Hoşgeldiniz  

Üretici ve İhracatçının Gözü Kulağı Rusya’da

Semih Köken | 10 Mart 2017 | Antalya Haber, Gündem A- A+

Rusya ile Türkiye arasında bazı tarım ürünlerine yönelik yasağın kalkması üzerine dün imzalanan anlaşma üretici ile ihracatçıları umutlandırdı.

Üretici ve İhracatçının Gözü Kulağı Rusya'da, System.String[]
Rusya ile  Türkiye arasında bazı tarım ürünlerine yönelik yasağın kalkması üzerine dün imzalanan anlaşma üretici ile ihracatçıları umutlandırdı.

Dün Başbakan  Binali Yıldırım ve  Rusya Başbakanı  Dmitri Medvedev‘in ihracat yasağıyla ilgili telefon görüşmesinin ardından yine Rus Başbakan  Medvedev‘in imzaladığı ihracat kararnamesi,  Türkiye‘nin örtü altı sebze ve meyve yetiştiriciliğinde başkent konumunda bulunan  Antalya‘daki üretici ve ihracatçıları umutlandırdı. Bugün ise  Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan‘ın  Rusya‘da bulunacağı temasların ardından ihracat yasağı kaldırılan ürünlerin hangileri olacağı çiftçi ve ihracatçılar tarafından merak konusu oldu. Çiftçiler özellikle iç piyasada birikmiş durumda olan domates yasağının kalkmasını beklerken, ihracatçılar ise kaldırılan yasağın ardından direkt satış yapıp yol maliyetlerini düşüreceklerini ümit ediyor.

“Çiftçinin önü açılır, eli para görür”

Yasağın kalkmasıyla fiyatı 80 kuruş ile 1 liraya satılan domateste fiyat yükselişi olacağını belirten Salih Koyun isimli üretici, “Ambargo kalkarsa fiyatlarımız yükselir.  İhracat olmadığından dolayı çok büyük sıkıntılarımız var. Eğer kapılar açılırsa bizim açımızdan çok iyi olacak.  İhracat açılırsa domates fiyatı 2-2,5 lira olur” dedi.

Üretici Ramazan Körk ise “Akşam televizyondan izledim. Bizi çok etkileyecek. Zaten buradaki tek sıkıntımız dış pazarın açık olmamasıydı. 50-80 kuruştan domates satılıyordu, çiftçi çok perişan oluyordu. Tüm sebzelere yasağın kalkması lazım. Bu çiftçinin önü açılır, eli para görür. Çünkü bu fiyatları da etkiler” ifadelerini kullandı.

İhracatçılar da memnun

Yapılan anlaşmanın ardından yol güzergahlarında aktarma yapmadan direkt satış yapacaklarını söyleyen ihracatçılardan Erol Yavuz ise, “Arabalarımız aktarmalı gidiyor.  Belarus‘a gidiyor, oradan tekrar Rus tırlarına yüklenip ondan sonra  Moskova‘ya gidiyor. Tabi bu belirli bir maliyet ve mallar aktarılırken zarar görüyor mallarımız. Önceden 6 günde gidiyordu şimdi 10 günde gidiyor. İnşallah açılır kapı da burada sardığımız gibi  Moskova‘ya göndeririz. İnşallah domates geçer. Çünkü maliyet oluyor. Çiftçi de mağdur oluyor. Malı bekletiyor fiyat görsün diye, tabi zaman geçince kızarıyor bir müddet sonra da yumuşuyor” diye konuştu.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle