Hoşgeldiniz  

KUNDU BELEK ARASI 7 DAKİKAYA DÜŞECEK

Semih Köken | 11 Ağustos 2015 | Antalya Haber, Kemer Güncel, Siyaset A- A+

 

AKILLI KARTLAR KULLANILMAYA DEVAM EDECEK

3 ETAP RAYLI SİSTEM HATTININ TEMELİ 2016 YILINDA ATILACAK10 bin kişilik cami antalyaspor tesisleri (2) basın toplantısı (1) basın toplantısı (2) basın toplantısı (4) basın toplantısı (5) basın toplantısı (6) basın toplantısı (7) Boğaçayı Projesi (1) doğu garajı kepezaltı santral konyaaltı sahil kruvaziyer

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, çılgın proje Boğaçayı ile ilgili bütün STK ve kent dinamiklerinin projeye katkı koymasını beklediklerini söyledi.  Bazı STK’ların daha projeyi görmeden eleştiriye başlamasına tepki gösteren  Türel, “STK’ların baştan her şeye karşı olan yaklaşımları bizim ortaya koyduğumuz hoşgörü  ve işbirliğini gayretini, şevkini ortadan kaldırıyor” dedi. Kundu-Belek-Expo arasında yeni bir yol açacakları müjdesini veren Türel, Kundu-Belek arasının 7 dakikaya düşeceğini söyledi. Başkan Türel, belediye tarafından yürütülecek yeni akıllı kart sisteminin sıfır sorun anlayışıyla uygulanacağını, vatandaşların mevcut kartlarını kullanmaya devam edeceğini açıkladı.  Türel, Varsak-Meltem arasında yapılacak 3. Etap raylı sistem hattının temelini 2016’da atacaklarını bildirdi.

 

Başkan Menderes Türel, Döşemealtı’ndaki Antalyaspor Tesisleri’nde basın mensupları ile bir araya geldi. Antalya’yı kanatlandıracak projelerin son durumuyla ilgili bilgi veren Türel, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

 

Başkan Menderes Türel, Boğaçayı’nın Antalya tarihinin en önemli projesi olduğunu belirterek, “Boğaçayı adeta Antalya’nın geleceğine yön verecek ve Antalya’ya çok önemli marka değer sağlayacak bir vizyon proje. Kanal İstanbul’dan sonra Türkiye’nin ikinci çılgın projesi.  Boğaçayı Projesi içerisinde bir takım yaşam merkezleri, halka açık rekreasyon alanları, yat limanları, halkın istifade edeceği aktivite alanları, restoranlar gibi üniteler söz konusu olacak. Bundan önce Boğaçayı’nda esas yapılan iş, taşkın önlemeye yönelik atılacak adımlardır. Biz öncelikli olarak taşkın önleme projesini gerçekleştireceğiz. Sonrasında halkımızın istifadesine sunulacak çalışmalar yapacağız” diye konuştu.

 

BOĞÇAYDA ÖNCELİK TAŞKIN ÖNLEME PROJESİNDE

Boğaçayı’nda 2003 yılında yaşanan sel felaketini hatırlatan Türel, “Sel gerçekleştiğinde akan suyun debisi 2 bin 300 metreküp idi. Şimdi biz Boğaçayı Taşkın Önleme Projesi ile 4 bin 600 metreküp debiye göre bir taşkın önlemeye yönelik çalışma yapıyoruz. 2003’deki sel felaketinin iki misli yağış  söz konusu olduğunda tehlike arz etmeyecek bir taşkın önleme projesi hazırlıyoruz.  İşin öncelikli tarafı taşkın önleme projesidir” dedi.

 

PROJE SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI İLE

Taşkın önleme projesinin Ağustos ayı sonunda nihai hale geleceğini ve onay için DSİ’ye sunulacağını anlatan Başkan Türel, Antalya’daki sivil toplum kuruluşları ile de projeyi paylaşacaklarını kaydetti.  Türel şöyle konuştu: “Projeyi sivil dinamiklerle, Antalya’daki bu konuda uzman kişilerle paylaşacağız. Bizim tarafımızdan hazırlanan projeye herkesin katkısını almaya çalışıyoruz. Bu konuda bir Amerikalı bir İngiliz firma çalışıyor. Dünyanın en iyisi firmalar, dünya çapında projeleri var. Türkiye’deki ciddi bir akademik kadro da bu firmalarla iş birliği yapıyor. Akademik birikimlerini bu proje içinde değerlendiriyor.  Bu firmaları ve uzmanları Eylül ayı gibi Antalya’ya davet edeceğiz. STK’lara bilgilendirme yapmalarını sağlayacağız. Katılan tarafların katkılarını almak istiyoruz.”

 

SÜREÇ HERKESE AÇIK VE ŞEFFAF BİR ŞEKİLDE YÜRÜTÜLÜYOR

Daha henüz proje sunulmamışken, projenin ne olacağı ve kimin hazırladığı bilinmiyorken bazı STK’lardan “Boğaçayı Projesi’ni yaptırmayacağız” nidalarının yükseldiğine dikkat çeken Başkan Menderes Türel, şunları ifade etti: “Ya kardeşim önce ne yapacağımızı bir öğren, Allah rızası için bir dinle. Dinledikten sonra deki ben bu projenin şu tarafını beğenmedim, biz de düzeltelim. Biz herkese açık ve şeffaf bir şekilde süreci götürüyoruz. Ama ortada proje yok, ne yapılacağı belli değil, ‘bu proje Antalya için felaket’ deniliyor. Gazi Bulvarı üzerindeki kavşaklar da zamanında felaket demişti birileri. Şimdi binlerce kişi geçiyor üzerinden, felaket mi oldu. Bazılarının felaket anlayışı bu milletin gelişmesini ve kalkınmasını önlemekten ibaret. Biz kapımızı herkese açıyoruz. Gelsinler katkı koysunlar. Biz de onlardan istifade edelim. Bizi dinlesinler. Arzu ettiğimiz bu. Daha dinleme zahmetine bile girmeden karşıyız sözlerinin yükselmesi bizim bu konuda asıl katkı görmek istediğimiz STK’ lara olan güvenimizi kaybetmemize vesile oluyor. Ben Antalya’daki tüm STK’ların gelip bizim yapacağımı projelere katkı vermesini dilerim. Ama baştan her şeye karşı olan yaklaşımları bizim ortaya koyduğumuz hoşgörü  ve işbirliğini gayretini, şevkini ortadan kaldırıyor. “

 

DERSİMİZE İYİ ÇALIŞIYORUZ

Asıl taşkın önleme projesinin gerçekleşmemesinin Antalya için felaket olacağını dile getiren Türel şöyle devam etti: “Biz bu proje kapsamında 60 bin dekar alanı planlıyoruz. Bu kadar geniş bir alanda tamamen taşkın önlemeye yönelik sel suyunun disipline edilmesi yönünde bir çalışma yürütüyoruz. Öncelikle bunu yapacağız. Allah’ın bahşettiği böylesine doğal bir güzelliği sivrisinek yuvası olmaktan kurtararak, halkın kullanımına sunmaktan mutlu olacağız. Birazcık Antalya’yı düşünen herkesin böyle düşünmesi lazım. Bunların hepsi Antalya’nın projesi Menderes Türel’in değil. Ben bugün var, yarın yokum. Bu projeler yüzlerce sene Antalya’da kalacak. 2005 senesinde kavşakları yaptığımızda engellemeye çalıştılar. İtibarsızlaştırma çalışmasını yürüttüler. Bugün o kavşakları en çok kullanan bu arkadaşlardır. Atatürk Parkı’nı 10 yıl önce halka açık park dönüştürüp tinerci yuvası olmaktan kurtarmaya çalışmıştık. Bizim orada doğa katliamı yaptığımızı iddia ettiler. Doğa katliamı yapılıp yapılmadığı hizmete açtığımızda görüldü. Orası

Antalya’nın en güzel parklarından biri haline geldi. O dönemde doğa katliamı yaptığımızla ilgili soru önergesi veren bir muhalefet milletvekili ne hikmettir ki oğlunun nişanın o parkta yaptı. Bunları da yaşadık. Bunlardan şikayet edenler bunlardan en çok istifade edenler haline geliyor. Hepimizin önceliği Antalya olmalı. Siyasi önyargılardan kendimizi arındırmalıyız. Hep diyorum Antalya kazanacaksa ben kaybetmeye razıyım diye. Düşünebiliyor musunuz Boğaçayı’nda oluşabilecek bir felakette Menderes Türel’in ne düşüneceğini. Böyle bir şeyi trilyonda bir risk dahi olsa göze alır mıyım? Ben bu memleketin evladıyım. Bu memlekette birinin başı ağrısa benim midem bulanır.

Çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Boğaçayı ile ilgili bütün STK ve kent dinamiklerinin projeye katkı koymasını bekliyoruz. Akademik anlamda görüşler önemli.

Biz dersimize iyi çalışıyor, herkesi dinliyor. Katılımcı yönelim anlayışıyla yönetmeye devam edeceğiz.”

 

ANTALYASPOR TESİSLERE 07.07.2016’DA

Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı devam eden Antalyaspor Tesisleri’nin Antalyalıların özlediği tesisler olduğunu belirten Başkan Türel, “Nasıl ki Engelli Rehabilitasyon Merkezimizi ziyaret eden Almanlar bile bizde böylesi yok diyorsa, tamamlandığında bu tesisi görenler dünyada ve Avrupa’da bile böylesinin az olduğunu ifade edecek. Antalyaspor’a böylesine güzel tesislere layıktır. Bu yatırımla Antalyaspor’un tesisleşmesine önemli bir katkı sağlayacağız. Hedefimiz 07.07.2016 tarihinde bu tesisi hizmete açmaktır” şeklinde konuştu.

 

Başkan Menderes Türel, Alanyaspor içinde aynı şekilde bir kamp tesisi yapacaklarını kaydederek, tesisin yapılacağı alanın tahsisi ile ilgili Orman Genel Müdürlüğü ile süreci başlattıklarını söyledi. Türel,  tahsisin ardından 2016 yılında uygulama projeleri için ihaleye çıkmayı planladıklarını anlattı.

 

KONYAALTI ANTALYA’NIN YENİ  CAZİBE MERKEZİ OLACAK

Mimarlar Odası işbirliğinde ilerleyen Konyaaltı Sahili Projesi ile ilgili son durumu hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Türel, yarışma projesini kazanan proje müellifleri ile avan proje elde etmeye yönelik sürecin başladığını dile getirdi. Projenin 1 milyon 172 bin 158 metrekarelik bir alanda gerçekleşeceğinin altını çizen Türel, şu bilgileri verdi: “Çevre düzenlemesi, yapısal faaliyetler ilgili mevzuatlara uygun olarak mimari avan projeler hazırlanacak. 6.5 kilometrelik Konyaaltı dünyanın en uzun sahili. Ekim ayında avan projenin tamamlanmasını bekliyoruz. Avan proje üzerinden ihaleye çıkabilmemiz mümkün. 2016 başında ihaleyi gerçekleştirebileceğiz. Gelecek yıla sahil kısmını yetiştirmeye çalışacağız. Antalya’da yepyeni bir cazibe merkezi sahil projesi ortaya çıkacak.”

 

ULUCAMİ KÜLLİYE OLACAK

Türel, 10 bin kişilik kapalı, 20 bin kişilik açık ibadet alanına sahip olacak Antalya Ulu Cami Projesi’ni, içinde Türk İslam Medeniyetleri Müzesi’nin yer alacağı aynı zamanda bir yaşam merkezi olarak planladıklarını anlattı. Türel, “Bu cami projemiz sadece ibadet yapılan bir yer olarak ortaya çıkmayacak. Büyükler ibadet yaparken, çocukların oyun oynayabileceği, yetişkinlerin el sanatları atölyelerinde zaman geçirebileceği bir külliye olacak. Kentimize gelen turistlerin nasıl büyük bir medeniyete sahip olduğumuza şahit olacakları bir müze kazandırmak istiyoruz. Ulu Cami’nin yapılacağı ASAT yanındaki alanda bulunan makine ikmal atölyelerini de 1 yıl içinde Duraliler mahallesinde 12 milyon liralık yatırımla yapacağımız yeni yerlerine taşıyacağız. Ardından cami inşamız başlayacak” şeklinde konuştu.

 

KUNDU BELEK ARASI 7 DAKİKA OLACAK

Kundu’dan Belek’e 4.5 kilometrelik yeni bir yol açacaklarını müjdeleyen Başkan Menderes Türel, bu yolu EXPO alanı ile bağlayacaklarını söyledi. EXPO-Kundu-Belek yolu ile turizme çok ciddi bir alternatif yol ağı kazandıracaklarını anlatan Başkan Türel, “Artık turistler Kundu’dan Belek’e gitmek için Alanya yoluna çıkıp u çizerek zamanlarını heba etmeyecekler. Kundu-Belek arası 7 dakikaya düşecek. EXPO-Kundu 12 kilometre, Kundu-Belek 4.5 kilometre olmak üzere toplam 16.5 kilometrelik yol olacak. Üzerinde köprüler bulunacak. 46 milyon 500 bin liraya mal olması beklenen yolu EXPO’nun başlayacağı 23 Nisan 2016’ya kadar tamamlayacağız. Seçim döneminde söz verdiğim bir projeyi daha Antalya’ya kazandırmanın mutluluğunu yaşıyorum” dedi.

 

Havaalanı yoluna alternatif oluşturacak 60 metrelik Altınova yolunda çalışmaların hızla devam ettiğini kaydeden Türel, Toptancı Hal- Havaalanı arasındaki ilk etabının ana arterini Ekim ayında hizmete açmayı hedeflediklerini anlattı. Yolun 3 etaplı olarak Korkuteli kavşağına bağlanacağını ifade eden Başkan Türel, “Korkuteli kavşağına kadar ulaşan Duacı’dan geçen 5 kilometrelik etabını Karayolları tamamlayacak. Göçerler ile Antalya Hali Beşkonak Köprüsü’ne kadar olan bölümü Büyükşehir olarak yine biz açacağız. Bu bölümle ilgili Eylül ayında ihaleye çıkacağız. Karayolları’nın da 2016 senesinin ilk aylarında kendi bölümünü tamamlamasıyla yeni bir çevreyolu gibi olacak bu yolu hizmete açacağız. Araçlar şehir içine girmeden havaalanına ulaşabilecek. Şehir içi trafiğinde ciddi bir rahatlama olacak.”

 

ANTALYA ULAŞIMI YENİDEN PLANLANACAK

Antalya Ulaşım Master Planı’nın yenileneceğini, 7 Ağustos’ta bununla ilgili ihaleye çıkıldığını belirten Başkan Türel, “Ulaşım Master Planı ile Antalya’nın ilçeler dahil bütün toplu ulaşım, araç ve yaya ulaşımını  yeniden planlayacağız. Workshop çalışmaları yapacağız. Muhtarların ve vatandaşların talepleri alınacak. Antalya’nın önümüzdeki 2016-2030 yıllarına kadar nazım imar planı dikkate alınarak yapılacak, ulaşım master planı kentimizin yol haritasını belirleyecek” dedi.

 

 

EXPO-Aksu-Meydan raylı sistem hattı ile ilgili Büyükşehir Belediyesi’nin temin edeceği araçların alım ihale hazırlığının tamamlandığını belirten Menderes Türel, “Araçları 25 Ağustos’ta Büyükşehir Belediyesi olarak biz alıyoruz. Hattı da Ulaştırma Bakanlığı yapıyor. Araç alım ihalesinin 95 milyon liralık tahmini bir bedeli var. Antalya’ya çok önemli bir raylı sistem aksı kazandırıyoruz. Expo-Meydan hattı için 22 mahallede seçim disiplini içinde referandum yapmıştık. Yüzde 98’i evet demişti. Şimdi 3 etap çalışmamızda da benzeri bir uygulamayı yapacağız” diye konuştu.

 

  1. ETAP RAYLI SİSTEMİN TEMELİ 2016’DA ATILACAK

Başkan Türel 3’ncü etap raylı sistem projesi ile ilgili şu bilgileri verdi: “Varsak- Meltem arasındaki 3’üncü hat ile ilgili proje ihalesini önümüzdeki günlerde gerçekleştiriyoruz. Yapılacak fizibiliteye ve yolculuk sayısına göre bazı küçük değişiklikler olabilir. Bu öneri güzergahın verimliliği söz konusuyla 3. hattı gerçekleştireceğiz. Bu hat eski Varsak Belediyesi’nin bulunduğu alandan Kepez Belediyesi, Sakarya Bulvarı, Otogar istikametine, buradan Akdeniz Üniversitesi’nden Meltem’e, Uygulama Hastanesi’nin önünden de meteorolojiye kadar uzuyor. Antalya’da tam bir ring oluşturmuş oluyoruz. Varsak’tan binen vatandaşımız otogara, hastaneye, havalimanına, Işıklar’a, Aksu’ya kadar nereye  isterlerse ulaşabilecek. . 3 etabı proje ön yeterlilik kısmı tamamlandı. Referandum yaparak vatandaşa soracağız. İstiyoruz derlerse yapacağız. 2016 yılının yaz aylarında temelini atmayı ve bu hizmet döneminde tamamlamayı istiyoruz. Meydan-Kepez, Meydan-Expo, Varsak-Meteoroloji- Meteoroji- Sampi kavşağı olmak üzere Antalya bu dönem toplam 52.1 kilometrelik raylı sistem hattına ulaşmış olacak. Toplu ulaşımda, trafik ve yaya ulaşımında büyük kolaylık sağlayacak.”

 

AKILLI KART BİLETLEME SİSTEMİNİ BELEDİYE YAPACAK

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, akıllı kart biletleme sisteminin belediye tarafından yapılacağını belirterek, yeni kart sisteminin vatandaşı hiç şekilde mağdur etmeyecek şekilde planladıklarını söyledi. Şu anda toplu taşımada uygulanan akıllı kart sisteminin bir sözleşmeye bağlı olmaması nedeniyle yaşanan karışıklığı, “hukuken yok, fiilen var” sözleriyle özetleyen Türel, “Akıllı kart biletleme sistemi ile ilgili süreç yaşanıyor. Belediyemizin hukuki olarak geçerli bir sözleşmesi söz konusu değil ama fiilen yürüyen bir uygulama. Dolayısıyla muhatap da yok. Akıllı kart ile ilgi atacağımız her adımının hukuki olması için özen gösteriyoruz. Bir yıldır bununla üzeride çalışıyoruz. Yargıya başvurmak suretiyle hukuken olmayan, fiilen devam eden bir uygulamanın bir kayyum atanması suretiyle yönetilmesini önemsedik” diye konuştu.

Şu anda 1 milyon kişinin bu toplu taşıma kartlarını kullandığını söyleyen Türel şunları ifade etti: “Bu kartların içinde vatandaşlarımızın paraları var. Bir anda kesip arttırmak, ‘Ne haliniz varsa görün’ demek vatandaşımızın mağduriyetine neden olabilir. Vatandaşlarımızı mağdur etmemek için hukuki süreci geçirdik. Kayyum atanmasını sağladık. Ödemeler konusunda ilk günlerde biraz sıkıntı yaşandı ama şu anda toplu ulaşım esnafına da artık günü gününe ödemeleri kayyum tarafından gerçekleşiyor. A-Kent firmasıyla tasfiye süreci konusunu yürütüyorlar. Kısa sürede çözüleceğini düşünüyorum. Toplu ulaşımda akıllı kart uygulamasını Antalya Ulaşım A.Ş., yani Antalya Büyükşehir Belediyesi yürütülecek. Bu konuda meclisten karar alındı. “Artık Antalyalılara kimse ‘Toplu ulaşımın gizli sahibi’ gibi iftiralara bulunamayacak. Bu sistemin sahibi belediye olacak. Kart uygulamasıyla ilgili yeni düzenlemeyi vatandaşları mağdur etmeyecek şekilde uygulayacağız. Mevcut kartların kullanımına yeni sistemde de aynen devam edeceğiz. Kart değişimi olmayacak, kullanım haklarını da vatandaşlar sonuna kadar kullanabilecek. Yeni sistemde de mevcut kartlar kullanılacak. Yeni sistemi sıfır vatandaş mağduriyeti üzerine planlıyoruz.  Sahibi belediye olacak. Paralar belediyenin hesaplarında birikecek. Üçüncü şahıslar tasarruf sahibi olmayacak.”
DOĞU GARAJI’NA ÇARŞI VE KÜLTÜR MERKEZİ
Doğu Garajı Nekropol Alanı’ndaki çalışmaların büyük hassasiyetle sürdüğünü anlatan Başkan Türel,  21 milyon liraya ihale edilen Nekropol Alanı Projesi’nin kalıntılara zarar vermemek için insan gücü ile yapılacağını bu nedenle zaman alacağını söyledi. Doğu Garajı’na çarşı ve kültür merkezi inşa edileceğini belirten Türel, uygulama projelerini inceleme aşamasında olduklarını kaydetti. Yarışma projesi olarak başlanan ve ilk projesine sadık kalınarak sürdürülen proje kapsamında geleneksel çarşı kültürünün yaşatılacağını anlatan Türel, “Projede festival çarşısı ve pazarı, mağazalar, konservatuvar, konser ve tiyatro salonu ile bölgenin en büyük otoparkı yer alacak. Toplam 66 bin metrekare inşaat alanına sahip projenin tahmini bedeli 45 milyon lira olacak. Bu yıl içinde temelini atıp Nekropol alanı ile eş zamanlı olarak 2017’nin ilk aylarında tamamlamayı hedefliyorum. Eski Festival Çarşısı esnafımızı da buraya taşımak önceliğimiz olacak”  dedi.

 

Kent Müzesi projesinde de önemli mesafe aldıklarını belirten Başkan Menderes Türel, Bekir Kumbul döneminde elde edilen projenin aynen devam ettiğini söyledi. Başkan Türel, proje ile 72 bin metrekare açık alan içerisinde Başkanlık binası, Fen İşleri binası, Atatürk Stadyumu ve Kapalı Spor Salonu’nu Kent Müzesi’ne dönüştüreceklerini açıkladı. Stadyumun kapalı tribününü yıkmak, açık tribünü nostaljik olarak korumak suretiyle, bu alanı Karaalioğlu gibi halka açık park alanına dönüştüreceklerini eden Türel, Kapalı Spor Salonu’nu da Kent Müzesi sergi alanına dönüştürüleceğini belirtti.  Bu alana AVM yapılacağı iddialarının yalan ve iftira olduğunu vurgulayan Türel, “Uyduruyorlar” dedi.

 

KEPEZALTI SANTRAL KANATLANACAK

Kepezaltı Santral Kentsel Dönüşüm Projesi’nde artık vatandaşla uzlaşma sürecinin başlayacağı bilgisini veren Başkan Menderes Türel, şöyle konuştu: “Mahallelere gidip toplantılar yapacağız, vatandaşlarla muvafakat sağlayacağız. Bir önceki yönetim arsa tapusu dağıtmak üzere şehircilik ilkeleri dışında son derece çirkin bir yapılaşmanın ortaya çıkacağı bir çalışma yapmıştı. Biz vatandaşın en az iki misli fazla gelir elde edeceği bir proje hazırladık. Antalya’ya müthiş bir katma değer sağlayacak proje ile Kepez’in çehresi değişecek. Vatandaşlar önceki yönetimle yüzde 35’lik zayiata göre mutabakat sağlamış. Bizde bu mutabakat üzerinden gideceğiz. Bunun yüzde 36’ya bile çıkması projeyi engeller. Yüzde 65 belediye, yüzde 35 vatandaş kullanımı konusunda uzlaşma olmazsa proje başka bahara kalır. Vatandaşlarımızın bunu bilmesi gerek.”

 

Kruvaziyer Liman için Lara Plajı’nın Batı ucunda yer bulunduğunu, Büyükşehir Belediyesi olarak avan proje ihalesini yaptıklarını anlatan Türel, KİK’e yapılan itiraz nedeniyle projenin geciktirilmeye çalışıldığını söyledi. Türel, projede kruvaziyer yanaşma iskelesi uzunluğunun 845 metre olduğunu, 2 adet 345 metrelik, 1 adet 150 metrelik, 4 adet 100 metrelik yolcu gemisinin aynı anda iskeleye yanaşabileceğini dile getirdi.

 

EFSANE GERİ DÖNÜYOR

 

Şarampol Caddesi’yle ilgili müthiş bir proje hazırladıklarını açıklayan Başkan Türel, “Efsane geri dönüyor. Şarampol’ün Yener Ulusoy Bulvarı ile Sokullu Caddesi arasında kalan yaklaşık bin metrelik kısmıyla ilgili yenileme tasarım projesi hazırlıyoruz. Şarampol eski günlerine geri dönecek. Projeyi vatandaşlarımızla paylaşacağız. Halka soracağız. Konut sahiplerine projeyi anlatacağız. Bir referandum yapmak suretiyle milletimize gideceğiz. Şarampol dünyanın sayılı güzel caddelerinden biri olacak. Otopark alanları, Tonguç Caddesine Doğu Batı istikametine alt geçit olacak” diye konuştu.

 

 

Düden Kavşağı’na yapılacak alt geçitle Yeşilırmak-Sakarya caddelerinin alttan geçileceğini ifade eden Başkan Türel, “Projenin üst geçişli kavşak bölümünü Karayolları yapacak. Alt geçişi biz yapacağız. Proje toplam 54 milyon liraya mal olacak, 18 milyon lirasını Karayolları, 36 milyon lirasını Büyükşehir Belediyesi karşılayacak. Kızılırmak Caddesi’nden batan bir araç 2 kilometrelik altgeçişle Sakarya Bulvarı ve Yeşilırmak Caddesi’ne ulaşacak.  Bu yılın sonuna doğru projenin inşasına başlamayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

 

GAYRİ MÜSLİMLER İÇİN SiNAGOG VE KİLİSE

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Kurşunlu’da hayata geçirilecek yeni mezarlık projesinde caminin yanında, gayri Müslimler için sinagog ve kilise de inşa edileceğini söyledi. Emekliler için hobi bahçeleri oluşturulacaklarını açıklayan Türel, Bahtılı mahallesinde 140 bin metrekare alanda projelendirilen tesis içerisinde kullanıcıların sosyal ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla koşu parkurları, kafeteryalar, spor tesisleri, mescit, çocuk oyun alanları, yarı olimpik yüzme havuzu gibi bir  çok unsurun yer alacağını ifade etti. Her hobi evinin 65 metrekarelik bahçesi bulunacağını belirten Türel, “Emeklilerimiz domates biberlerini ekerek, sosyal alanlardan faydalanarak zamanlarını en iyi şekilde değerlendirecek. İlk etapta 346 hobi bahçesi olacak. Bu sayı zamanla 810’a çıkacak” dedi.

 

Manavgat Su Temini Projesi’nin Antalya’nın geleceği için hayati öneme sahip olduğunu söyleyen Başkan Türel, projenin Antalya’nın 2070 yılına kadar su sorununu çözeceğini belirtti. Türel, toplam 120 milyon liralık projenin ilk etabında Manavgat bölgesinin, ikinci etabında Alanya sahil şeridinin, üçüncü etabında Antalya’nın su sorununun çözüleceğini anlattı. Türel, ASAT kanalıyla 2015 yılı içerisinde içme suyu projelerine 57 milyon, kanalizasyon ve yağmur suyu projelerine 120 milyon, arıtma tesislerine 135 milyon lira olmak üzere alt yapıya 312 milyon liralık yatırım gerçekleştireceklerini dile getirdi.

KİRALAMA YETKİSİ BÜYÜKŞEHİRDE

Başkan Türel konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Atatürk Parkı ile ilgili soru üzerine Türel, Atatürk Parkı’nda mal sahibinin Milli Emlak olduğunu belirterek şu açıklamayı yaptı: “İlk dönemimde Atatürk Park’ını 10 yıllığına bir işletmeye ihale etmiştik. Bizden sonra belediye yine anlaşılmaz bir tutumla Milli Emlak ile bir dava süreci yaşadı. Burası 11’nci maddeden dolayı benim olduğu için biz sizi tanımıyoruz dedi.  Belediye böyle deyince ve Milli Emlak’ta gitmiş tapuyu re’sen kendi üzerine tescil etmiş.  Burayı da sorun yumağı haline dönüştürmüşler.  Şimdi Milli Emlak, ‘ Burası benim, tapu bende’ diyor.  Belediye ile ilgili dava hala devam ediyor.  Bunu takip ediyoruz. Dolayısıyla sahipsiz yer hep sorunlu oluyor. Sahibi kim olduğu belli değil. Biz bu işleri bir mutabakatla götürmek istiyoruz. Milli Emlak’a karşı da rağmen bir anlayışımız yok.  Milli Emlak, ‘Biz buranın tapu sahibiyiz buranın tahliyesini istiyoruz’ diye yazı yazdı. Bizde o yazının gereğini işletmecilere iletmek zorundayız. Ondan dolayı resmi bir protokol gerçekleştirdik. Ama biz bir tek vatandaşımızın burnunun kanamasını dahi istemeyiz. Kimseyi mağdur etmek istemeyiz.  Biz o tahliye yazılarını yazdık ama yarın da esnaf bana gelecek görüşeceğiz.  Kullanıcılarının içinde kalması suretiyle Milli Emlak’ın güvenlik ve temizlik işlerinin büyükşehirce görülmesi suretiyle kiralanma yetkisini bize devretmesi hususunda bir mutabakatı sağladık.  Sayın Genel Sekreterimiz sırf bu iş için Ankara’ya gitti. Ben de Ankara ile görüştüm.  Sağ olsunlar orada sorunlu bir alan üretilmemesi adına Büyükşehir Belediyesi’ne içindeki kiracılara kiralanması yetkisini devredecekler. Bize de tabi bunlarla ilgili bir bedel yazacaklar. Bizde o bedel üzerine güvenlik ve temizlik bedellerini koymak suretiyle kiralama yaparak içindeki kullanıcılarını mağdur etmeyecek bir yöntemi şu anda Milli Emlak ile kararlaştırdık”

YENİ TABELA YÖNETMELİĞİ HAZIRLANIYOR

Başkan Türel Açık Hava Reklam Tabelaları ile ilgili yöneltilen bir soruya da açıklık getirdi. Türel, eski yönetimin hukuk bilmez tavırlarla çorbaya dönüştürdüğü sorunları çöze çöze gittiklerini belirterek “Outdoor Açık Hava Reklam Mecraları bu konuda disiplin sağlar. Başı boşluğu ortadan kaldırır.  Açık hava reklamları bir kent mobilyası hüviyetinde olduğu için bir disiplin sağlar. Sorun benim ilk yönetmeliğime hazırladığım ilan reklam tabela yönetmeliğinin delik deşik edilmesidir. Esnaftan da çok tepki aldık.  Seçim tepkisi aldım.  O dönemde basınımız yanımda kalmadı. Destek görmedim. Yeni bir ilan tabela yönetmeliği hazırlığımız devam ediyor. Meclisimizde karara bağlayacağız. Artık Antalya’da bu dikey tabeladan kurtulmamız lazım, binalara yatay tabela almamız lazım. Kendi mülkiyetine koyacaksa görsel kirlilik yaratmayacak şekilde olması lazım. Antalya’daki tabela kirliliğinin disiplin altına alınması konusunda ilk döneminde nasıl mücadele ettiysem mücadeleye şimdi de hazırım” dedi.

BATI ÇEVRE YOLU’NDA YARGI KARARI UYGULANACAK

Batı Çevreyolu konusunda yöneltilen soruyu yanıtlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, “ Bu konuda yargı süreci devam ediyor. Burada yapılmış olan planda öncelik Batı Çevre Yolu’nun açılmasıydı. Bugün için açılmıştır. Bundan sonraki mesele hukuki süreçtir. Bizim muradımız 35 trilyon kamulaştırma parası ödemeden farklı yatırımlarda kullanarak bu yolu açmak. Amaç hasıl oldu, açıldı. İlk açılan etap Uncalı-Liman arası 6 kilometredir. 1800 metresi imarsız alandı. Bütün mesele bu alanın imarla mı kamulaştırmayla mı geçilmesi. 4.2 kilometre daha önce imara açılmış. O zaman STK’lar hiç birşey yapmamış. Ortada ki vatandaşın hiç mi hakkı yok. Uygulamada adalet konusu söz konusu değil. 4 kilometresi de imarlı alandı. O zaman sormamışlar. Yargı ne karar verirse uygularız. Süreci yargı belirleyecek” şeklinde konuştu.

 

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle