Hoşgeldiniz  

Mustafa Akıncı KKTC Cumhurbaşkanı oldu

SEMİH KÖKEN | 26 Nisan 2015 | Gündem A- A+

KKTC Yüksek Seçim Kurulu, cumhurbaşkanı seçimini Mustafa Akıncı’nın kazandığını ilan etti.

KKTC cumhurbaşkanı seçiminde kullanılan oyların yüzde 63,78’si sayıldı. Oyların yüzde 60,17’sini Mustafa Akıncı, yüzde 39,83’ünü Derviş Eroğlu aldı.

176 bin 980 kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede bugün 08.00-18.00 saatleri arasında 693 sandıkta oy kullanıldı.

Sabah 08.00’de başlayan ve kesintisiz 10 saat süren oy verme sürecinin ardından oy verme işlemleri tamamlanan sandıklarda oy sayımı işlemlerine geçildi. YSK, saat 17.00 itibarıyla seçime katılım oranını yüzde 56 olarak açıklamıştı.

İlk turu geçtiğimiz pazar yapılan ve 7 adayın yarıştığı Cumhurbaşkanlığı seçiminde hiçbir adayın yüzde 50’nin üzerinde oy alamaması üzerine seçim bugün en çok oyu alan iki aday olan Derviş Eroğlu ve Mustafa Akıncı arasında tekrarlandı. Mustafa Akıncı KKTC’nin 5 yıl süreyle görev yapacak yeni cumhurbaşkanı oldu.

ODTÜ’LÜ MİMAR, SOLCU POLİTİKACI

68 yaşındaki Mustafa Akıncı, ODTÜ mimarlık mezunu. 1976 yılında 28 yaşındayken Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanlığı’na seçilerek 3 dönem üst üste 14 yıl bu görevde kaldı. Belediye başkanlığı döneminde hazırladığı projeler çok sayıda uluslararası mimarlık ödülü aldı ve Kıbrıs Türk halkının hafızasında başarılı başkan olarak kaldı. Siyasi hayatında, solcu Toplumlu Kurtuluş Partisi’nin (TKP) uzun yıllar başkanlığını yürüttü, başbakan yardımcılığı görevinde de bulundu. 2003 yılındaki Annan planına kurduğu Barış ve Demokrasi Hareketi’yle tam destek verdi. Planın Rumlar tarafından reddedilmesi ve girdiği seçimlerde de beklediği oranda oy alamayınca siyasete ara verdi.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle