Hoşgeldiniz  

Son 5 gün kaldı

SEMİH KÖKEN | 25 Mart 2014 | Gündem A- A+

Mahalli İdareler Seçimleri’ne bugün itibariyle son 5 gün kala Kemer’de heyecan doruğa çıktı. Çalışmalarını sürdüren Kemer Belediye Başkan Adayları da bir yandan mitinglerine başlarken, diğer yandan ekipleriyle birlikte seçmenlerin kapılarını tek tek çalarak destek istiyor.

Büyükşehir Yasasıyla birlikte beldeleri mahalleye dönüştürülen Kemer, 30 Mart’ta tarihi seçimlerinden birini gerçekleştirecek. Bugün itibariyle seçime 5 gün kala Belediye Başkan Adayları asındaki yarış kızışırken, heyecan doruğa çıktı. Kemer’de 94 sandıkta 27 bin 694 kişi oy kullanacak. Oy kullanma işleminde izlenilecek yol ise şöyle olacak. Oy pusulaları ve zarfları, kişilerin kullanacakları oylara göre farklı renklerde belirlendi. Büyükşehir’de iki ayrı sandık kurulacak. Büyükşehir’deki birinci sandıkta muhtar ve ihtiyar heyeti için oy kullanılacak. Bu seçim için seçmene mor zarf verilecek. Seçim yasasında yapılan değişiklik çerçevesinde bu yıl seçimlerde muhtar ve ihtiyar heyeti pusulaları tek bir pusula olarak hazırlandı. Muhtar adaylarının isimleri, beraber çalışmak istedikleri ihtiyar heyeti üye adaylarının isimleriyle aynı listede yer alacak. Seçmen, muhtar ve ihtiyar heyeti için tek bir kağıdı, kendisine verilen mor zarfa koyarak sandığa atacak. İkinci sandıkta ise mavi renkli zarf kullanacak. Seçmene, mavi renkli zarfa koymak üzere üç ayrı oy pusulası verilecek. Bu üç ayrı oy pusulası, üç ayrı renkte olacak. Seçmen, beyaz renkli pusulada Büyükşehir Belediye Başkanlığı, mavi renkli pusulada İlçe Belediye Başkanlığı, sarı renkli pusulada İlçe Belediye Meclis Üyeliği için tercih ettiği siyasi partiye oyunu verecek. Büyükşehir sınırlarındaki köylerde yaşayan seçmenler, birinci sandıkta muhtar ve ihtiyar heyeti, ikinci sandıkta Büyükşehir Belediye Başkanı için oy kullanacak. Birinci sandıkta muhtar ve ihtiyar heyeti için oy kullanılacak. Seçmene mor zarf verilecek. İkinci sandık için mavi zarf verilecek. Bu zarfa, İl Belediye Başkanı, İlçe Belediye Başkanı ve İlçe Belediye Meclis Üyesi için oy kullanacağı üç ayrı pusulayı koyacak. Üçüncü sandık için turuncu zarf ve turuncu oy pusulası verilecek. Seçmen, turuncu oy pusulasında yer alan İl Genel Meclisi Üyeliğine oy kullanacak.

İTİRAZ HAKKI 1 NİSAN’DA SONA ERECEK

 

Sandık Kurulu tarafından, sandık başına gelen seçmenlere, ‘evet’ ya da ‘tercih’ yazılı mühürler verilecek. Söz konusu iki mühür de geçerli olacak. Seçmenin kullandığı oyun geçerli olması için oy pusulasında tercih ettiği siyasi partinin ambleminin altındaki yuvarlağı taşmayacak şekilde mühürlemesi gerekiyor. Sandık Kurulu, Başkan, Memur Üye ve 5 siyasi partili üyeden oluşacak. Oy verme işlemi saat 08.00’den itibaren başlayacak. Sandık güvenliğinin sağlanması için siyasi parti temsilcilerinden oluşan sandık görevlilerinin zamanında sandık başında olmaları ve tüm oy verme, tasnif işlemlerine eşlik etmeleri gerekiyor. Siyasi partilerin, sandık kurullarındaki resmi görevlilerinin dışında bir de müşahitleri olabiliyor. Müşahitler de oy sayma ve tasnif işlemleri sırasında kurulun çalışmalarını gözlemleyebiliyor. Sandık sonuçları, sandık kurulları tarafından oluşturulduktan sonra, başkan ve iki siyasi parti temsilcisi kurul üyesi tarafından İlçe Seçim Kuruluna teslim edilecek. Adayların, seçim sonuçlarına itirazda bulunma süresi de var. İlçe Seçim Kurulu’na, itirazlar en geç 1 Nisan Salı günü saat 15.00’e kadar yapılabilecek. İtiraz yapılırken, itiraz dilekçesine itirazın dayandığı delilin eklenmesinin gerektiğine dikkat çekildi. İlçe Seçim Kurulu, itirazlar konusundaki kararını en geç 3 Nisan Perşembe gününe kadar verecek. İlçe Seçim Kurulu karar aldıktan sonra, bu karara en geç bir gün içinde İl Seçim Kurulunun da itiraz hakkı bulunuyor. İl Seçim Kurulu, kendisine yapılan itirazları iki gün içinde karara bağlayacak. İl Seçim Kurulu kararlarına karşı da YSK’ya olağan itiraz hakkı bulunuyor. YSK’nın vereceği karar, nihai ve kesin karar olacak. Seçimle ilgili kesin karar, YSK’nın kararıyla açıklanıyor. Öte yandan yasaya göre oy kullanmamanın cezası var ama bu hüküm, seçimde uygulanmayacak. Böylelikle oyununu kullanmayan seçmenler ceza almayacak.

Etiketler:

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle