Hoşgeldiniz  

“Yeni Anayasa” Tartışıldı‏

SEMİH KÖKEN | 23 Şubat 2015 | Antalya Haber, Gündem A- A+

Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı’nca organize edilen ‘Yeni Türkiye Buluşmaları’nın 12’ncisi Antalya Kültür Merkezi (AKM) Perge Salonu’nda gerçekleşti. “Neden Yeni Anayasa” başlıklı konferansa Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Birol Ekici, Genel Sekreter Yardımcıları İbrahim Evrim, Bedrullah Erçin, akademisyenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. 1982 Anayasası’nın mevcut durumu, yapılan düzenlemeler ve yeni bir anayasanın oluşturulması konuları Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muharrem Kılıç ve Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serdar Korucu’nun sunumlarıyla tartışıldı.

YENİ BİR ANAYASA HAZIRLANMALI

İlk sözü alan Yrd. Doç. Dr. Serdar Korucu, mevcut 1982 Anayasası’nın gerçek anlamda bir anayasal düzen sağlamadığına değinerek, geçirdiği düzenlemeler sonucunda da tam anlamıyla başarıya ulaşmadığını söyledi. Korucu: “Türkiye de şuanda bir birey olarak kendinizi güvence altında, devlet otoritesine karşı kendine güvenceli bir hukuki rejimde hissettiğimiz bir anayasal düzen olduğunu söylemek çok zor. 1982 Anayasası’nın şu hali, yapılan değişikliklerle geldiği noktaya baktığımızda, belli bir güvence sağladığı, belli bir demokratik toplumun gerektirdiği topluma yaklaştırdığı söylenebilir. Ancak o standardın hala çok uzağında olduğunu düşünüyorum. Ve yeni bir anayasa hazırlanması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

TOPLUMSAL DUYARLILIK OLUŞTU

İvedilikle yeni bir anayasanın hazırlanması gerektiğini Serdar Korucu, şöyle konuştu:“Mevcut anayasal çerçeve içerisinde düzenleme ısrarından vazgeçip, yeni bir anayasa içerisinde yapılandırmak daha gerçekçi olacaktır. Hepimizin bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak kendimizi daha güvenceli birer hukuki rejime ait hissedeceğimiz bir anayasaya ihtiyacımız var. Şuan ki anayasa bütün geçirdiği değişikliklere rağmen bunu sağlamaktan uzak görünüyor.  Bu konuda çok ciddi bir toplumsal duyarlılıkta oluşmuş durumda.”

BU SÜREÇ SAĞLIKLI İŞLETİLMELİ

Meseleci bir biçimde tek tek meselelerin tartışılması suretiyle yeni anayasa tartışmasının sürdürüldüğünü ifade ederek söze başlayan Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muharrem Kılıç, mevcut zeminin sağlıklı ve doğru bir zemin olmadığını belirtti. Yaşanan bu süreçte bir takım ideolojik konuşlanmanın yarattığı gerilimlerin ortaya çıktığını vurgulayan Kılıç, “Böylesi bir tansiyonun olması, bu noktada başarısız bir süreç işlettiğimiz anlamına gelmiyor” diye konuştu. Ortaya çıkan sürecin iyi bir biçimde işletilebilmesinin büyük önem arz ediğini kaydeden Kılıç, siyasilere, Sivil Toplum Kuruluşlarına, toplumun tüm kesim ve katmanlarına büyük bir sorumluluk düştüğünü belirtti.

Konferansın sonunda Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Birol Ekici konuşmacılara ASMEK kursiyerleri tarafından yapılan Ebru tablolarını takdim etti.

 

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle