıyor. Bizim otelciler de öyle. Son dört yılda otel fiyatları tam üç kat artmış. Öyle unutmuşuz ki şimdi otelci, “Ben nasıl yüzde 30 indirim yaparım” diyor. Sen zaten fiyatlarını yüzde 200 arttırmışsın… Ben, bu krizle birlikte her şeyin reel değerlerine ulaşacağına inanıyorum.”

10 YILDIR BİNDİĞİMİZ RUS EŞŞEĞİ ÖLDÜ

“Otelci yine şanslı. Düne kadar Avrupa’ya 70 Euro’ya, bize 100 dolara veriyordu odayı. Şimdi 70 dolara bize versinler, dolar/euro neredeyse eşitlendi. Burada otelcinin bir kaybı yok ama alışmışlardı bu fiyatlara. İşin aslı, bu zamana kadar hep beraber bindiğimiz Rus eşşeği öldü. Eğer Ruslar 2001’den bu yana Türkiye’ye gelmiyor olsaydı zaten en pahalı otel 31 Euro’ydu; son 10 yılda yapılan yatırımların yüzde 80’i yapılmamıştı, yapılsaydı bile her yer 3 yıldızlı otel doluydu. Ruslar Antalya’ya çok şey verdi. Artık elimizi vicdanımıza koyalım ve biraz geri verelim.”

RUSLAR GELMEZSE ESNAF BİLE YAŞAYAMAZ

“Rus gelmezse Türkiye’ye, bırakalım otelleri, sokaktaki esnaf bile yaşayamaz. Basit bir örnek vereyim: Rusların olduğu otelde hamama, saunaya 500 bin Euro kira veriyor, diğer otellerde 50 bin Euro vermiyor. Antalya’daki evleri kim satın aldı? İşin bu boyutları da var.”

KREDİ DESTEĞİNİN FAYDASI OLUR

“Hükümetin tur operatörlerine sağlayacağı desteğinin kuşkusuz faydası olur. Operatörün cebinde para olursa borcunu biraz daha kolay öder, uçağını daha rahat ayarlar, hesabını kitabını yapar… Faydası olur ama ne kadar faydası olur onu zaman gösterir.”

KRİZ BDT ÜLKELERİNE DE YAYILIYOR

“Rusya’daki kriz BDT ülkelerine de yayılıyor. Bunlar zaten bir şekilde birbirine bağlı ülkeler. Şu anda Azerbaycan’da da, Moldova’da da, Kazakistan’da da, Ukrayna’da da devalüasyon var.”

OTELCİLER HATA YAPIYOR

“Pazar son dakika olarak gidecek ama nasıl gidecek öngöremiyorum. Bu konuda Mısır’ı çok avantajlı görüyorum. Fiyatları zaten iyiydi, şimdi daha da aşağıya çekiyorlar. Türk otelciler de indirim yapıyor ama zaten geçen yıllarda Türkiye çok pahalılanmıştı. Otelciler şöyle bir hata yapıyor: Geçen yıl fiyatı 100 çıkmış ama realizasyonu 80’e gelmiş. Bu yıl ise ‘Geçen yıl 100 vermiştim bu yıl 80 veriyorum’ diyor. Sen geçen yıl fiyatını zaten 80’e realize etmişsin… Tüm bunları biz konuşuyoruz ama en nihayetinde kararı Rus tüketici verecek. Müşteri hala 600 dolarlık oteli alıyor, yanındaki oteli 100 dolara almıyor. Sonuçta kararı ne otelci ne de tur operatörü veriyor.”

BÜYÜMEYE DEVAM EDECEĞİZ

“2015 yılı için bir küçülmeye henüz gitmedik. Önümüzdeki ay net kararımızı vereceğiz. Zaten bizim pazar payımız ciddi şekilde arttı. Kış operasyonlarında rakiplerimiz küçlmeye gitti biz gitmedik. Bu nedenle de pazar payımız bu yıl çok arttı. Türkiye’de de zaten sürekli artıyordu. Bu yıl, yukarı ve aşağı doğru esneyebileceğimiz bir program yapacağız. Büyümeye, en azından pazar payımızı arttırmaya devam edeceğiz.”

Son olarak Neşet Koçkar, bu yıl Rusya’da yeni tur operatörü iflasları olabileceğinin de altnı çizdi.

 

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle