Hoşgeldiniz  

Türk-Japon Dostluğu Expo 2016’da Perçinleniyor

Semih Köken | 08 Eylül 2016 | Antalya Haber, EXPO 2016, Gündem, Yaşam A- A+

Türk-Japon Dostluğu Expo 2016’da Perçinleniyor

EXPO 2016 Antalya’nın resmi katılımcısı Japonya’nın, üç gün sürecek olan milli gün kutlamaları, bayrak töreni, konuşmalar ve kültürlerini yansıttıkları renkli etkinliklerle başladı.

Japonya Milli Günü etkinlikleri kapsamında Antalya’ya gelen Japonya Büyükelçiliği Genel Komiser Koichiro Nakamura, Japonya Tarım, Ormancılık ve Balıkçılık Bakanlığı Üretim Teşvik Müsteşar Yardımcısı Yoshinori Suzuki’yi, EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Komiseri Büyükelçi Erdoğan Kök, EXPO 2016 VIP Binası’nda karşıladı. Kısa sohbetin ardından, Japonya Büyükelçiliği Komiseri Nakamura, EXPO 2016 Antalya ziyaretçi defterini imzaladı. Hediye takdimi ve fotoğraf çekiminin sonrasında ise heyet, Japonya İç Bahçe’sini ziyaret etti. Buradaki yetkililerden iç bahçe hakkında bilgiler alan Nakamura, Çiçek Aranjmanı Dünya Şampiyonu Fumihiko Muramatsu’nun, Japonların geleneksel çiçek süsleme sanatı ‘ikebana’ gösterisini izledi.

Golf araçlarıyla, EXPO 2016 Antalya sergi alanı ülke bahçelerinde yer alan Japonya Dış Bahçe’sini de inceleyen heyet, daha sonra sırasıyla Katar Pavilyonu’nda hurma yiyip, Almanya Pavilyonu’nda da anı defterini imzaladı. Alan içerisinde kısa bir tur atan heyet, resmi törenin yapılacağı küçük amfi tiyatroya geçti.

“Darbe girişiminde hayatını kaybedenlerin ailelerine sabır diliyorum”

Japonya ve Türkiye’nin milli marşlarının çalınmasıyla başlanan törende, ilk olarak kürsüye Japonya Büyükelçiliği Genel Komiser Koichiro Nakamura çıktı. Konuşmasına Türkçe olarak başlayan Nakamura, “15 Temmuz darbe girişiminde hayatını kaybedenlerin ailelerine sabır diliyorum. Türkiye’de demokratik düzenin korunmuş olmasını memnuniyetle karşılıyor, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere tüm Türk halkının gösterdiği güçlü kararlılık ve birlikteliğe derin saygı duyduğumu bu vesileyle ifade etmek istiyorum” dedi.

Türkiye’de Ağustos ayı başında görevine başladığını ve ilk defa Antalya’yı ziyaret ettiğini belirten Komiser Nakamura, EXPO’da çok sayıda yetkiliyle birlikte Japonya Milli Günü’nün açılışını yapıyor olmaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirtti. Nakamura, “Japon Milli Günü etkinliklerinde burada olan herkes için Japon kültürünü yakından tanıma adına harika bir fırsat olacağı kanaatindeyim. Botanik EXPO vesilesiyle çiçek endüstrisi alanındaki etkileşimin derinleşmesinin yeni alanlara yönelik ekonomik ilişkilere yol açacak olmasını ümit ediyorum” ifadesini kullandı.

EXPO 2016’da Japonya Milli Günü’nü kutluyor olmaktan dolayı çok mutlu olduğunu belirten EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Komiseri Büyükelçi Erdoğan Kök ise “Japonya’nın, Antalya EXPO’suna katılımı yüzyıllardır var olan derin ve tarihi ilişkilerimizi pekiştirmiştir. Japonya’nın katılımı ile ilgili önemle üzerinde durduğumuz diğer bir husus da, güzel ve ünlü bahçelerinizle bahçecilik EXPO’larını canlandırmanızdır. İç bahçe pek çok ödül alarak başarılı olmuştur. Herkese tüm gayretleri için teşekkür ederim” diye konuştu.

Bahçecilik EXPO’larının yeniliği paylaşmayı, ortak problemlere çözümler üretmeyi ve insanları eğitmeyi amaçladığını belirten Kök, “EXPO’daki Japon bahçeleri, aynı zamanda pek çok açıdan yüksek düzeyde Japon kültürünü yansıtmaktadır. Ziyaretçilerin milli gün programı içeriğindeki enteresan etkinliklerden keyif alacaklarına inanıyorum. Duygu yüklü ‘Ertuğrul’ filmi, tarihi bir trajedi ile iki dost ülkenin insanlarını tekrar bir araya getirecektir” dedi.

Konuşmaların ardından Japonya turizm videosu ve ‘Ertuğrul 1980’ filminin özet sunumu gerçekleşti. Çiçek düzenleme performansının ayakta alkışlandığı küçük amfi tiyatroda ayrıca Kabuki ve Taiko dans ve davul topluluğu sahne aldı. 17. yüzyılın başlarında doğan oyunun ilk temellerini aralarında güldürücü skeçler eklenen dans ve pandomim temsillerinin oluşturduğu belirtildi.

EXPO 2016 Antalya’nın simgesi olan Turkcell EXPO Kulesi de milli gün sebebiyle Japon bayrağı renklerine büründü. – ANTALYA

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle