Hoşgeldiniz  

Turizmde üç sevinç

Semih Köken | 09 Ağustos 2016 | Antalya Haber, Gündem, Oteller, Turizm, Yaşam A- A+

Turizmde üç sevinç

TURİZM sektörü kam personelinin idari izinlerinin OHAL kapsamındaki iptalinin kaldırılması, Kurban Bayramı’nın 9 güne çıkartılması ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya lideri Vladimir Putin arasındaki görüşme nedeniyle büyük moral buldu.

Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı (TÜROED) Osman Ayık, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından OHAL’le birlikte dondurulan kamu personeli izinlerinin açılmasının beklenilen bir gelişme olduğunu belirtti. Ayık, “Bu konuda hükümetimize minnettarız. Çünkü uzun yıllardır iç pazarda yapmaya, geliştirmeye çalıştığımız bir çabanın sonucu olarak da bu sene yüzde 25 civarında ciddi bir artış sağlamıştık. Burada çok ciddi kamu personelinin katkısı vardı. 3 milyondan fazla kamu çalışanına Türkiye’de TÜROFED’in öncülüğünde en uygun şartlarda çok farklı bölgelerde farklı ürünleri sunarak tatil imkanı sağlamak istiyoruz” dedi.

FAHİŞ FİYAT UYGULANMAYACAK

İzin yasaklarının kalkmasıyla 100 binlerin üzerinde yeni rezervasyonların geleceğini beklediklerini açıklayan Ayık, “Çünkü darbe girişiminin hemen arkasından gelen yasaklarla birlikte yüzbinlerle ifade edilen sayılarda iptal ve ertelemeler almıştık. Şimdi Kurban Bayramını da içine alan uzun bir dönem var ve biz ciddi sayıda geri dönüş bekliyoruz. Bu konuda hazırlıklarımızı yaptık. Tüm kamu çalışanlarımız emin olabilir, her türlü garantiyi veriyoruz, hiçbir şekilde tereddüt edecekleri bir şeyle karşılaşmayacaklar. Fiyat olarak da çok soru alıyoruz ve hiçbir şekilde fahiş fiyat uygulanmayacak” dedi.

BU YIL 500 BİN RUS GELİR

24 Kasım’daki uçak kriziyle Rusya ile yaşanan sorunlar ve bugün gelinen noktada iki ülke liderinin buluşmasını da değerlendiren Ayık, şöyle dedi:

“2014 yılında 4.5 milyon üzerinde ağırladığımız Rus turist misafir 6 ayda 180 bine kadar indi. Çok ciddi kayıpla karşı karşıyayız. Son günlerde yaşadığımız başka olaylar da birtakım gelişmeleri tetikledi. Ama son dönemde iki ülke arasındaki ilişkiler yeniden canlandı ve gelişmeler çok olumlu safhalarda seyrediyor. Rusya’dan tarifeli seferle Antalya’ya haftada 20-25 uçuş gerçekleşiyor. Charter seferlerinin başlamasıyla yılın kalan döneminde minimum 500 bin Rus turisti bu sene ağırlarız. Ama esas 2017 olmak üzere gelecek yılları da çok önemli etkileyecek.”

MORAL AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ

TÜROFED Başkan Yardımcısı Sururi Çorabatır ise kamu personelinin izinlerinin açılmasının çok önemli olduğunu aktardı. Çorabatır, “2016 Türk turizmi için çok olumsuzluklarla başlamıştı. Tam böyle Türk tatilcisinin Güney ve Ege bölgesine akın ettiği bir dönemde çok kötü bir darbe girişimiyle karşılaşmamızdan sonra Allah’ın izniyle bütün halkımız karşı cevap vererek gerekli tedbirler alındı. Tabi kamu izinlerinin kaldırılması da bu tedbirler çerçevesindeydi. Hem tatilci hem turizmciler anlayışla karşıladık. Bu hem tatilcinin moral kazanmasına hem bizim doluluklarımızı önemli oranda etkileyecektir. Tabi önümüzde bir de Kurban Bayramı var. Hükümetimize teşekkür etmek istiyoruz. 9 günlük tatil için anons da yapıldı. Bu da Akdeniz ve Ege’de doluluklarımıza destek sağlayacaktır. Birlik ve beraberliğe ihtiyacımızın çok olduğu bu dönemde sadece ekonomik olarak düşünmemeliyiz ve moral açısından da çok önemli” diye konuştu.

2017 İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR BAŞLANGIÇ

Asıl önemli gelişmenin Rusya ve Türkiye liderlerinin görüşmesi olduğunu kaydeden Çorabatır, “Son 15-20 günde pozitif anlamda yansımaları başlamıştı. Bugünkü görüşmeden çıkacak sonuçları da çok yakından takip ediyoruz. 2016’nın sonuna kadarki dönemde muhakkak Rus misafirlerin Türkiye’ye gelmesiyle ilgili pozitif artışlar olacaktır. Ama riskli düşündüğümüz 2017 için çok önemli güzel bir başlangıç olacak” dedi.

‘İYİ HABERLERE İHTİYACIMIZ VAR’

Mardan Palace Hotel Genel Müdürü Çetin Pehlivan, kamu personelini izinlerinin açılması ve Kurban Bayramının 9 güne çıkartılmasının moral olarak iyi geldiğine işaret etti. Çetin Pehlivan, “Şu an iyi haberlere ihtiyacımız var. Ülkemizin geçirdiği dönemler itibariyle turizm en çok etkilenen sektörlerden biri. Aynı zamanda St. Petersburg’da sayın Cumhurbaşkanımızın Rusya lideri sayın Putin’le görüşmesi var. Bizim umudumuz her zaman pozitif ve önümüzdeki yıllar, 2017 için iyi bir toparlanma yaşayacağı” dedi.

SENEYE 2.5 MİLYON RUS

Gelişmelerin sektöre çok olumlu etkileri olacağını belirten ICF Airport Yönetim Kurulu Üyesi Yaşar Döngel ise şöyle dedi:

“Ramazan bayramında 9 gün tatil ilan edilmesinin olumlu etkisini görmüştük. Bu iç turizmi hareketlendirecektir şüphesiz. İç hat uçuşlarımıza baktığımızda geçen yıla oranla temmuz ayı sonunda yüzde 10 zaten artıdayız, büyümemiz var. Dış turizmin bu olumsuz seyrettiği dönemde bir parça nefes aldıracaktır. Ama tabi asıl beklentimiz dış turizmde ne olup ne olmayacağı. Ne yazık ki temmuz ayı sonunda 2.9 milyon kaybımız var ve 1.6 milyonu Ruslardan kaynaklanıyor. 500 bini Almanlardan. Bugün karar alınsa hayata geçirilmesi bir süre alacak. Önümüzdeki yıl Rus turizmine kaldığımız yerden devam edebiliriz ve o anlamda çok büyük önem taşıyor. Temmuz ayı sonu itibariyle tarifeli yaklaşık 50 bin Rus geldi. Bundan sonra da 150 bin tarifeli potansiyel var. Charterlarla 300 bin gelirse 450 binle kapatabiliriz. Önümüzdeki yıl charterların açılacağı ve herşeyin yoluna gireceğini varsayarsak en kötü ihtimalle 2.5 milyon Rus turist bekleyebiliriz.”

DÜNYA KAMUOYUNDA POZİTİF ALGI YARATACAKTIR

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ali Kızıldağ, kamu personeli izinlerinin kaldırılmasıyla bayram ve yaz tatiline yönelik iptaller yaşadıklarını, izninm açılmasıyla birlikte özellikle bayram rezervasyonları olmak üzere iç pazarda ciddi hareketlilik beklediklerini söyledi. Bu stresli ve sıkıntılı dönemin atlatılmasında izinlerin açılmasının hayatın normalleşmesi açısından da önemli olduğunu vurgulayan Kızıldağ, “Dünya kamuoyunda pozitif bir algı yaratacağını düşünüyorum. Çünkü birtakım terörist ataklardan sonra da Türkiye’de hemen o bölgelerin eski yaşam şekillerine döndürülmesi veya çok kısa sürede uçuşların tekrar sağlanması çok önemli mesajlardı. Darbe girişiminin ardından dikkat ederseniz ekonomik verilerde hiçbir gerilemenin olmaması, Merkez Bankası’nın piyasaya müdahale etmesine bile gerek kalmaksızın Türk halkının bu görevi yerine getirmesi, borsanın hiç bir sıkıntı yaşamadan tekrar ve hatta yükselerek faaliyetlerini sürdürmesi çok önemli. Dünyadaki bütün ekonomik kurumların takip ettiği mesajlardır. Bu anlamda iyi yoldayız” dedi.

İZİNLERİN BAŞLAMASI BÜYÜK ARTI

Regnum Carya Hotel Genel Müdürü Geylan Dursunoğlu, kamudaki izinlerin yeniden başlamasının çok büyük bir artı olduğunu söyledi. Dursunoğlu, “Hakikaten büyük bir kesim iptal etmişti. Bununla beraber hızlı bir geri dönüşüm olacağını düşünüyoruz. Birçok kişi uçaklarından inmeden geri döndü. Turizme büyük canlılık getirecektir açıkçası. Fiyatlar kamu çalışanları için çok uygun. Bugün çok önemli bir gün. Herkes St. Petersburg’daki görüşmeler ve yapılacak açıklamalara bakıyor. Rusya’yla ilgili büyük bir gelişme olacağına eminim doğrusu da bu zaten. Geçen sene kasım ayında yaşanan olaydan sonra çok büyük kayıp yaşadı Türkiye. Sadece turizm otelcilik olarak bakmamak lazım, Türkiye’deki tüm otelciler etkilendi bundan. Şu anda ülkeyi yönetenler bu işin geri dönüşünü sağlayacak adımlar atıyor. Ümit ediyorum ki sonucu hepimiz açısından keyifli olacak” diye konuştu.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle