Hoşgeldiniz  

VE KURTARILDILAR……

Semih Köken | 19 Ocak 2015 | Kemer Güncel, Siyaset A- A+

ANTALYA’nın Kemer İlçesi’nde çıktıkları doğa gezisinde kaybolan 22 yaşındaki 3 yabancı öğrenciye, 3 gün sonra ulaşıldı. Helikopterle yapılan arama sırasında bir uçurumun hemen üzerindeki kayalıklarda oturdukları görülen öğrenciler, Sahil Güvenlik helikopteriyle kurtarıldı. 3 öğrencinin sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi. Öğrencilerin, 3 gün boyunca nehir suyu içerek çeşitli böcekler ve küçük meyveler yiyerek hayatta kaldığı ortaya çıktı.

Öğrenci değişim programı kapsamında Türkiye’ye gelen, ikisi Boğaziçi Üniversitesi, biri Kadir Has Üniversitesi’nde öğrenim gören, İngiliz David James Alan Mackie ile Hollandalı Marje de Grott ve Frisa Ann Antony de Vries, 14 Ocak’ta Kemer’e bağlı Göynük’teki Likya yolunda doğa yürüyüşüne çıktı.

 

3 öğrencinin 16 Ocak saat 15.30 sıralarında 112 Acil Çağrı Merkezi’ne cep telefonuyla ulaşarak yardım istemesi üzerine arama çalışması başlatıldı. Cep telefonu şarjlarının bitmek üzere olduğunu söyleyen öğrenciler, “Bir tarafımız şelale, diğer tarafımız dağlık bölge” diyerek bulundukları yeri tarif etmeye çalıştı. İhbar üzerine Kemer İlçe Jandarma Komutanlığı’na bilgi verildikten kısa süre sonra arama faaliyetleri başlatıldı.

Arama çalışmalarına Jandarma Genel Komutanlığı ve Antalya İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı birlikler, buna bağlı koku alan köpekler, AFAD birlikleri, yerel halk, Kemer Enduro Kulübü, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Doğa Dostları Kulübü üyeleri olmak üzere toplamda 250 kişi katıldı. Ayrıca helikopterle de havadan arama çalışması yapıldı.

TERMAL KAMERA TESPİT ETTİ

Kayıp öğrencilerle ilgili sevindirici haber, bu sabah saat 09.50 sıralarında geldi. Aralarında Kemer İlçe Garnizon Komutanı Yüzbaşı Yasin Berçin ile AKUT Antalya Birim Sorumlusu Yılmaz Sevgül’ün de bulunduğu polis helikopterinin termal kameraları, öğrencilerin bulunduğu noktayı tespit etti. Hemen ardından öğrencilerle helikopterdekiler arasında görsel temas sağlandı.

UÇURUMUN HEMEN KENARI

Beldibi Kanyonu’nda bir uçurumun üzerindeki kayalık alanda bulunan öğrenciler, tişörtlerini sallayarak görülmelerini sağladı. Bitkin oldukları gözlenen öğrencilere, helikopterden yiyecek atıldı. İlk görsel temasın ardından bölgedeki kara ekiplerine öğrencilerin bulunduğu koordinatlar iletildi. Diğer ekiplere öğrencilerin bulunduğunu bildirmek amacıyla jandarma tarafından havaya birkaç el ateş edildi. Fiziksel temasın sağlanması için ekipler hızla harekete geçti. Öğrencilerin bulunduğu yerin sarp ve uçurum kenarı olması nedeniyle kurtarma operasyonunun helikopterle yapılmasına karar verildi.

 

 

HELİKOPTERLE KURTARILDILAR

Yürüyüşe başladıkları yerden yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta bulunan 3 öğrenci, bugün saat 11.15’te Sahil Güvenlik helikopteriyle bulundukları yerden kurtarıldı. Kemer’de ralli alanı olarak bilinen alana indirilen öğrenciler, burada kendilerini bekleyen aileleriyle kucaklaştı. Sevinç gözyaşları döken öğrenciler, ardından ambulanslara konularak kontrol için hastaneye götürüldü. Öğrencilerin genel sağlık durumlarının iyi olduğu bildirildi.

‘BÖCEK YİYEREK HAYATTA KALDILAR’

Kemer Devlet Hastanesinde görevli Dahiliye Uzmarı Dr. Levent Mumbuç, Göynük Kanyonu’nda kaybolduktan sonra bulunan bir İngiliz, 2 Hollandalı gencin sağlıkdurumlarının iyi olduğunu bildirdi.

Mumbuç, hastanenin acil servisi önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, 3 gencin de müşahede altında tutulduğunu belirtti. Gençlerin kendileriyle iletişim kurduğunu, oldukça mutlu olduklarını dile getiren Mumbuç, “Hiçbir sağlık problemleri yok. Vücutlarında herhangi bir kesi ya da darp bulunmuyor” dedi.
Gençlerin bir süre daha hastanede tedavi altında kalacaklarını bildiren Mumbuç, şöyle konuştu:

“3 gün boyunca nehir suyu içerek sağlıklı kalmışlar. Çeşitli böcekler ve küçük meyvelerle beslenmişler. Bunlar, onlar adına olumlu sonuçlar vermiş. Soğuk havada geceleri birbirlerine sarılarak ısılarından faydalanmışlar. Hayatta kalmayı başarmışlar. Kaslarında zayıflama ve halsizlikleri var.”

SAHİL GÜVENLİKTEN AÇIKLAMA

“Bulduktan sonra bizler de çok mutlu olduk. Nihayetin kurtarma harekatını başarı ile yaptık çok mutluyuz.

Onlar sizi gördü ancak söz onları görmemiştiniz?

Bölge hareket için riskli bir bölgeydi ve görülme ihtimalleri çok düşüktü. Biz gördüğümüzde de hareket edemiyorlardı. Görmemiz çok zor oldu. Harekat zorluydu ancak başardık. İlk görüntüyü polis helikopteri aldı ve yiyecek attı. ”

KURTARMA EKİBİ OPERASYONU ANLATTI

“Süreç çok iyi yönetildi. Hava bozuyordu kaygılarımız vardı. Bulduktan sonra sahil güvenlik pilotlarımız devreye girdi.”

KAYMAKAM: MEVSİM KOŞULLARI ÇOK ACIMASIZ

Kaymakam Serdar Cevheroğlu, “Arazi ve mevsim koşulları çok acımasızdı. Bu kurtarma Türkiye Cumhuriyeti’nin başarısı oldu. Antalya Valimiz harakatı başından beri takip etti. Saolsunlar herkes yardımcı oldular” dedi.


D191336240 27471551 D19133626 D191336200

 

KAYNAK      (DHA)

 

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle