Hoşgeldiniz  

SGK Prim borçları silinecek..

SEMİH KÖKEN | 17 Haziran 2015 | Antalya Haber, Gündem, Yaşam A- A+

Mali Müşavir Salih Şimşek basın kuruluşlarına geçtiği mail ile SGK prim borçları için son başvuru tarihinin 31Temmuz olduğunu hatırlatarak uygulamanın içeriğini anlattı… 
İşte o mail…
Mali Müşavir Salih ŞİMŞEK, yaptığı yazılı açıklamada “Nisan 2015  sonu itibariyle Bağ-kur’a 12 ay ya da daha fazla prim borcu bulunanların, 31.07.2015 tarihinde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından resen silinecek ve sigortalılıkları durdurulacak. Bağ-kur sigortalılığının devam etmesini gerektirecek kayıtları devam eden sigortalıların bağ-kurları ise 01.05.2015 tarihi itibariyle yeniden açılacak ve prim ödemeye sıfırdan başlayacaklar.
Bağ-kur a prim borcu olanlar 31.07.2015 tarihini beklemeden Sosyal Güvenlik Kurumlarına başvuru yaparak  borçlarını sildirebileceklerdir.
Borçları silinenlerden Bağ-kur sigortalılığının devam ettirilmesini gerektirecek kayıtları (vergi kaydı, oda kaydı, esnaflık kaydı ya da şirket ortaklığı v.b) devam edenlerin Bağ-kuru 01.05.2015 tarihi itibariyle yeniden başlatılacak ve bu kişiler sıfırdan prim ödemeye başlayacaklar. Böylelikle kendileri ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler sağlık hizmetlerinden faydalanabilecek ve emeklilik için Bağ-kur prim borcu engeline takılanlar emekli olabileceklerdir..
Bağ-kur prim borçlarını 6552 sayılı yasa kapsamında yapılandıranlar ve peşin ödeyerek kapatmayan Bağ-kurlular borçları 30.04.2015 tarihi itibariyle 12 ay yada fazla borcu olan kişilerde Sosyal Güvenlik Merkezleri veya Sosyal Güvelik il Müdürlüklerine başvuru yapmaları halinde borçlarını sildirebileceklerdir.
Bağ-kur çakışması nedeniyle diğer statülerdeki çalışmaları iptal edilenlerin diğer statülerdeki çalışmaları geçerli sayılacak.
Durdurulan sigortalılık süreleri ihya edilebilecek, durdurulan süreler sigortalıların ya da hak sahiplerinin talebi halinde daha sonra borçlanılarak ödenebilecek.
Bilindiği üzere Genel Sağlık Sigortası 01.01.2012 tarihi itibariyle güvencesi olmayan  herkes için zorunlu hale gelmişti. Bağ-kur borçları silinen ve sigortalılık süreleri durdurulan kişilere ve hak sahiplerine ayrıca Genel Sağlık Sigortası hükümleri uygulanmayacak.
Prim borcunun silinmesi neticesinde, silinen primlere ilişkin sürelerin sigortalılık süresi olarak dikkate alınmaması, bu sürelerin kesin olarak kaybedildiği anlamına gelmiyor. Çünkü ileride mali durumu düzelen Bağ-Kurlu, silinen prim borcunu, ödeme yapacağı günün değerleri üstünden ödeyerek, kaybettiği günlerini geri kazanabilecek.
Sağlık hizmeti almak isteyenler hastanelere başvurduğu tarihten geriye doğru bir yıl içinde 30 gün prim ödemesinin bulunması halinde sağlık hizmeti almaya devam edeceklerdir.  60 günden fazla prim borcu olan Bağ-Kur sigortalıları ise sağlık yardımı alamayacaktır.” dedi.
Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle