Hoşgeldiniz  

Organize sanayilere yeni yasa geliyor

Semih Köken | 30 Eylül 2016 | Antalya Haber, Gündem, Yaşam A- A+

Organize sanayilere yeni yasa geliyor

BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Üretim Reform Paketi Kanun Taslağı’nda, organize sanayi bölgelerini de içeren çok önemli değişiklikler öngörülüyor. Bakanlık, bu değişiklikleri ise Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu’nun (OSBÜK) önerileri doğrultusunda hazırladı.

OSBÜK Başkan vekili ve Antalya Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Ali Bahar, yeni kanun taslağıyla bugüne kadar çok etkili olmayan bir tavsiye kuruluşu olan OSBÜK’ün yeni planlanan üretim kanununda neredeyse tüm organize sanayilerin kayıt olmak zorunda olduğu, sicilinin oradan geçtiği, organize sanayilerin üzerinde TOBB hüviyetli bir kurum haline geleceğini söyledi.

SON ŞEKLİ ANTALYA’DA VERİLDİ

Taslağın organize sanayi bölgelerine ilişkin kısmının OSBÜK tarafından hazırlandığını belirten Ali Bahar, “Bayramdan önce sanayi bakanımızın yanındaydık ve ‘Buyrun bakın tavsiyelerinizi yapın, ne gerekiyorsa yapacağız’ diye sayın bakanın taahhüdüyle OSBÜK’e taslağın hazırlanma görevi verildi. OSBÜK’ün bu konudaki son toplantısı da önceki gün bitti. Ben başkanlık yaptım toplantıya ve son şekli Antalya’da verildi. Yeni üretim reform paketinin son şekli OSBÜK tarafından Antalya’da verildi ve bakanlığa sunuldu” dedi.

BELEDİYE VERGİLERİ YÜZDE 75 DÜŞÜYOR

Hazırladıkları taslağın içeriğine ilişkin bilgi veren Ali Bahar, öngörülen değişiklikleri şöyle sıraladı:

“Eskiden emlak vergisinden 5 yıllığına muaftık. Belediyeler bir konut gibi emlak vergisi alıyordu bizden. Sıfır hizmet, çöpümüzü almıyorlar, yolumuzu temizlemiyorlar, bütün hizmetleri kendimiz veriyoruz ve şimdi bunu yüzde 75 düşürdük. Organize sanayilerin içerisinde yeşil alan gibi görünen ama atıl kalmış makilik gibi alanlar kullanım dışıydı. Artık oraları yeşil alan veya ar-ge ya da bilim konusunda kurmak üzere organize sanayiler bunu alacak.”

LİSANS MEZUNLARINA FABRİKADA BİR YARI YIL ZORUNLULUĞU

“Üniversitelerden lisansla mezun olmuş kişilerin bir yarı yılını organize sanayilerdeki iş kollarında geçirmeleri mecburi olacak. Organize sanayilerdeki teslim şartları istisna arasına girecek. Tek durak ofis anlayışımızı engelleyen bürokratik hususların engellenmesini amaçlayan şeyler var. KDV istisnası geliyor, arsaların üzerinde bir maliyet vardı yüzde 1 KOSGEB payı, bunun kaldırılması var.”

ELEKTRİK-DOĞALGAZ BORÇLARI HACZEDİLEMEYECEK

“OSB’lerde 2 yıl içinde tahsisin bitirilmesi gerekiyor. Bitirmeyenler için geri alınması hızlanıyor. Elektrik, doğalgaz gibi borçlardan dolayı haciz yapılamayacak. Bu organize sanayilerin işlevlerini devam ettirmeleri için çok önemli.”

ATIL FABRİKALARA TOKİ MANTIĞI

“Sanayi Gayrimenkul Yatırım AŞ (SAGİYAŞ) diye bir kuruluştan bahsediliyor. Bu TOKİ mantığında bir şirket olacak. Organize sanayilerde atıl duruma gelen fabrikalar, SAGİYAŞ marifetiyle devlete geçmesi, ondan sonra yapana verilmesi veya yapılması gibi bir şey geliyor. Bu daha çok doğuda daha önce tahsisi yapılmış, geri alınmamış fabrikaların tekrar ekonomiye kazandırılması için. Bu da yanlış kullanılmadığı sürece çok iyi bir iş. OSBÜK güçlendiriliyor. OSBÜK bir nevi organize sanayi bölgelerinin üzerinde TOBB bir gibi kuruluş haline geliyor.”

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle