Hoşgeldiniz  

Turizmde Rusya krizi zirvesi

Semih Köken | 06 Aralık 2015 | Gündem, Kemer Güncel, Oteller, Siyaset, Turizm, Yaşam A- A+

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Suriye sınırında Rus savaş uçağının düşürülmesi sonrasında iki ülke arasındaki gerilim ve Rusya’nın turizm sektörüne yönelik yaptırımları nedeniyle, turizm kenti Antalya’da sektör temsilcileriyle biraraya geldi.

Akra Barut Hotel’deki toplantıya Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Haluk Dursun, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Murat Ersoy, Türkiye Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Timur Bayındır, Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) Başkanı Yusuf Hacısüleyman ile Kemer’den Manavgat’a kadar farklı turistik bölgelerin temsilcileri katıldı. Ayrıca Rixos Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince, Regnum Carya Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Öztürk, Crystal Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Kilit, OTİ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Bektaş’ın da aralarında bulunduğu birçok turizm yatırımcısı da toplantıda hazır bulundu.

4.5 MİLYON RUS’UN YÜZDE 75’İ ANTALYA’YA GELİYOR

1 Kasım 2015 seçimleri sonrası 64’üncü hükümetin Kültür ve Turizm Bakanı olarak görev almasının ardından turizmcilerle bir araya gelmesi gerektiğinin farkında olduğunu belirten Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, “Çünkü Rusya Federasyonu ile yaşanan uçak krizinden en çok etkilenecek olan Antalya ilimiz. Antalya turizm sektörü için çok önemli. 4.5 milyon Rus turistin yüzde 75’i Antalya’yı tercih ediyor ve G 20 zirvesine ev sahipliği yapmış olması, aynı zamanda Antalya’nın ve G 20 tarihinde en iyi G 20 toplantısını yapmış olması Antalya’nın yıldızını daha da parlattı. Öncelikle Antalya’nın dünya üzerinde oluşan bu parlak algısını hem sürdürülebilir kılmak, hem de sektör temsilcilerin son yaşanan olaydan en az şekilde etkilenmesini sağlamak tabi ki devlet olarak bizim görevimiz. O yüzden Antalya’da sizlerle biraya gelmekten büyük memnuniyet duyuyorum” dedi.

ANTALYA’YA ÖZEL TOPLANTI

Toplantının bu çerçevede ve sadece Antalya’ya ilişkin olduğunu belirten Bakan Mahir Ünal, önümüzdeki ay içinde ise Türkiye turizmine dönük daha kapsamlı bir toplantı yapılacağını söyledi. Yaklaşık iki günlük bir çalıştay olarak bunu planladıklarını kaydeden Bakan Ünal, “Sektörün tüm sorunlarının masaya yatırılacağı ve sektörün devlet tarafından önümüzdeki süreçte nasıl desteklenmesi gerektiği, diğer taraftan yeni bir turizm stratejisi belgesi hazırlanması gerekliliği ve bu konuda önümüzdeki 4 yılda yapılması gereken yasal düzenlemeler, bunların hepsini konuşacağımız daha büyük ve geniş bir toplantı yapacağız” diye konuştu.

MİLLİYETİ BİLİNMEYEN UÇAK DÜŞÜRÜLDÜ

Hükümetin kurulduğu 24 Kasım günü yaşanan olayın bir taraftan siyasal, öbür taraftan uluslararası ilişkiler anlamında her ülkeyi de etkilediğini belirten Bakan Ünal, “Nihayetinde biz Türkiye olarak Suriye sınırına ilişkin daha öncesinden açıkladığımız angajman kuralları gereği üç defa Rusya Federasyonu tarafından Türk hava sahasının ihlali neticesinde, Rusya Federasyonu’nun ilgili makamları gerektiği gibi uyarılmıştı. Artık dördüncü hava ihlalinden sonra, bunun altını çizerek söylüyorum, milliyeti bilinmeyen bir uçak angajman kuralları gereği düşürüldü ve ondan sonraki süreci de beraberce yaşadık” dedi.

KRİZ FIRSATA DÖNÜŞTÜRÜLMELİ

Öncelikle Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak bu süreçten turizm sektörümüzün en az şekilde etkilenmesi ve hatta bunun bir fırsata dönüştürülmesi gerektiği kanaatinde olduklarını açıklayan Bakan Ünal, şöyle konuştu:

“Bunun bir fırsata dönüştürülmesinden kastettiğim şudur; Biliyorsunuz her kriz kendi içinde birçok fırsatı barındırır. Dolayısıyla biz turizm sektörüyle birlikte oturup bu konuda telafi edici ve yapısal tedbirler neler olabilir. Bu kriz vesilesiyle turizm sektöründe atılması gereken adımlar nelerdir, bunları etraflıca ele almak ve yapısal tedbirler oluşturmalıyız.”

ÖNERİLERİ BAKANLAR KURULU’NA TAŞINACAK

Krizin olduğu gün saat 16.30’da bakanlığı devraldıktan hemen sonra müsteşar Haluk Dursun ve ilgili genel müdürlerle kendi başkanlığında hemen bir kriz masası oluşturduklarını anlatan Bakan Ünal, şunları söyledi:

“Ondan sonraki süreçte de tamamen sürecin doğru bir şekilde yönetilmesi için adımlarımızı attık. Bakanlar Kurulu’na konuyu kapsamlı bir şekilde taşıdık ve daha sonra Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda konuyu kapsamlı bir şekilde ele aldık. Ve bugün sizlerle beraber bugün burada sizlerin meseleye bakışınızı, önerilerinizi, bu sürecin nasıl yönetilmesine dönük bize sunacağınız teklifleri ele alacağız. Bu teklifleri Bakanlar Kurulu ve Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda ele alacağız ve değerlendireceğiz. İkinci adım olarak da daha kapsamlı ve iki gün sürecek bir turizm çalıştayı yapmayı planlıyoruz.”

Toplantının açılışındaki bu değerlendirmelerinin ardından Bakan Ünal ve sektör temsilcilerinin katıldığı toplantı basına kapatıldı. Toplantı bitiminde Bakan Ünal’ın yeni bir değerlendirme yapacağı belirtildi.

KRİZ ZİRVESİ 2.5 SAAT SÜRDÜ

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’ın turizm sektörünün temsilcileriyle Antalya özelinde gerçekleştirilen turizm zirvesi yaklaşık 2.5 saat sürdü. Toplantı sonrasında Bakan Ünal, turizm sektörü temsilcilerinin Rusya pazarı nedeniyle yaşanan soruna ilişkin taleplerini aldı ve Pazartesi günkü Bakanlar Kurulu toplantısında bu talepleri sunacağını açıkladı.

Öncelikle olarak Rusya’ya ait bir uçağın Suriye sınırında angajman kuralları gereği düşürülmesi sonrası başlayan süreçte 24 Kasım’dan itibaren sektör temsilcileriyle düzenli görüşmeleri sürdürdüklerini belirten Bakan Mahir Ünal, 25 Kasım’da bakanlıkta oluşturulan kriz masası üzerinde konuyu yakından takip ettiklerini açıkladı.

Sadece turizm değil enerji, gümrük ticareti, tarım gibi birçok alanda bu sürecin doğru yönetilmesi için hükümetin çalışmalar yürüttüğünü kaydeden Ünal, “Biz de Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak çalışmalarımızın bu aşamasında, bu süreçten en çok etkilenen şehrimiz ve turizmin başkenti Antalya’nın ve Antalya’daki sektör temsilcilerinin bu süreçten etkilenmemeleri yönünde yaptığımız çalışmalara ilişkin sektör temsilcileriyle biraraya geldik. Yaklaşık 2,5 saat süren toplantıda daha çok sektör temsilcilerinin sorunları, çözüm önerileri ve beklentilerini konuştuk” dedi.

SORUNLAR ÜÇ ANA BAŞLIKTA TOPLANDI

Sektör temsilcileri tarafından gündeme getirilen konuların üç ana başlıkta toplandığını belirten Bakan Ünal, bunları şöyle açıkladı:

“Tanıtım, pazarlama ve halkla ilişkilere ilişkin sorunlar. Havayolu taşımacılığına ilişkin imkan ve kolaylıklar. Turizm destinasyonlarının yönetimi ve mevzuat düzenlemeleri. Bu üç ana başlıkta görüşmelerimizi yaptık ve kısa, orta ve uzun vadede neler yapılması gerektiği konusunda fikir alıverişinde bulunduk.”

YAKIT DESTEĞİ UZAYACAK VE GENİŞLEYECEK

2015’de sağlanan yakıt desteğinin devamına ilişkin daha önce bir açıklama yaptıklarını hatırlatan Bakan Ünal, yakıt desteğinin kapsamının genişletilmesi yönünde 2016 Ocak- Mart dönemini kapsayacak şekilde bir çalışmalarının olacağını dile getirdi. Sektör temsilcilerinin hem destek hem de sorunların çözümüne ilişkin öneri ve talepleri olduğunu belirten Ünal, “Biz bu talepleri Pazartesi günü Bakanlar Kurulu gündeminde ele alacağız ve daha sonra da Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda görüşeceğiz. Tabi hızlı bir şekilde, öncelikle hızlı ve acil şekilde sektör temsilcilerinin ele alınması gereken bazı sorunları var. Onların çözümüne ilişkin hareket içinde olacağız” dedi.

Bugün artık 35 milyar dolarla yaklaşan turizm sektörü hacminin kıymetli olduğunu da kaydeden Mahir Ünal, turizm altyapımızın tüm dünyada örnek gösterildiğini ve diğer ülkelerden incelemeye gelen sektör temsilcileri olduğunu ve o yüzden sektörün sorunlarını öncelikli gördüklerini kaydetti.

YAPISAL TEDBİRLER

Rusya pazarında son 1,5 yıldır devam eden bir daralmanın zaten sözkonusu olduğuna da değinen Bakan Ünal, Rusya’nın kendi içine kapanmadan ve daralmadan dolayı yaşadığı ekonomik sorunlardan dolayı, turizm pazarında bir daralma yaşandığını ve sektörün daha fazla etkilenmemesi için gerekenleri yapacaklarını ifade etti.

Telafi edici tedbirlerden daha önemli olanın yapısal tedbirler olduğunu da kaydeden Ünal, “Bununla ilgili de önümüzdeki süreçte sadece Antalya özelinde değil tüm Türkiye genelini kapsayacak şekilde hem 2007’de hazırlanmış olan strateji vizyon belgesini güncellemek ve yenilemek hem de yapısal tedbirleri konuşmak için sektör temsilcileriyle tekrar biraraya geleceğiz” dedi.

 

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle