Hoşgeldiniz  

‘Seyahate çıkanların yüzde 80’inde turist ishali oluşuyor’

Semih Köken | 16 Aralık 2015 | Antalya Haber, Gündem, Kemer Güncel, Turizm, Yaşam A- A+

Sağlik Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Uzm. Dr. Hüsem Hatipoğlu, “Dünyada seyahate çıkan insanların yüzde 80’inde turist ishali oluşuyor. Yüzde 60’ı herhangi bir nedenle kendini hasta hissediyor. Yüzde 15’inde ciddi hastalık belirtileri görülüyor. Yüzde 9’u ise hastalanma şüphesiyle doktora gidiyor” dedi.

Levent YENİGÜN

Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen ‘Seyahat Sağlığı Eğitim ve Değerlendirme Çalıştayı’, Antalya’nın Kemer İlçesi’ndeki Limak Limra Otel’de başladı. Eğitimci ve akademisyenlerden oluşan yaklaşık 130 kişinin katıldığı çalıştayda, havalimanlarındaki sağlık işlemleri, güvenli seyahat, havayolu ile seyahatlerde tıbbi problemler, seyahat sağlığı, seyahat ve hastalıklar, aşılama ve seyahat aşıları gibi konular tartışılacak.

‘TÜRKİYE’DE 9 MİLYON İNSAN YURTDIŞINA ÇIKIYOR’

Çalıştayın açılışında konuşan Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Uzm. Dr. Hüsem Hatipoğlu, uluslararası öneme sahip halk sağlığı risklerinin Türkiye’ye girmesini önlemek amacıyla uluslararası giriş noktalarında gerekli her türlü sağlık tedbirini almak, halk sağlığını etkileyecek etkenlere karşı alınacak kontrol önlemlerini belirlemek amacıyla çalıştıklarını söyledi. Dünyada 1 milyardan fazla insanın ülke dışına çıktığını vurgulayan Genel Müdür Hatipoğlu, “Türkiye’de yurtdışına çıkan insan sayısı 9 milyon civarında. Gelişen ticari, kültürel ve sosyal durumlarla yurtdışına çıkan insan sayısı her geçen gün artmaktadır. Hac ve umre gibi toplu çıkışlar olmaktadır. Bu çıkışlarda önceden alınmayan tedbirler ve yapılmayan aşılar ölüme kadar gidebiliyor” dedi.

‘YÜZ BİNDE BİRİ GİTTİĞİ ÜLKEDE HAYATINI KAYBEDİYOR’

Yapılan bir çalışma hakkında da bilgi veren Genel Müdür Hatipoğlu, şöyle dedi:

“Dünyada seyahate çıkan insanların yüzde 80’inde turist ishali oluşuyor. Yüzde 60’ı herhangi bir nedenle kendini hasta hissediyor. Yüzde 15’inde ciddi hastalık belirtileri görülüyor. Yüzde 9’u ise hastalanma şüphesiyle doktora gidiyor. Yüzde 7’si de hastalanma nedeniyle seyahatten erken dönmek zorunda kalıyor. Yüzde 6’sı ülkesine dönünce hastaneye yatıyor. Binde 4’ü gittiği ülkede hastaneye yatırılırken, yüz binde 1’inde de kişi gittiği ülkede hayatını kaybediyor.”

Sağlık Hizmetleri Daire Başkanlığı Seyahat Sağlığı Birimi’nden Dr. Cemal Ayazoğlu ise seyahatlerin çok çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getirdiğine dikkati çekerek, bu sağlık sorunlarının giderilmesinin iyi bir planlama ve kontrol önlemlerinin alınmasıyla azaltılabileceğini aktardı.

Konuşmaların ardından Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü’nün yaptığı çalışmalar hakkında sunum gerçekleştirildi. Çalıştay, 16 Aralık’ta sona erecek.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle