Hoşgeldiniz  

Ödenmeyen hastane masrafı için, Kazakistan Cumhurbaşkanı’na şikayet

SEMİH KÖKEN | 26 Nisan 2014 | Antalya Haber, Gündem A- A+

KAZAKİSTAN’ın İstanbul Başkonsolosluğu, Antalya’da 2006 yılında trafik kazası geçiren vatandaşları Serik Zharov’un tedavi masrafları için kefil olduğu 23 bin TL’yi ödemeyince, özel hastane tarafından Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’e şikayet edildi.Kazakistan vatandaşı Serik Zharov, Antalya’nın Kemer İlçesi’nde 25 Ağustos 2006’da bir aracın çarpması sonucu yaralandı. Kazanın ardından Zharov, Kemer’de özel bir hastanede tedaviye alındı. Hastane, Kazak vatandaşın tedavi giderlerinin tahsil edilmesi konusunda sorun yaşamamak için güvence talep etti. İstenen güvence Kazakistan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu tarafından 11 Eylül 2006’da yazılı taahhüt olarak geldi ve tedavinin sonunda 29 bin 400 TL gidere ilişkin 7 fatura konsolosluk personeline teslim edildi.

İCRAYA BAŞVURULDU, KONSOLOSLUK İTİRAZ ETTİ

Tedavinin tamamlanmasının üzerinden geçen 3 yıl içinde para ödenmeyince, hastane 2009 yılında Antalya 2’nci İcra Müdürlüğü üzerinden icra takibi başlattı. İcraya başkonsolosluk avukatları hem Antalya İcra Müdürlüğü’nün yetkisi yönünden, hem de davacı hastanenin dayandığı belgedeki şartların gerçekleşip gerçekleşmediğinin belli olmadığı, ayrıca tedavi sonrasında sakat kalan Zharov’un tedavinin yeterliliğinin dikkate alınması gerektiği yönünden itiraz etti.

 

KONU ASLİYE HUKUK’A TAŞINDI

İcradan başlayan ve Antalya 8’inci Asliye Hukuk Mahkemesi’ne taşınan dava tam 4 yıl sürdü. Ankara’daki Kazakistan Büyükelçiliği’ne davanın açıldığı, Adalet ve Dışişleri Bakanlıkları aracılığıyla bildirilebildi. Bildirimlere cevap için mahkeme yaklaşık 1 yıl bekledi. Büyükelçilikten hiçbir cevap gelmeyince mahkeme, 10 Ağustos 2009 tarihli tebliği davalıya bildirim kabul etti ve yargılama başladı.

 

Süren duruşmaların sonunda yerel mahkeme, 29 Kasım 2012 tarihinde 23 bin 114 TL asıl alacak ve icra takibinin yüzde 9 yasal faiz üzerinden devamına karar verdi.

 

KARAR KESİNLEŞTİ AMA PARA ÖDENMEDİ

Konsolosluk davaya karşı Yargıtay’da temyiz hakkını kullanmayınca mahkeme kararı kesinleşmiş oldu. Fakat kesin karara rağmen hastane, 17 aydır alacağını hala tahsil edemedi. Bunun üzerine hastane, avukatları aracılığıyla Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev, Kazakistan Başbakanı Kerim Mesimov ve Kazakistan Maliye Bakanı’na mektup yazarak, konsolosluklarının mahkemede kaybettiği parayı ödemediği için şikayette bulundu.kazakistan_manset_sonnn

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle