Hoşgeldiniz  

Kemer’in denizinin temizliği tescillendi

SEMİH KÖKEN | 15 Temmuz 2015 | Kemer Güncel, Oteller, Turizm A- A+

Kemer İlçesi’nde deniz kirliliği ile ilgili gelen şikayetler üzerine Kemer Kaymakamlığı’nın öncülüğünde harekete geçen Sahil Güvenlik, Halk Sağlığı Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Belediyesi incelemeler başlatıldı. Yapılan tüm incelemelerde deniz temizliğinin tescillendiğini belirten Kemer Kaymakam Vekili Halil Serdar Cevheroğlu, vatandaşlardan özellikle eğer bir deniz taşıtının denize bir şey attığını vatandaşlar görürse bunu yanlarındaki telefonlarının kamerası ile somut kanıt haline getirirler ise bu teknelere seyirden men cezasına kadar ağır cezaların uygulanacağını belirtti.

Cevheroğlu yaptığı açıklamada; “Deniz kirliliği son zamanlarda gerek Kaymakamlığımıza, gerekse otel yöneticilerinden, vatandaşlarımızdan, Kemer’de mekanik dediğimiz yani gözle görülecek şekilde deniz kirliliğinin (pet şişe, peçete v.s.) gibi atıkların kıyılarda yoğun şekilde göründüğü ile ilgili olarak şikayetler gelmeye başladı. Tabi biz buna anında hem Sahil Güvenlik, hem Halk Sağlığı, hem Belediye, hem de Büyükşehir olarak hepsi ile beraber harekete geçtik Kaymakamlık marifetiyle. Sahil Güvenlik Komutanlığımız gelen ihbarlar üzerine acil bir şekilde gidiyor. Kemer, Kiriş, Çamyuva, Beldibi, Göynük, Tekirova, Çıralı, Phaselis ve Alacasu koylarında yapılan inceleme ve denetlemelerinde deniz üzerinde zaman zaman gelen şikayetlerde, dümen suyundan ve dalgalardan kaynaklanan beyaz köpürmelerin olduğunu söylediler.

‘AÇIK DENİZDE, DALGA VE RÜZGARIN ETKİSİ İLE MEKANİK KİRLİLİK OLUŞABİLİYOR’

Bunun nedeni şunu öncelikle kabul etmek lazım, Antalya ilinin tamamı açık deniz, koy değil. O nedenle açık denizde olan bütün dalga hareketleri ve rüzgarlardan doğrudan doğruya etkileniyor. Kemer’de dahil olmak üzere bütün Antalya kıyılarında genel bu anlamda mekanik kirlilik söz konusu. Ama bunun temel nedeni, kuzey ve doğu yönlerden esen kuvvetli rüzgar ile yüzey akıntısının açık denizden kıyılara ulaşan yıpranmış atıklar. İnsan kaynaklı olduğunu kabul etmemiz lazım. Aynı zamanda çam ağaçlarıyla, bölgemizde deniz son derece birbirine yakın, çam ağaçlarından mevsimsel olarak, oluşan polenlerin rüzgar etkisi ile gelmesi. Özellikle sarımtırak olan bu kirlilik tamamen doğal ve normal olan bir kirlilik. Bazı yerlerde derelerde bir takım kirlilikler vardı ama özelikle son zamanlarda, onlar masum. Çünkü derelerin önemli bir kısmı artık yeteri kadar su vermiyor.

‘TEKNELERDEN ATILAN ATIKLARI FOTOĞRAF YADA VİDEO ÇEKİN’

En fazla vatandaşlar tarafından bize intikal edeni, açıklarda atılan atıkların gelmesi. Şimdi bununla ilgili vatandaşa şunu söylemek istiyorum. Her vatandaş, bu konuda görevini artık herkeste bulunan telefonlarda kamera var. Atık atan herhangi bir deniz aracını bulurlarsa bunu lütfen olay anında ortaya koysunlar. Genel bir yargı var işte açıktan atıyorlar. Atıyorlar ve bunun üzerine Sahil Güvenlik gidiyor, ama bunu belgeleyemedikten sonra bu kişilere siz attınız diyemiyor. Çünkü atılan atıklarda teknenin adı yazmıyor. Bu gibi olayları vatandaşlar belgeledikleri takdirde, biz mutlaka bu atık atan deniz taşıtlarının hepsine, bakın istisnasız cezai işlem uygulayacağız. Bölgenin en büyük, en hızlı, seri Sahil Güvenlik aracı Kemer İlçesi’nde ve Sahil Güvenlik Komutanlığımız bu deniz kirliliği ile mücadelede 24 saat esasına göre çalışıyor.

‘DENİZ KAPLUMBAĞALARIDA DOĞAL KİRLİLİK YARATABİLİYOR’

Yine aynı zamanda bir kirlilik sebebi de deniz kaplumbağalarının, çok enteresan, yoğun olduğu bir dönemdeyiz. Deniz kaplumbağalarının dışkıları da, insan dışkısı büyüklüğünde ve bazen sindirim sistemleri de bozuk olduğu zaman gerçekten de koku yaratacak bir şekilde bölgeyi kirletiyor. Bu da doğal bir kirlilik. Yani bundan dolayı da herhangi bir sıkıntı yok.

Türkiye’de değişik zamanlar da olan plankton patlaması da zaman zaman ilçemizde de oluyor. Ama şu son zamanlardaki kirliliğin plankton patlaması ile ilişkisi yok. Genelde açıktakilerin rüzgarlarla ve akıntılar ile gelmesi ve aynı zamanda insan kaynaklı olanlar.

‘KEMER’İN DENİZ A SINIFI’

Şunu söylemek lazım, bu yaşanan mekanik kirliliğe rağmen Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Kemer’in 59 noktasından numune aldırdık şimdiye kadar. Toplam bu 59 farklı noktadan 295 tane numune alındı ve alınmaya devam ediyor sürekli olarak. 2014 yılında da bu kriterler yenilendi. Bu yenilenen kritere göre ilçemizdeki, bütün bölgelerindeki yüzme suyu kalitesi A sınıfı, yani mükemmel kalitede. 28 Haziran, 07 Temmuz 2015 tarihleri arasında her 15 günde bir bu numuneleri alıyoruz ve toplum ve çevre sağlığını olumsuz yönde etkileyecek hiçbir durum yok. Burada (Kemer’de) Türkiye Cumhuriyeti Devletinin en yetkili ağzı olarak söylüyorum, herhangi bir şekilde gerek yüzme amaçlı, gerek diğer amaçlarla denize girildiğinde, insan sağlığını tehdit edecek herhangi bir biyolojik kirlenme Kemer sahillerinde yok. Bu konuda kendi kefaretimizi, hem Halk Sağlığı Müdürlüğümüzü, hem Büyükşehir, hem ilçe belediyemizin yapmış olduğu bütün denetimlerde Kemer’in denizi temiz.

‘SEYİRDEN MENE KADAR CEZA UYGULAYABİLİRİZ’

Ama bu mekanik kirlilik ile ilgili olarak, özellikle Sahil Güvenlik Komutanlığımıza, vatandaşlarımızın somut ihbarları olduğu şekilde bu teknelerin seyirden mene kadar ceza verme yetkimiz var. Çevre Kanunu bu konuda son derece etkili. Bu konuda olduğu gibi çaba gösteriyoruz.

‘YEŞİL YILDIZ VE MAVİ BAYRAK BÖLGEMİZ İÇİN ÖNEMLİ BELGELER’

Biliyorsunuz Avrupa’da çevre hareketi çok daha önem kazanan bir durumu var Türkiye’ye göre. O nedenle Yeşil Yıldız alan yerleri Mavi Bayraklı yerler kadar önemsiyorlar. Bizde de sayı 23 oldu. Zannediyorum gelecek yıl bu sayı yarı yarı nispetle daha da artacaktır.

Yeşil Yıldız çok önemli bir prestij oteller için. Mavi Bayrak ve Yeşil Yıldız ile birlikte sanırım her konuda mükemmeliyet için yeni belgeler vererek, Turizmde bir gelişme sağlanacak.” Kemer gözcü

 

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle