Hoşgeldiniz  

Türel: Şeytanın Avukatı ‘Hayırcıyım’ Dese ‘Evet’e İkna Ederim

Semih Köken | 22 Mart 2017 | Antalya Haber, Gündem, Yaşam A- A+

ANTALYA Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, işadamlarına referandummaddelerini anlattı. Sistemin teknik olarak anlatılmak yerine siyasallaştırılmaya çalışıldığını belirten Başkan Türel, “Medeni bir tartışma ortamında karşıma şeytanın avukatı çıkıp ‘ben hayırcıyım’ dese bile ‘evet’e ikna edebilirim” dedi.

Başkan Menderes Türel, Antalya Genç İşadamları Derneği (ANTGİAD) Olağan Genişletilmiş üye toplantısına katıldı. Genç işadamlarına referandum maddelerini anlatan Türel, sorularını yanıtladı. Referandumun siyasi bir tercih olmadığını belirten Başkan Türel, bunun hükümet biçimiyle ilgili hukuki ve teknik bir mesele olduğunu vurguladı.

Mevcut sistemde iki başlılık olduğuna dikkat çeken Türel, “12 Eylül Anayasasıyla Kenan Evren yetkilerin önemli bir bölümünü, cumhurbaşkanlığına almıştır. Bir kısmını da hükümette bırakmıştır. Cumhurbaşkanının bu yetkileri karşısında kanuni sorumluluğu yoktur. Sadece anayasada bile tanımı olmayan vatan hainliği suçundan, meclisin 4’te 3 çoğunluğunun kabulüyle yargılanabilir. Artık Cumhurbaşkanları eskisi gibi 4’te 3 değil, yani yüzde 75 değil, 3’te 2 yani yüzde 66 ile meclisin vereceği kararla yüce divanda yargılanabiliyor. Hem de her suçtan yargılanabilir” dedi.

KENDİMİZE GÜVENİYORUZ

Menderes Türel, şöyle devam etti:

“Hangi halkın seçtiği cumhurbaşkanı görev süresini iki dönemle sınırlar. Hangi diktatör ‘gelin beni daha kolay soruşturun, yargılayın’ diye anayasa değişikliğine hükümler koyar. Teknik olarak diktatörlük sisteminin hiçbir şekilde uygulanabilir olma hali yoktur. Teknik olarak ‘evet’in doğru olduğu konusunda kendimize fevkalade güveniyoruz. Medeni bir tartışma ortamında karşıma şeytanın avukatı ‘hayırcıyım’ diye gelse şu masadan onu mutlaka aklı selime davet ederek sağduyunun galip gelmesi halinde ‘evet’çi olarak gönderirim. Sistem teknik olarak anlatılabilir. Mesele teknik olarak anlatılmak yerine siyasallaştırılarak maalesef sulandırılıyor.”

GENÇLERE GÜVENECEĞİZ

İşadamlarının 18 seçilme yaşının çok küçük olup olmadığı ile ilgili bir soruyu da yanıtlayan Başkan Türel, şunları söyledi:

“18 yaşındaki gencimize seçme şansı veriyoruz. Beni kim idare edecek diye tercihte bulunabilen kardeşlerimiz niye seçilme hakkından mahrum kalsın. Hayatta her şeyi satın alabilirsiniz ama nadir satın alamayacağınız şeylerden bir tanesi tecrübedir. Bunun okulu yok. Tecrübe yaşayarak öğrenilir. Siz orada ehliyetli geleceği olan 18 yaşında kaç milletvekili gelecek ki meclise? Keşke çok gelse. Gençlere güveneceğiz. Onlar bizi yönetecek insanları seçiyorlarsa onların da seçilme hakkı olmalı.”

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle