Hoşgeldiniz  

‘KATLİAM İHALESİ’NE SUÇ DUYURUSU

SEMİH KÖKEN | 12 Haziran 2015 | Antalya Haber, Gündem A- A+

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne bağlı bölge müdürlükleri tarafından Türkiye’nin birçok ilinde ‘av turizmi’ adı altında çeşitli yaban hayvanlarının avlanması için açılan ihalelerin büyük kısmı tamamlandı. İhalelerde belirtilen rakamlara göre 10’ar bin TL’den 15 ayı, 5- 6’şar bin TL’den 143 yaban keçisi, 4 çengel boynuzlu dağ keçisi, 5 hatalı boynuz selek yaban keçisi avlanacak. Birçok ilde de yaban keçisi, yaban koyunu, çengel boynuzlu dağ keçisi, kızıl geyik, ceylan ve melez yaban keçisinin sayısı belirtilmedi.

AVLANMA BAŞLADI

Sinop, Kastamonu, Artvin, Giresun ve Rize’de toplam 15 ayı, Antalya’da 39, Mersin’de 33, Kayseri’de 6, Hatay’da 2, Niğde’de 12, Adana’da 17, Sivas Divriği’de 3, Muğla’da 24, Erzurum ve Erzincan’da 12 yaban keçisi ve 4 çengel boynuzlu dağkeçisi avı ihale edildi ve ihaleleri kazanan avcılar söz konusu bölgelerde yaban hayvanlarının peşine düştü. Bu ihalelerin iptali için Marmara Hayvan Hakları Federasyonu’nca (MARMARAFED) Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu. MARMARAFED Başkanı Şebnem Aslan tarafından yapılan suç duyurusunda, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve bağlı bölge müdürlüklerinin ilgili tüm idarecileri şikayet edildi.

TÜM İLLERDE EYLEM KARARI

Hayvan Hakları Konfederasyonu öncülüğünde ise Türkiye genelinde ‘Av Turizmine Hayır’ eylemleri düzenlenecek. 13 Haziran Cumartesi günü Tunceli, Zonguldak, Kırklareli, Bursa, İnegöl, Yalova, Edirne, Çankırı, Hatay, Didim, Sakarya, Burdur, Sivas, Adana, Tekirdağ-Çorlu, Denizli, Aksaray, Kars, İzmir, Aydın- Kuşadası, Afyonkarahisar, Trabzon, Artvin, Denizli-Buldan, Sinop ve Antalya eylemin kesinleştiği iller. Eylemler eş zamanlı saat 12.00’de yapılacak.

83 BİN İMZA

Av ihalelerinin iptali için imza kampanyası platformu ‘change.org’ üzerinden sinema oyuncusu Arzu Yanardağ’ın kardeşi Aslı Yanardağ’ın başlattığı imza kampanyasına ise 83 bine yakın kişi imza atarak destek verdi. Her imzalayan kişi adına Başbakanlık ve Orman Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile bakanlığın ilgili birimlerine mail olarak ‘Av Turizmi katliamdır! İhaleyi durdurun ve katliama son verin’ başlıklı dilekçeler gönderiliyor.

BAKAN VE GÖREVLİLERİN CEZALANDIRILMASI İSTENİYOR

Bakan Veysel Eroğlu dahil ihaleleri yapan idareci ve görevliler, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu, 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu, 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu, Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi’ne (Bern) muhalefetle suçlanıyor. Ayrıca nesli tükenmekte olan hayvanların yasa ve uluslararası sözleşmelere aykırı şekilde devlet eliyle avlanması için ihale düzenlenmesi de suç unsuru gösterildi.

DEVLET ELİYLE KATLİAM

Bölgelere göre, yaban keçisi, ayı, çengel boynuzlu dağ keçisi ve hatalı boynuz selek yaban keçisi avlanması, ihale edilerek, korunması gereken yaban hayvanlarının, para karşılığı avlanmalarına izin verildiği belirten suç duyurusunda, yaban hayvanlarının katline devlet eliyle alenen göz yumulduğu öne sürüldü. Günümüzde nesli hızla tükenen yaban hayvanlarının, zaten kaçak avcılar tarafından katledildiği hatırlatılan suç duyurusunda, “Bir de bu duruma devlet eliyle çanak tutulması kabul edilebilir değildir. Avlanma izni verilen hayvanlar arasında korumakla yükümlü olduğumuz boz ayı, çengel boynuzlu dağ keçisi gibi türler de var” denildi.

Bilimsel hiçbir veri olmadan, tahmini rakamlarla, ayrıca gözle görülmeden envanter hesapları yapıldığına da dikkat çekilen dilekçede, uluslararası literatürlerde dahi ayı, dağ keçisi, çengel boynuzlu keçi, yaban keçisinin nesli tükenmekte olan türlerden sayıldığı belirtildi.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle