Hoşgeldiniz  

Müteahhitlerden asansör tebliği tepkisi

Semih Köken | 26 Eylül 2017 | Antalya Haber, Gündem, Yaşam A- A+

Müteahhitlerden asansör tebliği tepkisi

ANTALYA İnşaat Müteahhitleri Derneği (ANTMUTDER) Başkanı Deniz Karataş, ‘Asansörlerin Tasarımına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Tebliğ’in 8/1’inci Maddesi’ne tepki göstererek, “Müteahhitleri tek firmaya mecbur edecek, hukuki sorumluluk doğuracak madde kaldırılmalı” dedi.

Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkan Vekili ve ANTMUTDER Başkanı Deniz Karataş, Asansör Yönetmeliği kapsamında; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 14 Haziran 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ‘Asansörlerin Tasarımına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Tebliğ’in 8/1’inci maddesine itiraz edeceklerini belirtti.

Deniz Karataş, 1 Eylül’den beri müteahhitlerin karşısına çıkan, 1 Ekim’de de kesinleşecek tebliğin asansör uygulama projesi başlığını içeren maddenin, “Yapı/bina tasarımının ruhsat makamı tarafından onayıyla asansör uygulama projesi bina yaptırıcısı ile sözleşme imzalamış olan asansör monte eden tarafından hazırlanır veya hazırlatılır” ifadelerini içerdiğini kaydetti. Başkan Deniz Karataş, belediyelerde projelerin ön onay aşamasında, yapı ruhsatı almak için gerekli olan evraka ek olarak; ‘asansör yapım sözleşmesi’ olması şartı aranmasının iş hayatının akışına ters olduğunu söyledi.

“SÖZLEŞME YATIRIMCIYI BAĞLIYOR”

Belediyelerce verilen inşaat ruhsatlarının 2 yıl başlama süresi, 5 yıl da bitirme süresi olduğunu anlatan Başkan Karataş, 5 yılın sonunda inşaat ruhsatının tekrar yenilenebildiğini söyledi. Başkan Karataş, bundan dolayı inşaata başlama zamanının kesin olmadığına işaret ederek, “Müteahhidin işin daha en başında bir firmayla sözleşme imzalaması yanlıştır ve hukuki sorumluluk doğurur. Sözleşme serbestisine de terstir. Yıllar alacak bir sürecin en başında yatırımcıyı bağlamak doğru değildir” dedi.

Başkan Karataş, şöyle konuştu:

“TEK FİRMAYA BAĞLILIK DOĞRU DEĞİL”

“Müteahhidin de asansör firmasının da tüm bu üretim sürecinde başına ne geleceğini kestirmek mümkün olmayabilir. Ayrıca asansör firması, inşaatın yapılacağı ilgili ada-parseli, Makine Mühendisleri Oda kaydına işlettirmiş olmasından dolayı, müteahhit en başta yapı ruhsatı aşamasında sözleşme imzaladığı asansör firmasından muvafakat almadan asansörünü başka bir firmaya yaptırması mümkün değildir. Bu sebeple; üretici yani müteahhit açısından 5 yıl öncesinde inşaatın tek bir asansör firmasına bağlı kalmasının doğru olmayacağı nettir.”

“DOĞMAMIŞ ÇOCUĞA DON BİÇİLMEMELİ”

Deniz Karataş, iş yükünün yanı sıra çeşitli sebeplerden dolayı asansör firmasının işi aksatabileceği gibi müteahhidin de binanın teslimini zamanında yapmamamı ihtimali bulunduğuna vurgu yatı. İş başlamadan yapılacak sözleşmenin kendilerini bağlayacağını anlatan Karataş, “Sürekli gelişen teknolojiyle daha güvenli, kaliteli asansörler piyasaya sunulmuş olabilir, müteahhidin de gelecekteki, o gün ki güncel firmalardan biriyle çalışarak çağı yakalamasının önüne geçilmesi demektir. Bu gerekçeler dikkate alınarak; tebliğin 8/1 Maddesi kaldırılmalı. Daha işin başında sözleşme şartı getirilmemeli. Sözleşme özgürlüğü kısıtlanmamalı, doğmamış çocuğa don biçilmemelidir” diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

 

DHA-Bölge – Türkiye-Antalya – ANTALYA

Foto 1 indir

ANTALYA INSAAT MUTEAHHITLERI DERNEGI (ANTMUTDER) BASKANI DENIZ KARATAS, 'ASANSORLERIN TASARIMINA ILISKIN USUL VE ESASLARA DAIR TEBLIG'IN 8/1'INCI MADDESI'NE TEPKI GOSTEREREK, "MUTEAHHITLERI TEK FIRMAYA MECBUR EDECEK, HUKUKI SORUMLULUK DOGURACAK MADDE KALDIRILMALI" DEDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)
indir

Foto 2 indir

ANTALYA INSAAT MUTEAHHITLERI DERNEGI (ANTMUTDER) BASKANI DENIZ KARATAS, 'ASANSORLERIN TASARIMINA ILISKIN USUL VE ESASLARA DAIR TEBLIG'IN 8/1'INCI MADDESI'NE TEPKI GOSTEREREK, "MUTEAHHITLERI TEK FIRMAYA MECBUR EDECEK, HUKUKI SORUMLULUK DOGURACAK MADDE KALDIRILMALI" DEDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)
indir

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle