Hoşgeldiniz  

Akdeniz’de 2020’ye korona damgası

Semih Köken | 28 Aralık 2020 | Kemer Güncel A- A+

Akdeniz’de 2020’ye korona damgası

ANTALYA, 2020 yılını koronavirüs gölgesinde tamamlıyor. Antalya’da, Covid-19 pandemisi, turizmin dibe vurması, sel felaketleri, 2020 yılına adını yazdıran gelişmeler oldu.

Akdeniz de 2020 ye korona damgası

 

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını, 2020 yılına damgasını vurdu. Salgın, tüm sektörleri olumsuz etkilerken, bundan en çok turizm nasibini aldı. Antalya turizmi, 2020 yılında en kötü sezonunu yaşadı. Turizmin başkenti, geçen yıla oranla 12 milyona yakın turist kaybına uğradı.

BÖCEK KORONAVİRÜSE YAKALANDI

Yıla damgasını vuran olaylardan biri, Büyükşehir Belediye başkanı Muhittin Böcek’in koronavirüse yakalanması oldu. 17 Ağustos’ta koronavirüs tedavisine başlanan Başkan Böcek, 64 günü yoğun bakımda olmak üzere 108 günün sonunda taburcu oldu. Başkan Böcek, yaklaşık 4 ay süren tedavisinin ardından 8 Aralık’ta makam koltuğuna yeniden oturdu.

YILIN BAŞI VE SONUNDA SEL FELAKETİ

Antalya’da yılın başında ve son aylında etkili olan sağanak ve fırtına, özellikle tarım alanlarına büyük hasar verdi. Ocak ayında yaşanan sağanak nedeniyle, özellikle Serik ve Gazipaşa ilçelerinde büyük hasara neden oldu. Aralık ayının başında meydana gelen sağanak ve sel baskınlarında, açık ve kapalı tarım arazileri su altında kaldı. Toplam 15 bin dönüm tarım alanı zarar gördü.

ANTALYA'DA 2020'NIN ILK VE SON AYLARINDA, ASIRI YAGIS, HORTUM VE FIRTINA, TARIM ALANLARINI VURDU.(FOTO:ANTALYA-DHA)

KORONA GÖLGESİNDE ALTIN PORTAKAL

Türkiye’nin en uzun soluklu film festivali olan ve bu yıl 57’ncisi düzenlenen Antalya Altın Portakal Film Festivali, korona gölgesinde gerçekleştirildi. Koronavirüs salgını nedeniyle bu yıl geleneksel kortej yapılmadı. Gösterim filmleri, maske ve sosyal mesafeye uygun izlendi. Festivalin açılış ve kapanış töreni, salgın önlemleri nedeniyle seyircisiz düzenlendi.

2020’NİN AKILDA KALAN OLAYLARI

PANDEMİ: Dünya geneline yayılan Covid-19 salgınında Türkiye’deki ilk vakanın 10 Mart’ta tespit edilmesinin ardından Antalya’da 15 Mart itibariyle ‘Evde kal’ çağrıları yapıldı. Araçlar ve işyerleri dezenfekte edildi. Meslek liseleri dezenfektan, halk eğitim merkezleri maske üretimine başladı. ‘Sebze meyvede ‘seç-al’ yasaklandı. Pazar yerlerinde kuyruklar oluştu. Trafik lambalarında yeşil ışık yandığında ‘Eve Git’ kırmızı ışık yandığında ise ‘Evde Kal’ yazıldı. 28 Mart’ta şehirlerarası otobüs seferleri durduruldu. Polis sahil ve spor alanlarında kuş uçurtmadı. Korkuteli’nde mehter takımı sokaklarda moral konseri verdi. Şehirlerarası Otobüs Terminali’nde oluşturulan izin komisyonu önünde uzun kuyruklar oluşturuldu. Antalya Havalimanı’nda koronavirüs tedbirleri kapsamında apron boşaldı, uçaklar park pozisyonuna geçti. Bu dönemde örtü altı sebze üretimi ise aralıksız sürdü. 2 Nisan’da Antalya Valiliği kente giriş yapacakların 14 gün süreyle ikametgahlarında karantinada kalması kararını aldı. Trafiğe kapalı alanda alkol alıp dansöz oynatan, otomobil ile drift yapıp doğum günü kutlayan 51 kişilik gruba baskın düzenleyen polis ceza yazdı. 3 Nisan’da sahildeki karavanlarda izole yaşam başladı. Belediyeler kapı kapı maske dağıtımına başladı. 10 Nisan’dan itibaren uygulanan sokağa çıkma yasağına uyuldu. Kent hafta sonları sessizliğe büründü. Yaya ve araç trafiğinin yoğun olduğu bulvarlar ve sahiller sokak hayvanlarına kaldı.

ANTALYA, 2020 YILINI KORONAVIRUS GOLGESINDE TAMAMLIYOR. ANTALYA'DA, COVID-19 PANDEMISI, TURIZMIN DIBE VURMASI, SEL FELAKETLERI, 2020 YILINA ADINI YAZDIRAN GELISMELER OLDU. DHA'NIN GORUNTULEDIGI AKDENIZ UNIVERSITESI HASTANESI COVID-19 YOGUN BAKIM KIRMIZI KODLU ALANIN FOTOGRAFLARI, DUNYA BASININDA GENIS YER BULDU. ASSOCIATED PRESS'IN (AP) 27 NISAN'DA ABONELERINE SERVIS ETTIGI FOTOGRAF, OLAY OLDU.(FOTO:ANTALYA-DHA)

13 Nisan’da Vali Münir Karaloğlu, kentte 178 koronavirüs hastası olduğunu, 9 hastanın ise yaşamını yitirdiğini açıkladı. Yerel DJ’ler sokağa çıkma yasağı nedeniyle evinde oturanlara teraslardan müzik yayını yaptı. Koronavirüsü yenenler 15 Nisan’dan itibaren alkışlarla taburcu olmaya başladı. 23 Nisan, pandemi önlemleri altında kutlandı. Örümcek Adam kostümüyle dans eden Burak Soylu, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkusunu evinde yaşayan çocuklara balon dağıttı. DHA’nın görüntülediği Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Covid-19 Yoğun Bakım kırmızı kodlu alanın fotoğrafları, dünya basınında geniş yer buldu. Associated Press’in (AP) 27 Nisan’da abonelerine servis ettiği fotoğraf, olay oldu. Mayıs başında kentteki vaka sayısı 400’ü geçerken, Haziran ayından itibaren normalleşme süreci başladı. Temmuz ve Ağustos’ta uçak seferlerinin başlamasıyla turist hareketliliği oldu. Ekim ve Kasım ayları da pandemi gölgesinde geçerken Covid ikinci dalga zirvesini Aralık ayı başlarında yaptı ve kentteki vaka sayısı 1500’leri gördü. Haftasonu ve akşam sokak kısıtlamaları etkili olurken, ay sonuna doğru hastalığın bulaş oranı ve vaka sayıları azalmaya başladı.

TURİZM, DİBİ GÖRDÜ: Koronavirüs salgınının en çok etkilediği sektörlerin başında turizm geliyor. Dünyanın en gözde turistik merkezlerinden Antalya’da geçen yıl 15 milyonu aşkın yabancı turist ağırlanırken, bu yılki turist sayısı 3,3 milyon civarında oldu. Sektörün tarihinin en kötü yılında hayata geçirilen ‘Güvenli Turizm: Safe Tourism’ sertifika programı kapsamında alınan önlemlerle temmuz ayından itibaren Türkiye ve özellikle Antalya turizm sektörü dünyada öne çıktı. Havanın soğuması ve salgının yeniden yükselişe geçmesiyle birlikte dünya genelinde yeniden kısıtlamalar başladı. Geçen yıl 11 aylık dönemde 15 milyon turist sayısını aşan Antalya, bu yıl aynı dönemde 3.3 milyon turist sayısına ulaşabildi. Antalya’nın toplam turist kaybı, 11 milyon 655 bini aştı.

ANTALYA’DA ‘PATARA YILI’ SEVİNCİ: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Türkiye’nin 2020 Turizm Yılı temasının Patara Antik Kenti olduğunu açıklaması, Antalya’da sevinçle karşılandı. 2020’nin ‘Patara Yılı’ ilan edilmesinin ardından Kaş’taki Patara Antik Kenti ziyaretçi akınına uğradı. Pandemi nedeniyle 4 ay kapalı olmasına rağmen, pandeminin yavaşladığı yaz aylarında ziyaretçi rekoruna koşan Patara Antik Kenti’nde, 11 ayda ziyaretçi ve gelir rekoru kırıldı. 2020’nin kasım ayında Patara Antik Kenti’ni 6 bin 981 kişi ziyaret ederken, karşılığında 120 bin 870 lira gelir sağlandı. Geçen yılın aynı döneminde Patara 4 bin 525 ziyaretçi ağırlamış, 72 bin 174 lira gelir elde etmişti.

DUNYA GENELINE YAYILAN COVID-19 SALGININDA TURKIYE'DEKI ILK VAKANIN 10 MART'TA TESPIT EDILMESININ ARDINDAN ANTALYA'DA 15 MART ITIBARIYLE 'EVDE KAL' CAGRILARI YAPILDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

SEL, TARIM ALANLARINI VURDU: Antalya’da 2020’nin ilk ve son aylarında, aşırı yağış, hortum ve fırtına, tarım alanlarını vurdu. Serik ve Gazipaşa ilçelerinde 6- 7 Ocak etkili olan sağanak nedeniyle birçok noktada su baskınları meydana geldi. Serik’te şiddetli yağış sonrası derelerin taşması nedeniyle tarım alanları, seralar ve bahçeler su altında kaldı. Bir mahallede oluşan hortum nedeniyle cam ve plastik seralarda zarar oluştu. Gazipaşa’da adliye binası otoparkındaki 5 otomobil 2 metreyi bulan sel suyuna gömülerek kullanılamaz hale geldi. Alanya’da yağmurla ve saatteki hızı 60 kilometreyi bulan şiddetli rüzgarla birlikte oluşan hortum Avsallar, Konaklı, Payallar, Kestel, Toslak, Yeşilöz ve Demirtaş mahallelerindeki 100 dönümlük sera alanına zarar verdi. 12 Aralık gecesi başlayan ve 4 gün aralıksız süren yağış nedeniyle kent genelinde hayat olumsuz etkilendi. Sel nedeniyle 15 bin dönüm tarım alanı zarar gördü.

BAŞKAN BÖCEK, KORONAYLA SAVAŞI KAZANDI: Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Muhittin Böcek, 17 Ağustos’ta koronavirüs nedeniyle tedaviye alındı. Sağlık durumu ağırlaşınca 7 Eylül’de alındığı yoğun bakımda 64 gün kalan Başkan Böcek, 9 Kasım’da normal servise çıkarıldı. Başkan Böcek, 108 günün sonunda 3 Aralık’ta Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nden taburcu oldu. Evine döndüğünü sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla duyuran Başkan Böcek, “Aylar süren ayrılığın ardından eve dönmenin mutluluğuyla tüm hemşehrilerime kucak dolusu selam ve sevgilerimi gönderiyorum. Hepinizi çok seviyorum” dedi. Başkan Böcek, 8 Aralık’ta ise görevine başladı ve ilk röportajını DHA’ya verdi. Böcek’in hastanede CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu başta olmak üzere çok sayıda ziyaretçisi oldu.

ANTALYA BUYUKSEHIR BELEDIYE BASKANI CHP'LI MUHITTIN BOCEK, 17 AGUSTOS'TA KORONAVIRUS NEDENIYLE TEDAVIYE ALINDI. BOCEK, YAKLASIK 4 AY SUREN KORONAVIRUS TEDAVISININ ARDINDAN TABURCU OLARAK GOREVINE BASLADI. BOCEK ILK ROPORTAJINI DHA'YA VERDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

KORONA GÖLGESİNDE ALTIN PORTAKAL: Türkiye’nin en uzun soluklu film festivali olan ve bu yıl 57’ncisi düzenlenen Antalya Altın Portakal Film Festivali, korona gölgesinde gerçekleştirildi. Koronavirüs salgını nedeniyle bu yıl geleneksel kortej yapılmadı. Festivalin açılış töreni, salgın önlemleri nedeniyle seyircisiz düzenlendi. Festivalde yer alan filmler, üç açık hava sinemasında gösterime sunuldu. Ödül töreninde, Venüs heykelleri koronavirüs nedeniyle özel kutu içinde sahiplerini buldu. Ulusal kategoride toplam 14 kadın, ödülün sahibi oldu. Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nın ‘En İyi Film Ödülü’nü ‘Hayaletler’ filmi aldı. ‘Hayaletler’ festivalde 5 ödül birden kazandı.

ANTALYA’YA YENİ VALİ: Antalya Valisi olarak 4 yıl önce göreve gelen Münir Karaloğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı son valiler kararnamesi ile Diyarbakır Valisi olarak atandı. Münir Karaloğlu, 19 Haziran günü kente veda etti. Vali Karaloğlu’nun yerine ise Ersin Yazıcı atandı. Öncesinde Balıkesir Valisi olan Ersin Yazıcı, 22 Haziran’da kente gelerek, görevine başladı. Vali Yazıcı ilk açıklamasında, “Benim için atanmakla adanmak eş anlamlı. 7 gün 24 saat Antalya’ya adanmış olarak hizmet etmek, kendime, makamıma, memleketime, beni bu göreve atayan devlet büyüklerime, Antalyalılara borcum” dedi.

AÜ’YE İLK KADIN REKTÖR: Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü’ne, dünya çapında organ ve doku nakilleriyle adını duyuran Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Estetik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özlenen Özkan atandı. Prof. Dr. Özlenen Özkan, ağustos ayında göreve başlamasının ardından yayımladığıilk mesajda, yeni projelerle Akdeniz Üniversitesi’ni daha ileri götürmek için çalışacaklarını belirterek, “Her şey daha güzel olacak. Çalışma arkadaşlarımızla birlikte üniversitemizi daha ileri seviyeye getireceğiz. Dünya üniversiteleri arasında üniversitemizi daha üst seviyelere getirmek için var gücümüzle çalışacağız. Vizyonumuzu ve misyonumuzu ortaya koyacağız” dedi.

İSTİSMARCI ÖĞRETMENE REKOR CEZA: Antalya’da 26 ilkokul öğrencisine cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla yargılanan öğretmen Mahmut Aydın Köksar, 621 yıl hapis cezasına mahkum edildi. 621 yıl hapis kararı, 1 sanıklı davada bugüne kadar verilen en ağır ceza olarak tarihe geçti. Geçen kasım ayında alınan karar, salondaki aileler tarafından ayakta alkışlandı. Mahkeme başkanı ve heyetine ağlayarak teşekkür eden veliler, “Adaletinize kurban olayım. Sizin ellerinizden, ayaklarınızdan öpüyoruz. Bu akşam rahat uyuyacağız. Adalete olan güvenimiz arttı” diyerek teşekkür etti. Davayı takip eden sivil toplum kuruluşu temsilcileri, “Bu zaferi çocuklarımız kazanmıştır” dedi.

ORUÇ REİS GERİLİMİ: Türkiye’nin ilk sismik araştırma gemisi ‘Oruç Reis’, 10 Ağustos’ta Akdeniz’de 2 boyutlu arama faaliyetlerine başladı. Oruç Reis’in arama faıaliyetlerinden rahatsız olan Yunanistan ile Türkiye arasında Navtex duyurusu gerilimi yaşandı. İki ülke savaş gemileri, gerilimin arttığı yaz aylarında Kaş ve Meis adaları yakınında konuşlanarak, önlem aldı. Bugüne kadar toplamda 10 bin 995 kilometre sismik arama verisi toplayan gemi, en son 30 Kasım tarihinde Antalya Limanı’na döndü. Limanda demirlenen gemi için bakım ve ikmal çalışmaları başladı. 86 metre uzunluğunda ve 23 metre genişliğindeki Oruç Reis’te 55 personel görev yapıyor.

CENNET KOYLARA KAÇAK VİLLALAR: Antalya’nın Demre ilçesinde cennet koy manzarasına sahip iki kaçak villanın inyşa edilmesi, kamuoyunun tepkisini çekti. Demre’ye bağlı Kekova Koyu’nda bulunan Koyun Adası’nın karşısındaki koya, sokağa çıkma yasağının olduğu 9- 10 Mayıs tarihlerinde kaçak olarak 48 saatte inşa edilen villa, 11 Mayıs günü mühürlendi. Villa için beyana dayanılarak alınan Yapı Kayıt Belgesi de iptal edildi. Yıkımına karar verilen villa, 21 Mayıs günü sahibi tarafından yıkıldı. Yine Kekova’da Üçağız Yarımadası’nda İngiliz Cloudya Jamey Hankes’in 10 yıl önce satın aldığı kaçak yapının yerine inşa edilen denize sıfır villanın yıkımıyla ilgili karar alındı. Kaçak villayla ilgili alınan yıkım kararına Antalya 4. İdare Mahkemesi’ne yapılan başvuruda yürütmeyi durdurma kararı istendi. Mahkemesi, 18 Kasım’da oybirliğiyle aldığı kararda, belediyenin savunmasının alınmasına, yeni bir karar verilinceye kadar yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Bu villayla ilgili adli süreç halen devam ediyor.

ANTALYA, 2020 YILINI KORONAVIRUS GOLGESINDE TAMAMLIYOR. ANTALYA'DA, COVID-19 PANDEMISI, TURIZMIN DIBE VURMASI, SEL FELAKETLERI, 2020 YILINA ADINI YAZDIRAN GELISMELER OLDU.
KORONAVIRUS SALGINININ EN COK ETKILEDIGI SEKTORLERIN BASINDA TURIZM GELIYOR. ANTALYA GECEN YIL 15 MILYONU ASKIN YABANCI TURIST AGIRLANIRKEN, BU YILKI TURIST SAYISI 3,3 MILYON CIVARINDA OLDU.(FOTO:ANTALYA-DHA)

GEZİNTİ TEKNESİ BATTI: Alanya Kalesi önlerinde Fosforlu Mağara’nın yanında turist taşıyan ‘Baba Selavi’ adlı gezinti teknesi, 3 Kasım Salı günü saat 11.00 sıralarında kötü hava şartları nedeniyle alabora oldu. Kısa sürede batan teknede bulunan 32 turist ve 5 personel denize atladı. Tekneden denize atlayanlar yaklaşık 30 metre uzaklıktaki Cilvarda Burnu’ndaki kayalıklara yüzerek çıktı. Turistlerin bazılarını ise çevredeki diğer tekneler ve Sahil Güvenlik ekipleri kurtardı. Batan tekneden kurtarılanlar, Sahil Güvenlik Alanya Bot Komutanlığı’na getirildi. Teknedekilerden Rus Daniyar Mukhitov’un ise cansız bedenine ulaşıldı. Sahil Güvenlik Alanya Bot Komutanlığı’na getirilen turistlerden 15’i, hipotermi ve su yutma şüphesiyle ilçedeki hastanelerde tedaviye alındı. Diğer turistler de ifadelerinin ardından otobüslerle otellerine gönderildi.

SON 91 YILIN SICAKLIK REKORU: Antalya’da hava sıcaklıkları, mayıs ayında Kuzey Afrika üzerinden gelen sıcak hava dalgasıyla birlikte mevsim normallerinin 10-12 derece üzerinde seyretti. İlk olarak 1929 yılında ölçümün yapıldığı kentte, 17 Mayıs’ta ölçülen 43 derece hava sıcaklığıyla, son 91 yılın mayıs ayı sıcaklık rekoru kırıldı. Rekorun kırıldığı kent merkezinde vatandaşlar, şemsiyelerle kendilerini güneşten korumaya çalıştı.

ANTALYA, 2020 YILINI KORONAVIRUS GOLGESINDE TAMAMLIYOR. ANTALYA'DA, COVID-19 PANDEMISI, TURIZMIN DIBE VURMASI, SEL FELAKETLERI, 2020 YILINA ADINI YAZDIRAN GELISMELER OLDU. FRAPORT-TAV ANTALYA HAVALIMANI , KORONAVIRUS SURECINE YONELIK SOSYAL MESAFE, HIJYEN VE MASKE KURALLARI UYGULANDI. HAZIRAN AYINDAN ITIBAREN MUSTERI KABUL ETMEYE HAZIRLANAN ANTALYA'DAKI 5 YILDIZLI OTELLER, KORONAVIRUS ONLEMLERINI HAYATA GECIRDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

DERYA SERT’İN ANNELİK SEVİNCİ: Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde, Prof. Dr. Ömer Özkan tarafından 8 Ağustos 2011’de dünyanın başarılı ilk rahim nakli yapılan Derya Sert (32), anne oldu. Kadavradan alınan rahimle hamile kalan Derya Sert, 4 Haziran günü erkek bebek dünyaya getirdi. Prof. Dr. Ömer Özkan’a teşekkür eden Sert ailesi, bebeğe de onun adını verdi. Baba Mustafa Sert, “10 yıllık uzun bir süreç yaşadık. Hocalarımızın sayesinde mutlu sona ulaştık. Hocamızın adını verdik, inşallah onun gibi başarılı bir evlat yetiştiririz” diye konuştu.

GÖLLER BÖLGESİ’NDE GÖLLER KONUŞULDU

SALDA GÖLÜ’NÜN KUMLARI TAŞINDI: Burdur’un Yeşilova ilçesi sınırlarında bulunan ve turkuaz suyu, beyaz kumsalı ile ‘Türkiye’nin Maldivleri’ olarak anılan Salda Gölü’ne yapılması planlanan Millet Bahçesi projesini yürüten yüklenici firmaya ait iş makinesi ve kamyonlar ile alandaki kumsal tahrip edildi. Kepçeyle kazılıp, kamyonlarla sahilden alınan kumların, 5 kilometre uzağa gölün başka noktasındaki kıyıya götürülmesi sosyal medyada gündem olunca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı inceleme başlattı. Yüklenici firma yetkilileri hakkında soruşturma başlatılırken, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) yetkilileri de olayın hemen ardından alana gelerek, zarar tespiti için kot incelemesi yaptı. Salda Gölü’nün kıyısından alınıp, başka noktaya taşınan kumların yeniden eski yerlerine getirilmesi için başlatılan çalışma tamamlandı. Bilim insanlarının gözetiminde yapılan çalışma kapsamında kumlar Beyaz Adalar bölgesindeki yerlerine kürek ve tırmıklarla yürütülen titiz çalışmayla yerleştirildi.

SALDA GÖLÜ’NÜN ‘BEYAZ ADALAR’I ZİYARETE KAPATILDI: Beyaz kumu ve turkuaz mavisi suyuyla son yılların en önemli cazibe merkezleri arasında yer alan, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nce (NASA) Mars’taki Jezero Krateri’yle benzer özellikler gösterdiğinin açıklanması ile daha fazla ilgi gören Salda Gölü’nün Beyaz Adalar kısmı, 15 Ekim’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kararı ile ziyaretçi girişine kapatıldı. Beyaz Adalar kısmına giriş ahşap bariyerlerle engellendi.

BELEDİYE BAŞKANI VE EŞİNE SİLAHLI SALDIRI: Yeşilova Belediye Başkanı Mümtaz Şenel ve eşi Fatma Şenel, 20 Nisan günü saat 04.30’da evlerinde silahlı saldırıya uğradı. Bacaklarından vurulan çift, Yeşilova Devlet Hastanesi’ndeki ilk müdahalenin ardından Burdur Devlet Hastanesi’ne sevk edildi. 8 kurşun isabet eden Mümtaz Şenel, sol ayak kaval kemiğinden ameliyat edildi. 3 günlük tedavi sonunda da 2 kurşun isabet eden eşi ile birlikte taburcu oldu. Kurşunlardan 6’sı vücuttan çıktı, 2’si ise sol bacakta kaldı, ancak riskli bölgede oldukları için alınamadı. Başlatılan geniş çaplı soruşturma kapsamında, saldırıya karıştıkları iddiasıyla 12 şüpheli gözaltına alındı. Saldırının azmettiricisi olduğu iddia edilen Evren Erdem ile Şenol Gürcan ve Deniz Bağ tutuklanarak, Burdur Kapalı Cezaevi’ne gönderildi. Tedavisi yapılan Başkan Mümtaz Şenel, olaydan yaklaşık 50 gün sonra görevine döndü.

EĞİRDİR GÖLÜ İKİYE BÖLÜNÜYOR: Aşırı kirlilik ve su kaybının yaşandığı Eğirdir Gölü’nün en dar kısmı olan Kemer boğazının 1.8 kilometre olan genişliği, kuraklık nedeniyle 1.2 kilometreye düştü. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, “Böyle giderse gölün bu kısmı tamamıyla kuruyacak ve Eğirdir iki göl haline dönüşecek” uyarısında bulundu. TTKD Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, Eğirdir Gölü’nün, kimyasal ve sanayi atıklar ile aşırı su alımı, gölü besleyen kaynakların engellenmesi gibi nedenlerden dolayı hızla kirlendiğini ve su kaybı yaşadığını söyledi. Özellikle elma bahçeleri başta olmak üzere tarım arazilerinde kullanılan kimyasal atıkların göle ulaşıp, ciddi kirlilik yaşanmasına neden olduğunu belirten Dr. Kesici, bu sebeple de son günlerde gölde köpürmeler görülmeye başlandığını aktardı.

EBER GÖLÜ’NÜN SUYU ÇEKİLDİ: Afyonkarahisar’ın Bolvadin, Sultandağı ve Çay ilçeleri sınırları içerisinde bulunan Eber Gölü’nün su seviyesinde son yıllarda önemli ölçüde azalma meydana geldi. 150 kilometrekarelik yüzölçümüyle geçmişte Türkiye’nin 12’nci tatlı su kaynağı olan Eber Gölü’nde, yeterli yağış olmaması ve çevresel etkenlerle birlikte sular çekildi. 150’ye yakın kuş türünün yaşadığı, üreme- barınma alanı ve kuş cenneti olan göl, kuruma tehlikesiyle karşı karşıya. Geçen yıllarda ziyaretçilerin gezdirildiği kayıkların, göle giriş yaptığı alanlardaki su da iyice çekildi. Çok sayıda kayık, toprak üzerinde kaldı. Toprakla birleşen bazı kayıkların çürümeye başladığı görüldü. Kayık mezarlığını andıran alanların yeniden suya kavuşması için çalışma başlatıldı.

 DUNYA GENELINE YAYILAN COVID-19 SALGININDA TURKIYE'DEKI ILK VAKANIN 10 MART'TA TESPIT EDILMESININ ARDINDAN ANTALYA'DA 15 MART ITIBARIYLE 'EVDE KAL' CAGRILARI YAPILDI. PANDEMI NEDENIYLE VATANDASLAR OKULLARIN BAHCESINDE SOSYAL MESAFE KURALLARINA UYUP MASKE TAKARAK CUMA NAMAZI'NI KILDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA, 2020 YILINI KORONAVIRUS GOLGESINDE TAMAMLIYOR. ANTALYA'DA, COVID-19 PANDEMISI, TURIZMIN DIBE VURMASI, SEL FELAKETLERI, 2020 YILINA ADINI YAZDIRAN GELISMELER OLDU. FRAPORT-TAV ANTALYA HAVALIMANI , KORONAVIRUS SURECINE YONELIK SOSYAL MESAFE, HIJYEN VE MASKE KURALLARI UYGULANDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA, 2020 YILINI KORONAVIRUS GOLGESINDE TAMAMLIYOR. ANTALYA'DA, COVID-19 PANDEMISI, TURIZMIN DIBE VURMASI, SEL FELAKETLERI, 2020 YILINA ADINI YAZDIRAN GELISMELER OLDU. FRAPORT-TAV ANTALYA HAVALIMANI , KORONAVIRUS SURECINE YONELIK SOSYAL MESAFE, HIJYEN VE MASKE KURALLARI UYGULANDI. HAZIRAN AYINDAN ITIBAREN MUSTERI KABUL ETMEYE HAZIRLANAN ANTALYA'DAKI 5 YILDIZLI OTELLER, KORONAVIRUS ONLEMLERINI HAYATA GECIRDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA, 2020 YILINI KORONAVIRUS GOLGESINDE TAMAMLIYOR. ANTALYA'DA, COVID-19 PANDEMISI, TURIZMIN DIBE VURMASI, SEL FELAKETLERI, 2020 YILINA ADINI YAZDIRAN GELISMELER OLDU.
KORONAVIRUS SALGINININ EN COK ETKILEDIGI SEKTORLERIN BASINDA TURIZM GELIYOR. ANTALYA GECEN YIL 15 MILYONU ASKIN YABANCI TURIST AGIRLANIRKEN, BU YILKI TURIST SAYISI 3,3 MILYON CIVARINDA OLDU.(FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA BUYUKSEHIR BELEDIYE BASKANI CHP'LI MUHITTIN BOCEK, 17 AGUSTOS'TA KORONAVIRUS NEDENIYLE TEDAVIYE ALINDI. BOCEK, YAKLASIK 4 AY SUREN KORONAVIRUS TEDAVISININ ARDINDAN TABURCU OLARAK GOREVINE BASLADI. BOCEK'I HASTANEDE CHP LIDERI KEMAL KILICDAROGLU  DA ZIYERET ETTI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA'DA 2020'NIN ILK VE SON AYLARINDA, ASIRI YAGIS, HORTUM VE FIRTINA, TARIM ALANLARINI VURDU.(FOTO:ANTALYA-DHA)

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle