Hoşgeldiniz  

Atik; “Diğer ülkeler krizden yararlanıyor”

SEMİH KÖKEN | 12 Haziran 2015 | Antalya Haber, Oteller, Turizm A- A+

30 yıldır turizm sektöründe olan ve birçok büyük grup otellerinde yönetici olarak çalışan ve aynı zaman da 5 dil bilen Yelken Otel Kemer Genel Müdürü ve Yelken Oteller Gurubu Turizm Koordinatörü Aytekin Atik 2015 ve 2016 sezon değerlendirmelerinde bulundu.

‘BÖYLE DEVAM EDERSE KAYIP MİLYAR DOLARLARI BULACAK’

Rusya ve Ukrayna’da yaşan krizden diğer ülkelerinde yararlanmaya çalıştıklarını belirten Aytekin Atik; “Bu senenin turizmi geçen yıllara göre, Rusya’daki devalüasyon ve Ukrayna’daki savaştan dolayı şu anda piyasalarda genel olarak yüzde 12 ile 15 arasında bir düşüş var. Ama bunun yansıması çok ciddi. Şu anda bütün oteller satışlarını -30 ile yapıyorlar. Yani satması gereken rakamın yüzde 30 gerisinde. Dolayısıyla bu sene için ciddi bir kriz var. Erken müdahale edenler, fiyatlarını aşağı çekenler ve kesinlikle ve kesinlikle kaliteden ödün vermeyenler satış alabiliyorlar. Daha doğrusu geçmiş yıllardaki müşteri memnuniyetini yakalayanlar, özellikle geçen sene, bu sene bunun meyvesini topluyorlar ve boş kalmayarak istedikleri doluluğu yakalayabiliyorlar. Fakat hedefledikleri gelirlerin çok çok altındalar şu anda. Bu sene çok iyi ve parlak bir yıl olmayacak. Bu kriz böyle devam ederse milyar dolarları bulacak bir kayıp söz konusu olacak maalesef. Buna mutlaka kurulacak olan hükümetin çalışmalarında öncelik sıralamasına almaları gerekmekte” dedi.

‘TEK ÜLKEYE BAĞIMLILIKTAN KURTULMALIYIZ’

Ortadoğu, Avrupa ve iç pazarında olumsuzluklardan faydalandığını söyleyen Atik, “Benim kabullenmekte zorlandığım bir gerçek var bu sene. Türkiye’nin lokomotif pazarları olan Rusya’da ve Ukrayna’da yaşanan olumsuz etkiden tüm pazarlar faydalanıyor. Ortadoğu, Avrupa ve iç pazarda bu olumsuzluklardan faydalanıyorlar. Halbuki bu söylediğim ülkelerde herhangi bir kriz ve devalüasyon söz konusu değil. Herkes yine geçen sene aldıkları ortalama gelirlerine sahipler. Bizim yatırımcılarının, otel sahiplerinin, otel yöneticilerinin otellerin boş kalmaması için bütün pazarları bu sene eşit görüp, herkese inebilecekleri fiyatlara eşit bir şekilde iniyorlar. Bundan da bu turistler, bu destinasyonlar ne yazık ki faydalanıyorlar”

‘EXPO 2016’NIN GETİRİSİ BÜYÜK OLACAKTIR’

Müşteri memnuniyetini önemini dile getiren Atik; “Önümüzdeki 2016 yılı için ülke genelinde bu gidişattan dolayı bir ön görüde bulunmak çok zor, ancak Antalya olarak baktığımız zaman, Antalya’da EXPO 2016’nın başlamasıyla oraya gelecek olan talep de yaklaşık 10 milyon kişi bekleniyor Eylül, Ekim ayına kadar. Dolayısıyla bu organizasyon için gelecek olan şehir dışı ve yurtdışındaki insanların bir konaklaması olacağından doluluk açısından daha verimli bir yıl olacağını düşünüyorum. Fakat şuna çok dikkat etmemiz lazım önümüzdeki yıl ile ilgili. Bu sene kesinlikle biraz önce söylediğim gibi asla ve asla hizmetten, kaliteden, serviste müşteri memnuniyetini en yüksek seviyelerde tutmamız gerekiyor ki önümüzdeki yıl bunun meyvelerini toplamaya başlayalım.

‘MÜŞTERİ MEMNUNİYETİNİN GETİRİSİ ÇOK FAZLA’

Bu nedenle otellerde en önemli konu sürekliliği olan müşteri “repeat guest” lerin olması. Tatile gelecek olan müşteriler öncelikle zaten bu çok iyi bilinen bu web sitesindeki yorumlara ve müşteri memnuniyetine göre puanları yüksek olan otel seçimlerini yapıyorlar. Acentelere de buna göre gidiyorlar ve puanı yüksek bir otel ise satışı kolaylaştırıyor. Puanları düşük ise otelin acentelerde o oteli satmakta zorlanıyorlar. Biz Yelken Otelleri olarak yüzde 95’lerdeyiz bu sitede müşteri memnuniyetinde” dedi.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle