Hoşgeldiniz  

‘CAN KURTARAN’

Semih Köken | 09 Kasım 2015 | Kemer Güncel A- A+

Antalya’nın Kemer İlçesinde yaşayan 57 yaşındaki emekli Yasemin Demir tam bir hayvan severlik örneği sergiliyor.

Bölgedeki sahipsiz sokak hayvanlarının beslenme ve sağlık problemleri ile yakından ilgilenen Yasemin Hanım aldığı emekli maaşını da bu hayvanların ihtiyaçlarını karşılamak için harcıyor. Sokak hayvanlarının ilgili kuruluş ve derneklerden yeterli ilgiyi göremediğini düşünen Demir bu hayvanların periyodik olarak beslenmesini, sağlık kontrolünden geçmelerini ve kısırlaştırılmalarını sağlıyor. Bölgedeki barınakla eşgüdümlü çalışmaya çalıştığını ifade ederek yapmış olduğu tüm harcamaların kendine ait olduğunu ve bunu sadece sokaktaki korunmasız hayvanların yaşam haklarını ve alanlarını biraz olsun iyileştirmek amaçlı olduğunu da ekliyor.

20151109055517     20151109055519

 —-Bu işe nasıl başladınız?

İstanbul da yaşıyorken Beşiktaş Hayvanları Koruma Derneği ile gönüllü olarak çalışmaya başladım. Sahipsiz hayvanları tedavi ettirmekle başlayan sürece kısırlaştırma ve sahiplendirme çalışmalarıyla devam ettim. O zamandan beri de yaklaşık 300 hayvan kısırlaştırdım,300 e yakın kedinin de çeşitli hastalıklarının tedavilerini yaptırdım.Bunların bir kısmının giderlerini barınaklar karşılarken önemli bir kısmının tedavilerini özel kliniklerde şahsi olarak karşıladım.Şuanda da Kemer’de aynı şekil de devam etmekteyim. 10 yıldan fazla süredir onlarla iç içeyim.

—-Ailenizden ve yakın çevrenizden nasıl tepkiler aldınız?

Başlarda herkes olumlu ve destekleyici tavırlar takınsa da hayvanların sayısı ve giderleri arttıkça ve ister istemez onlara daha fazla vakit ayırmaya başlayınca eleştirilerde gelmeye başladı haliyle (gülüyor) ama benim tek amacım sokakta yaşayan ve hiçbir korumaları olmayan bu hayvanlara elimden geldiği kadar yardımcı olmak ve onlara zarar veren insanları bir nebze de olsa bilinçlendirebilmek. Bu hayvanlar eskisi gibi sokaklarda yemek bulamıyor, eskiden herkesin müstakil evleri vardı hayvan bakarlardı ancak kentsel dönüşüm projeleri ve insanların hayat ve geçim telaşeleri onları görmemezlikten gelmelerine yada ekstra bir yük olarak görmelerine sebep oldu.

20151109055517 (2)

—-Sizi destekleyen yardımcı olan kişi kurum-kuruluşlar var mı?

 Belediyeye başvurdum kısırlaştırma operasyonlarını barınakta ücretsiz yaptırabileceğimi belirttiler çok sağ olsunlar.. Bu tabi ki çok fayda sağladı ancak ben 1 ayda 3 paket 15 kiloluk kuru mama, 50 adet yaş mama ve hemen her gün makarna ve haşlanmış tavuk veriyorum. Yakalanmayan kısırlaştıramadığım yada sonradan insanlar tarafından getirilip buraya bırakılan anne ve yavrularımız var onlar sadece kuru mama yiyemiyorlar. Mama yardımı talebime ne yazık ki hiçbir yerden olumlu sonuç alamadım. 1 emekli maaşımla ben bu kadarına yetebiliyorum.

 —Yaşadığınız sıkıntılar nedir?

 Kemer’de esnaf ne yazık ki bu konuda bilinçli değil. Geçen sene bulunduğum bölgede birçok esnaf kedileri al götür tarzında çıkışlarda bulundu ancak bu kediler benim değil onlar sokak hayvanları. Ben onların daha fazla ürememeleri için, hem kendileri hem de toplum sıkıntı yaşamasın diye çaba gösteriyorum. Bunun karşılığında tebrik edilmem gerekirken aksine eleştiri almak beni üzüyor…  Bu konuyla alakalı kurum ve kuruluşlar olmasına rağmen çalışmalarını ne yazık ki göremiyorum. Kemer küçük bir bölge yapılan, yapılmayan her şey ortada ne yazık ki.

 —-Neden bireysel çalışıyorsunuz? Derneğe bağlı değilsiniz?

 Ben derneğin 7 kurucusundan biriydim ancak sokak hayvanları için yeterli aktif çalıma yapıldığını görmediğim için, yapısı gereği denetlemelere de açık olmadığından ayrılmayı seçtim. Şuanda daha önceki gibi tek başıma devam ediyorum. Kimseden şahsi menfaatim için bir beklentim yok, kaldı ki buna ihtiyacım da yok… Tek isteğim bu hayvanlara karşı daha duyarlı olunması. Bu beni gerçekten çok üzüyor.. .

 —–Topluma vermek istediğiniz mesaj nedir?

 Kemer tatil beldesi olduğu için kışın oteller kapanıyor ve oralardan yemek bulabilen birçok hayvan da ortalığa çıkıyor vatandaşların bu konuyu duyarlı olmalarını ve en azından gördükleri hayvanlara bir parça yemek vermelerini rica ediyorum. Ve ailelerimizden isteğim şudur ki yetişen yeni nesle daha duyarlı ve bilinçli birer insan olmayı aşılasınlar.

Bireysel olarak bu savaşı sürdüren Yasemin Hanım sokaktaki hasta hayvanların kötü durumda olanlarına da geçici olarak ev sahipliği yapıyor. Hasta hayvanların sağlığına kavuşması için gerekli tedaviyi yaptırarak kısırlaştırdıktan sonra tekrar beslenme alanına salıyor… Kendisine belirli bir alan gösterilmediğinden Türkiz Marina’nın arka kısmındaki parkta kedileri toplu halde beslediğini ekleyen Demir, çevredekilerin agresif tutumlarından da hayvanlar adına kaygılandığını belirtiyor.

Yasemin Demir’in yetkililerden ve Türk halkından şahsi hiçbir beklentisi yok. Tek isteği sokak hayvanlarına karşı daha sevgi dolu ve ilgili olunması… Yetişen yeni nesli hayvan hakları konusunda daha duyarlı ve bilinçli olmaya davet ediyor. Ve ekliyor; “HAYVANLARI SEVMEYEBİLİRSİNİZ. ANCAK YAŞAM HAKLARINI VE ALANLARINI ELLERİNDEN ALAMAZSINIZ.”

 

 

 

 

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle