Hoşgeldiniz  

“Turizmciler ümitsizlik kapılıp fiyat düşürmemeli”

SEMİH KÖKEN | 11 Mart 2015 | Antalya Haber, Kemer Güncel A- A+

İstanbul’da organize edilen ve iç pazar fuarı olan EMITT 2015 fuarına katılan ardından da Almanya’da düzenlenen dünyanın en büyük fuar organizasyonları arasında gösterilen ITB Berlin Fuarına katılan Kemer Kaymakam vekili Halil Serdar Cevheroğlu, hem fuarlardaki izlenimlerini hem de turizm sezonu ile ilgili düşünceleri ile ilgili bilgiler verdi.

TURİZMCİLERİ, ACENTELERİ ve BÜROKRATLARI TEK TEK ZİYARET ETTİK

Kemer Kaymakam Vekili Halil Serdar Cevheroğlu yaptığı açıklamada; “Bu yıl iç pazarın en önemli fuarı olan EMITT 2015 ve dış pazarın dünyada ki en büyük fuarı ITB Berlin’e katıldık. Tabi ki her ikisinin de ayrı değer ve önemi var. Bizim için birinci fuarda daha çok, özellikle otellere turist getiren seyahat acenteleri ile kurulmuş olan sıcak teması daha da iyi hale getirmekti. Belediye Başkanı ile beraber bunları teker teker ziyaret ettik. Tabi Türkiye çapında ünlü turizmciler her iki fuarda da vardı onlarla görüştük. İşin siyasi boyutu ile ilgilenen Bakanlarımız ve bürokratlarımız ile bir araya geldik.

“AVRUPA’DA ARTIŞ OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM”

Bir kere şunu söylemem lazım, edindiğimiz intiba genel bir beklenti var, her şeyin çok kötü olacağı, işte turizmin geçen yıla göre çok ciddi bir şekilde azalacağı konusunda. Ben çok kötümser bir hava görmedim. Konuştuğumuz, görüştüğümüz turizmciler, özellikle Avrupa pazarında bir daralmanın olmayacağını, tam tersi hatta gelişmenin olacağını bekliyorlar.

RUSYA İÇİN DAHA BİRÇOK ADIM ATILACAK

Türkiye’nin en önemli partneri olan Rusya pazarına gelince, tabi Rusya pazarında, Rusya’da ve Rusya ile yakın olan ülkelerde yüzde 30’un üstünde bir devalüasyon var. Türkiye’de de özellikle dolar karşında son 5-6 ayda yine bir değer kaybı var. Bu nedenle de o makas biraz kapandı.

Sayın Bakanlarımızdan, hem Dışişleri Bakanımızın Berlin’deki temasında, hem Maliye Bakanımızın Kemer’e gelişinde belirli konularda Rusya Pazarında çalışmaların olduğunu biliyoruz. İşte nüfus cüzdanı ile Türkiye’ye gelebilmeleri gibi. Tabi bu bir anda olabilecek konu değil. Her iki ülkenin de hem iç güvenlik makamlarının hazır olması lazım, hem de gümrük yazılımlarının buna göre değişmesi lazım. Biliyorsunuz Rusya, Kril alfabesini kullanıyor. Bizim tamamen bu konudaki yazılımımız, Latin alfabesine göre düzenlenmiş. Bununla ilgili bir düzenleme olacak. Zaten uçak bazında bir teşvik geldi. Turizm Bakanımızda bunu açıkladı. Daha da ileri teşvikler konuşuluyor. İşte Ruble ile Türk Lirası ile karşılıklı olarak ödeme gibi. Yani her iki ülkede, Rusya bazında konuşuyorum bunu, vatandaşına tatil yaptırabilmek için, diğeri de mevcut tesislerine misafirleri, turistleri çekebilmek için bir çaba içerisinde. İki tarafta kazanmak istiyor. Bu anlamda ben sorunlu gözüken Rusya pazarının çok böyle anlatıldığı gibi olacağını düşünmüyorum.

İRAN’DA, TÜRKİYE’NİN POPÜLARİTESİ YÜKSEK

Yine aynı şekilde İran pazarı var. Bu yıl özellikle İran’da konuştuğumuz yetkililer, Türkiye’nin popülaritesinin çok daha fazla olduğunu söylüyorlar. Özellikle göreceksiniz bir hafta sonra çok ciddi sayıda İranlı ilçemize gelecek.

ALMAN TURİSTİN ARTACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM

Almanya ile ilgili olarak da, Almanya ekonomisi sürekli gelişen, büyüyen bir ekonomi. Son yıllarda da Avrupa’nın en önemli motor ülkesi durumunda. Bu nedenle Alman ekonomisinin, paralel olarak Alman turist sayısında zaten 650 bin civarında turist Kemerimize geliyor ve bunun ben artacağını düşünüyorum.

BU YIL İÇ PAZARDA BÜYÜK YÜKSELİŞ OLABİLİR

İç pazarda da tabi, Ramazan ayı biraz daha makul bir tarihe geldi. Haziran ortası ile Temmuz ortasına. Daha önce biliyorsunuz neredeyse Temmuz ve Ağustos aylarını kapatıyordu. Bunu bir getirisi olacağını düşünüyorum. Yine Kurban Bayramı da tam sezona özellikle bizim gibi turizm bölgeleri için iyi bir döneme denk geldi. Bununda bir artış getireceğini düşünüyorum. Aynı zamanda ülkede seyahat için en önemli unsurlardan bir tanesi olan akaryakıt fiyatlarında Türkiye’de ve Dünya piyasalarında ciddi bir düşme var. Bu da yazın seyahat eylemini arttıracaktır. Her ne kadar son zamanlarda fiyat artışı olsa da, geçen yıla göre nereden bakarsanız bakın, yüzde 10-15 civarında akaryakıt ucuzladı. Buda insanların mobilizasyonunu arttıracaktır.

OTELCİLER PANİĞE KAPILIP FİYAT İNDİRİMİNE GİTMESİNLER

Ocak ayında gelen veriler zaten çok kötü değil. Turist sayısı azalmamış, artmış durumda. Tabi ya sezonu için gereken tedbirler alınacak. Sağ olsun ITB Berlin fuarına Antalya Milletvekilimiz olan Mevlüt Çavuşoğlu’da geldi. Tek tek stantları ziyaret etti. Onunda bizle paylaştığı çok önemli bir konuyu bende paylaşmak istiyorum. Kesinlikle ümitsizlik içerisinde fiyat düşürmeyin diyor sayın Bakan. Çünkü eğer fiyatı düşürürseniz, bu düşürdüğünüz fiyatı tekrar bugün ki seviyesine getirmek bir 5 yılınızı alacak. Bu 5 yıl içerisinde de 1 yıllık kaybınızı belki telafi edeceksiniz ama geri kalan 4 yılı kaybedeceksiniz. Yani bu nedenle her hangi bir şekilde paniğe, ani ataklara, ani düşüncelere gerek yok, ayakları yere basarak yapılması lazım. Türkiye turizmde bir marka. Türkiye’nin tatil modeli özellikle Avrupa da dar gelirli, orta gelirli seviyede benimsenmiş durumda. Bu anlamda Türkiye’nin gerçekten bir alternatifi yok. Gerek sezonu, gerekse her şey dahil sistemi gerekse de otellerin kalitesi ile. Ben ümitsiz değilim. Tam tersine alınan tedbirler ile beraber, geçen yılın gerisinde olmayacak bir sezon geçireceğimizi düşünüyorum. Fuarlardan edindiğim genel intiba bu şekilde” dedi.

 

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle