Hoşgeldiniz  

Topçu Yüzbaşı Aker, Kemer’de Anıldı

Semih Köken | 08 Mart 2017 | Antalya Haber, Gündem, Kemer Güncel, Yaşam A- A+

Birinci Dünya Savaşı sırasında iki Fransız savaş gemisini batıran Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker, Antalya‘nın Kemerilçesinde anıldı.

Akdeniz Gençlik Sanat Araştırma ve Eğitim Derneği (AKSAN) tarafından KemerBelediyesi Kültür Salonu’nda, Yüzbaşı Aker’in Fransız savaş gemileri “Paris 2″ ve “Alexandra”yı batırmasının 99. yılı dolayısıyla anma programı düzenlendi.

Kaymakam Mustafa Cihad Feslihan, Aker ve silah arkadaşlarının, iki gemiyi batırarak destan yazdığını söyledi.

Aker ve hayatını Kemer‘de göreve başladığında öğrendiğini anlatan Feslihan, savaş yıllarında 4 cebel topu kullanarak, dönemin en ünlü iki Fransız savaş gemisini batırmanın kolay olmadığını vurguladı.

Anma etkinliklerini bir adım öteye taşımak istediklerini belirten Feslihan, Aker ve silah arkadaşlarının kullandığı siperlerin bulunduğu Kocaburun mevkisini tarihi sit alanı ilan ettirdiklerini kaydetti.

Feslihan, “İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü ile koordinasyonlu çalışarak bir proje yapıyoruz. Proje kapsamında siperlerin restorasyonu ve sonrasında turizme kazandırılmasını amaçlıyoruz. Proje tamamlanınca siperlere ulaşmak için yürüyüş yolu yapılması, siperlerin temizlenmesi ve gezilebilir hale getirilmesi amaçlanıyor. İnşallah başarırız.” dedi.

“Türkler barbar değil”

AKSAN Başkanı Mehmet Rıza Ünlü, Aker ve silah arkadaşlarını halka tanıtmayı amaçladıklarını söyledi.

Ayışığı Koyu açıklarında “Barış ve İnsanlık Anıtı” kurmayı düşündüklerini ifade eden Ünlü, konuyla ilgili yetkililerle görüşmeler yaptıklarını bildirdi.

Aker’in, batırdığı gemilerdeki yaralı askerlere de yardım ettiğini vurgulayan Ünlü, şöyle konuştu:

“Yaralı askerleri doktor Burhanettin Onat tedavi ediyor. Memleketlerine gidince bunlar gemilerin batmasından dolayı mahkemeye çıkıyor. Hakim ‘Barbar Türkler sizin gemileri nasıl batırdı?’ diye sorunca Fransız askerler de ‘Onlar barbar değil, bize yardım ettiler’ diye cevap veriyor. Keşke bunları dünyaya anlatabilseydik. Antalya‘daki Attalos Heykeli‘ni getirip başımıza dikiyorlar ama Mustafa Ertuğrul Aker görünmez bir sokakta.”

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Antalya Şubesi Başkanı Abidin Sezer ise Türk milletinin tarihte asla sömürge amacıyla toprakları işgal etmediğini anlattı.

Programa katılanlar, daha sonra Kemer Belediyesi yanındaki Mustafa Ertuğrul Aker Anıtı ve siperleri ziyaret etti.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle