Hoşgeldiniz  

Başkan Türel’den ‘Şok’ sözler: “İninize kadar kovalayacağım”

Semih Köken | 10 Nisan 2015 | Kemer Güncel, Siyaset A- A+

MENDERES TÜREL DEN ŞOK SÖZLER

ANTALYA Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, mecliste faaliyet raporları görüşmelerinde muhalefet partilerine, “Muhalefetten istifade etmek istiyoruz. Ama sizin sorumsuz yaklaşımlarınız bizi, sizi ciddiye alma noktasında zafiyete düşürüyor” sözleriyle yüklendi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Nisan ayı meclisinde belediyenin 2014 yılına ilişkin faaliyet raporu görüşüldü. Başkan Türel görüşmeler nedeniyle başkanlık divanındaki yerinden ayrıldı, partisinin grup sırasına geçti.

Rapor hakkında ilk söz alan Ak Parti Grup Sözcüsü Bahattin Bayraktar, belediyenin 2014 yılına ilişkin faaliyetlerini özetledi, “Gelecek yıl çok çok daha büyük projelere imza atacağız” dedi. CHP Grup Sözcüsü Ruhi Beşiktaş, faaliyet raporunu henüz bugün gördüklerini ve detaylı inceleme fırsatı bulamadıklarını belirterek, daha geniş bir şekilde incelenmesi için ilgili komisyonda tartışıldıktan sonra meclis gündemine alınmasını istedi. MHP adına söz alan Ertürk Yazar, faaliyet raporunda ilçelerde gerekli hizmet ağlarının kurulamadığının ortaya çıktığını belirterek, yaşanan olumsuzluğun faturasının ilçe belediye yönetimlerine çıkartıldığını savundu. Yazar, “İlçeler sıkıntılıdır. Gelirler azalmış, gelmeyen hizmetten dolayı halkın sesi yükselmiştir. Yeni Büyükşehir yasası ilçe belediyelerine iyi gelmemiştir” diye konuştu. MHP’den İrfan Yılmaz Büyükşehir Belediyesi’nin 2014 yılında 1089 personeli işe aldığını, ASAT Genel Müdürlüğü’nün personel sayısının da 2 bin 101’e yükseldiğini belirterek, “Büyükşehir personele ihtiyaç duymuş ve almıştır. Hangi saik, hangi kriterlerle belediye yeni personel almıştır. Göreve geldiğinde işten çıkartılan personel hangi gerekçeyle işten çıkarılmıştır” diye sordu.

BAKKAL DÜKKANI DAHA İYİ DURUMDAYDI
Partiler adına yapılan konuşmaların ardından parti sıralarından eleştirileri yanıtlayan Başkan Türel, mali açıdan ‘batmış, bitmiş’ hizmet açısından da ‘bir ağacın bile dikilmesi konusunda imkanı olmayan’ bir belediyeyi devraldıklarını söyledi. Büyükşehir Belediyesi’nin göreve geldiklerinde ‘ana deposunun’ dahi bulunmadığını anlatan Türel, “Bakkalın dahi ana deposu bulunur. Ama Büyükşehir’de satın alınan ne varsa kapanın elinde kalıyormuş. Ne girdiği, ne çıktığı belli değil. Bu kadar basit bir kurumsal yapılanmayı bile yeniden yapmak durumunda olduğumuzu gördük, gereklerini yaptık” diye konuştu. Bunları mazeret olarak ifade etmediğini, belediyecilik anlayışlarında mazeretin yeri olmadığını belirten Türel, “Büyükşehir’in geldiği nokta açısından tablonun çok farklı bir yerde olduğunu görmemek için ne olmak lazım takdirlerinize bırakıyorum” dedi.

PERSONEL SAYISINI AÇIKLADI
Büyükşehir Belediyesi’ni CHP’li yönetimden devralırken 8 bin personelin kendilerini kapıda karşıladığını aktaran Türel, şunları söyledi:
“Bizim bir önceki dönemde Antalya’nın 5 büyük ilçesinde 4 bin personelle yapmakta olduğumuzu 8 bin personelle yapmaya çalışmışlar. Şube müdürlerine sekreter, makam arabası vermesi konusunda çok ketum davranırken geçmiş dönemde bir şube müdürünün 3 sekreteri 3’er arabası varmış. Bu kadar çok personel doldurursanız gereksiz görevlendirmeler yapmak zorundasınız. Bizden önceki belediye 8 bin personelle 2 bin kilometre yüzölçüme hizmet ederken şimdi biz 20 bin 700 kilometrekareye, 640 kilometrelik sahil şeridinde, 5 ilçe belediyesine değil, 19 ilçe belediyesine hizmet ediyoruz. Şu andaki toplam taşeron dahil personel sayımız 7 bin 400. Yazıktır günahtır.”

‘KENDİ ÇİFTLİĞİNDE İSTİHDAM YARAT’
Büyükşehir Belediyesi’nin CHP döneminde fazla görevlendiren personele 470 milyon lira gereksiz ödeme yaptığını savunan Türel, “Antalya’ya 5 sene bedel ödetilmiş değimiz zaman birileri dalga geçer gibi çıkıp ‘İstihdama katkı sağladık’ dedi. Vay vay vay. Eğer kendi çiftliğini yönetiyorsan istediğin gibi personel istihdam et ama milletin parasıyla sağlayamazsın. Bunu bilmekten aciz bir yönetim Antalya’nın senelerini heba etti” diye konuştu. Türel, açıklamalarına şöyle devam etti:
“İki hikaye rakamla bir şeyler söylemeye çalışmak muhalefet değil. Muhalefetten istifade etmek istiyoruz. Ama sizin sorumsuz yaklaşımlarınız bizi, sizi ciddiye alma noktasında zafiyete düşürüyor. Sizden güzel eleştiriler gelsin ki, ‘Dikkat edin’ diyelim, ‘Bundan da faydalanalım’ diyelim. Bakıyorum tartışmalara, olacak iş değil. Antalya Büyükşehir Belediyesi ilçelere hizmet götürmüyormuş. Bak bak bak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın söylediği biz söz var, ‘Dilleri var söylemiyor, kulakları var duymuyor, gözleri var görmüyor.’ Daha dün Serik’te temelini attığımız Serik Arıtma Tesisi’nin yatırım maliyeti 30 milyon lira. Hiç mi doğru yaptığımız bir şey yok. Muhalefet, ‘Şunu da Allah için iyi yaptı’ der. Bu mudur muhalefet anlayışı. Güneş balçıkla sıvanmaz. Çıkın sokağa Büyükşehir Belediyesi’nin ne yaptığını vatandaşlardan dinleyin.”

‘İNİNİZE KADAR KOVALAYACAĞIM’
Türel, konuşmasında eski Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın’ın zimmetle suçlandığı birçok dosya bulunduğunu belirterek, “Görevi devraldığım gün söylemiştim, ‘İninize kadar kovalayacağım’ diye. Bu benim borcum. Ben milletvekili oluyorken hakkımda iftira, uydurma dosyaları temizleyip gittim. Açık bırakmadım. Bir ikisinin süresi dolmamıştı, dokunulmazlığa rağmen gittim, ifade verdim. Hakkımda açık kalan tek dosya bırakmadım. Benim milletvekili sorumluluğumu keşke birileri örnek alsa” diye konuştu. Türel, konuşmasının ardından “İninize gireceğim” ifadesine yönelik eleştirilere, bu sözcükleri ‘vatandaşın kör kuruşunun hakkını sonuna kadar soracağını’ anlatmak için kullandığını belirtti. Türel, “Ben vebal altında kalamam. Herkes vereceği hesabın sonunda aklanır. Ama bunun yerine dokunulmazlık zırhı almak istiyorsa, ipliğini pazara çıkarmak siyasi olarak benim görevimdir” diye konuştu.

Görüşmelerin ardından yapılan oylamanın sonucunda faaliyet raporu 53 kabul, 13 ret, 22 çekimser oyla kabul edildi.

ENCÜMEN VE KOMİSYON SEÇİMLERİ
Belediye Meclisi’nde ayrıca meclis komisyonları seçimi de gerçekleştirildi. Gizli oyla yapılan seçimler sonunda Büyükşehir Belediye Encümeni Ak Partili üyeler Mesut Kocagöz, Bahadır Yantaç, Enver Aputkan, Abdurrahman Yılmaz, İsmail Afşar’dan oluştu. Meclisin en çok mesai yapan komisyonlarından Plan ve Bütçe Komisyonu’na Ak Partili üyeler Bahattin Bayraktar, Mustafa Erkan Ersoy, Halit Çilengir, Halil Karataş, Mustafa Eroğlu, CHP’li üyeler Ruhi Beşiktaş, Süleyman Acar ve MHP’li meclis üyeleri Cengiz Büyükgebiz, Ergüven Yılmaz seçildi.

İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na ise siyasi parti gruplarının önerisiyle Ak Partili üyeler Can Kasapoğlu, Esat Göyük, Kerim Başkaptan, Cenk Halil Beyaz, Hasan Ali İrban, CHP’li üyeler Erkan Demirci, Sıtkı Soydal ve MHP’den İrfan Yılmaz, Selçuk Senirli seçildi.

Meclis Çevre ve Sağlık Komisyonu Fevzi Yılmaz, Ali Kurşunlu, Kemal Sarıyıldırım, Ercan Merthatun, Arzu Yıldırım, İsmet Tok, Ertürk Yazar, Mehmet Kılınç’tan oluşurken,

Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’na Halil Akar, Musa Yücel, Erol Demirhan, Sadullah Bayar, Orhan Avcı, Faik Çatak, Yusuf Kumbul, Mehmet Balık, Ali Baki Sarıca seçildi.

Ulaşım Komisyonu’na Ercan Ak, Rasim Elçi, Ramazan Etli, Yaşar Sözen, İsmail Tosun, Erol Özkarabekir, Zafer Yörük, Ahmet Can, Zihni Asiltürk seçilirken,

İsim Verme Komisyonu’na Yusuf Göven, Hüseyin Torun, İbrahim Köseoğlu, Sami Altun, Emi Çağlar,

Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’na Ali Rıza Zoru, Fırat Demirci, Mehmet Uyar, Arzu Yıldırım, Aslı Bayar Ulukapı seçildi.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle