Hoşgeldiniz  

Syedra Antik Kenti turizme açılıyor

Semih Köken | 23 Ağustos 2016 | Antalya Haber, Gündem, Yaşam A- A+

Syedra Antik Kenti turizme açılıyor

ANTALYA’nın Alanya İlçesi’nde tarihi Tunç Çağı’na dayanan Syedra Antik Kenti Yüzey Araştırma Programı’nda sona gelinerek bölge turizme açılıyor.

Alanya’nın önemli arkeolojik ve kültürel değerlerinden biri olan ilçenin 20 kilometre doğusundaki Syedra Antik Kenti’nde yapılan çalışmalar, Alanya Müze Müdürlüğü’nde düzenlenen toplantı ile tanıtıldı. Toplantıya, Kaymakam Hasan Tanrıseven, Alanya Müze Müdürü Seher Türkmen ve Syedra Yüzey Araştırma Başkanı Doç. Dr. Birol Can katıldı. Toplantının açılış konuşmasını Alanya Müze Müdürü Seher Türkmen yaptı. Müdür Türkmen, Syedra’nın tespit ve tescil çalışmalarından bu tarafa keşfedilen değerlerini anlattı.

‘GÜZELLİKLER GÜN YÜZÜNE ÇIKMAYA BAŞLIYOR’

Syedra Yüzey Araştırma Başkanı Doç. Dr. Birol Can, Syedra Antik Kenti’nin geçmişinin Tunç Çağı’na uzanmakta ve Helenistik döneme kadar kentte yaşam olduğunun görüldüğünü söyledi. Antik kentin çok geniş bir alana yayılmış limanıyla, kilisesiyle kilit bir noktada yer aldığını belirten Birol Can, “Yaptığımız yüzeysel araştırmalarda Helenistik döneme ait seramikler, kırmızı astarlı servis tabakları, Bizans dönemine ait sırlı seramikler, cam kaplara ait parçalar, çeşitli metal objeler, kirman ve dokuma tezgahlarına ait ağırlıklara rastladık. Gerçekleştirdiğimiz yüzey araştırmaları sonucunda Syedra’daki güzellikler gün yüzüne çıkmaya başlıyor. Syedra’da su sarnıçlarının yanı sıra Vaftiz Mağarası, kiliseler, tiyatro, mezarlıklar ve zeytin işleme atölyeleri gün yüzüne çıkarılmıştır. Önümüzdeki dönemde kazı çalışmalarına başlayacağız” diye konuştu.

‘AVRUPALI TURİSTİN İLGİSİ BÜYÜK OLACAK’

Kaymakam Hasan Tanrıseven, Syedra Antik Kenti’ndeki çalışmaları önemsediklerini aktardı. Alanya’nın sadece deniz, kum, güneş turizmine bağlı olmasını değil aynı zamanda kültür turizmi için de bir destinasyon olmasını istediklerini vurgulayan Kaymakam Tanrıseven, şöyle dedi:

“Göreve geldikten sonra uzun süre kesintiye uğrayan Alanya Kalesi’ndeki kazı çalışmalarını yeniden başlatarak, Alanya’nın kültür turizmini geliştirmek istedik. Müze Müdürlüğü ile yaptığımız çalışmalarda Alanya Kalesi’nin yanı sıra Syedra Antik Kenti’ni de kültür turizmine kazandırmak için çalışmalar yaptık. Alanya Kaymakamlığı öncülüğünde, İl Kültür Turizm Müdürlüğü’nün katkılarıyla Syedra’da yürüyüş yolları yapıldı. Syedra, Kilikya ve Bizans dönemlerine ait önemli bir kenttir. Özellikle Avrupalı turistlerin bu tarihi kente ilgisinin büyük olacağını düşünüyoruz. Alanya’nın doğusunda birçok otele oldukça yakın olan Syedra’yı tanıtmak için Alanya Belediyesi, Antalya Büyükşehir Belediyesi Koordinatörlüğü ve turizmcilerimizle beraber çalışma yapacağız.”

ZİYARETE HAZIR

Alanya Müzesi Konferans Salonu’nda yapılan bilgilendirme toplantısının ardından Syedra Yüzey Araştırma Başkanı Doç. Dr. Birol Can’ın anlatımı ile Syedra gezisi gerçekleşti. Antik kentte yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Can, araştırma sonuçlarına göre antik kentte MÖ 7’nci yüzyıldan 13’üncü yüzyıla kadar yaşamın devam ettiğini belirtti. Doç. Dr. Can, Syedra Antik Kenti’nde sütunlu cadde, hamam, tapınak, sarnıçlar, bazilika, tiyatro, zeytin işleme atölyesi ve agora gibi yapıların yer aldığını vurgularken, antik kentin temizleme çalışmaları ve yürüme yollarının düzenleme işlerinin tamamlandığını ve tarihi şehrin yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine hazır olduğuna dikkati çekti.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle