Hoşgeldiniz  

Milli Eğitim Şurası Antalya’da Başladı

SEMİH KÖKEN | 03 Aralık 2014 | Siyaset A- A+

Antalya’da düzenlenen 19’uncu Milli Eğitim Şurası’nın açılışında konuşan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, şuranın hazırlıklarının 11 ilde 2 bin 200 akademisyen ve ilgili kişilerle yapıldığını anlattı. Günün ihtiyaçlarına uygun eğitim süreçlerinden geçilmiş, milli ve manevi değerlere saygılı, insan kaynağının toplumumuz açısından öneminden bahseden Bakan Avcı, “Hızla değişen dünyada her insan ve kurumun kendisini sürekli gözden geçirmesi gerekiyor” dedi.

ŞURADA DÖRT ANA BAŞLIK

Şuranın dört ana başlıktan oluştuğunu belirten Bakan Avcı, şöyle konuştu:

“Şuranın ana başlıkları; öğretim programları, haftalık ders çizelgeleri, öğretmen, eğitim ve yöneticilerin niteliğini artırma ve okulların güvenliği. Özellikle zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılmasıyla birlikte neleri, hangi yaş gruplarında öğrenmeliyiz, zorunlu eğitimde bir öğrenci ne kadar kimya, fizik, fen öğrenmelidir, öğrencilerimizi uluslararası akranlarıyla daha iyi rekabet edebilir duruma nasıl getirebiliriz? Bunları haftalık ders programlarının sadeleştirilmesi, bazı derslerin ayrı okutulması yerine temel derslerle bütünleştirmesi gibi benzeri sorulara hep birlikte cevap bulacağımıza inanıyorum.”

DERİNLİĞİNE İŞTİŞARE EDECEĞİZ

Öğretmen aday adalarının yetiştirilmesi, öğretmen hizmet içi eğitimi, aday adayların mesleğe seçimi, kariyer sisteminin yapılandırılması gibi konuları çok önemsediklerini anlatan Bakan Avcı, şöyle devam etti:

“Bunları derinliğine hep beraber istişare edeceğiz. Okul yöneticilerinin geliştirilmesi, atanma esasları, kapasitelerinin geliştirilmesi. Okul güvenliği, fiziki mekan yapısı, kapasitesi, eksikler neler, neler yapılmalı, yönetici, öğretmen ve öğrencilerimiz için daha güvenli eğitim ortamları için neler yapılıyor ve yapmalıyız. Ne tür tedbirli almalıyız. Çocuklarımızı her tür kötü alışkanlıklar ve özelikle uyuşturucudan nasıl korumalıyız? Bunların çok önemli olduğuna sizler de katılıyorsunuzdur. Okul zorbalığı, vandalizm, hırsızlık, ihmaller gibi paydaşlara düşen sorumluluklar neler olmalı bu ve benzeri sorunlara çözüm bulmak. İşimizin zor olduğu, ancak bu 5 gün içinde eğitim dünyamıza ışık olacak çok önemli kararlar alacağımızı düşünüyorum.”

Bakan Nabi Avcı, şuranın açılışına katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti.

BAKAN AVCI: ŞURANIN GÜNDEMİ BELLİ

Antalya’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açılış konuşmasıyla başlayan 19’uncu Milli Eğitim Şurası, verilen aranın ardından Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı başkanlığında Genel Kurulu’nu topladı. Genel Kurul, şura divanının oluşturulmasıyla başladı. 19’uncu Milli Eğitim Şurası’nda başkan vekilliği görevlerine Orhan Erdem, Öcal Oğuz seçilirken, raportör olarak Naci Gündoğun, Hüseyin Akan, Hasan Bacanlı, Hikmet Koçak kabul gördü.

TÜM ÜYELER OY KULLANMA HAKKINA SAHİP

Divan Başkanvekili Erdem, şuranın çalışma usul ve esaslarına ilişkin yaptığı bilgilendirmenin ardından 19’uncu Milli Eğitim Şurası’nın en ayırt edici yanının tüm üyelerin oy kullanma hakkına sahip olmasında yattığını söyledi. Daha önce üye, müşahit üye sisteminin bulunduğunu hatırlatan Erdem, “Bu arada öğrencilerin, velilerin, öğretmenlerin katılım oranlarını artırdık. Sivil toplum örgütlerinin, sendikaların şuraya katılımında da dengeli bir dağılım sağlandı. Özellikle öğrencilerin görüş ve önerilerinin ayrı değer taşıdığını bilmenizi isteriz” diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Milli Eğitim Şurası’nda ‘Öğretim Programları ve Haftalık Ders Çizelgeleri’, ‘Öğretmen Niteliğinin Arttırılması’, ‘Eğitim Yöneticilerinin Niteliğinin Arttırılması’ ve ‘Okul Güvenliği’ olmak üzere 4 ana gündemin tartışılacağını söyledi. Şuranın hazırlıkları sürecinde emeği geçen herkese başta eski Milli Eğitim Bakanları olmak üzere teşekkür eden Bakan Avcı, şurada belirlenen gündemler dışında konularının görüşülmesinin mümkün olmadığını, yönetmelik hükümlerince sabit olduğunu belirterek şöyle konuştu:

GÜNDEM DIŞI KONULAR GÖRÜŞÜLMEYECEK

“Şura yönetmeliğinde hangi konuların nasıl görüşüleceği, nasıl karar alınacağı çok net bir şekilde tanımlı. Gündemde olmayan konularda kararlar almak mümkün değil. Değerli şura katılımcıları kişisel olarak veya kendi kurumları adına, sendikaları, dernekleri, vakıfları adına değişik konularda açıklama yapmaları anlaşılabilir ama bütün bunlar şuramızı bağlayacak kararlar değildir. Konular belli. Şura yönetmeliğinin ilgili maddeleri uyarınca tavsiye kararlarına dönüştüreceğiz. Üyelerimizin kendi adlarına yapacakları açıklamaları, şurada karar alınmış gibi yapılacak yayınlar yanlış olacaktır.”

Bakan Avcı, şurada alınacak kararların hayırlı olması dileği ve yol gösterici, ufuk açıcı kararlar olacağına ilişkin inancını dile getirerek bugünkü çalışmaları tamamladı.

Şurada yarın çalışma grupları, daha önceden belirlenen gündem konularını görüşecek.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle