Hoşgeldiniz  

Kaleiçi’nde büyük değişim

Semih Köken | 19 Temmuz 2017 | Antalya Haber, Gündem, Yaşam A- A+

Kaleiçi’nde büyük değişim

TARİHİ dokusu, doğal güzellikleri ve yaşam ritmiyle Antalya’nın kalbi olan Kaleiçi’ne yeni düzenlemeler getiriliyor. Trafikten güvenliğe, müzik yayınından çevre kirliliğine, otoparktan ulaşıma birçok konuda Kaleiçi’nde büyük değişime gidiliyor. Alınan kararlarla adına yakışır hale gelecek Kaleçi’nde yaşam bir başka olacak.

Antalya Valisi Münir Karaloğlu himayesinde Kaleiçi’ndeki eksiklikleri ve sorunları araştırmak üzere oluşturulan ve 20 Haziran’da çalışmalara başlayan heyet, raporunu tamamladı. Antalya Büyükşehir Belediyesi, Muratpaşa Belediyesi, ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile muhtarların ve sivil toplum kuruluşlarının yer aldığı heyet, trafikten otoparka, çevre kirliliğinden güvenlik sorununa kadar birçok eksikliği tespit ederek bu sorunların giderilmesi için düğmeye bastı. Konuyla ilgili Antalya Valiliği’nde toplantı düzenlendi. Toplantıya Vali Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, muhtarlar ve basın mensupları katıldı. Kurulun aldığı kararları Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Birol Ekici, basın mensuplarıyla paylaştı. 24 Temmuz tarihinden itibaren uygulamaya konulacak kararlar doğrultusunda Kaleiçi’nde yaşam daha nitelikli hale gelecek.

24 TEMMUZ’DA UYGULAMA BAŞLIYOR

Toplantıda konuşan Vali Karaloğlu, daha güvenli, daha huzurlu, daha düzenli bir Kaleiçi’ni ortaya çıkararak Antalya’nın eski kent merkezinin değerini arttırmayı amaçladıklarını söyledi. Karaloğlu, “Kaleiçi, Helenistik dönemden, Roma’dan, Bizans’tan, Selçuklu’dan Osmanlı’dan çok sayıda tarihi ve kültürel değeri içinde barındıran ve aslında Antalya’nın belki gerçek kimliğini oluşturan, şehrin çok önemli bir parçası. Kaleiçi’nde belli sorunlarımız vardı, bunları çözebilmek için başta Büyükşehir Belediyemiz ve Muratpaşa Belediyemiz, kamu kurum ve kuruluşlarımız, sivil toplumumuz, bölgedeki esnaf, yaşayan insanlar, muhtarlarımız herkesi içerisine alacak geniş bir heyetle önce sorunları tespit ettik. Kaleiçi’nin sorunları nedir, nasıl çözeriz diye bir karar almıştık. Bugün o kararları hayata geçirme noktasında son aşamaya geldik. 24 Temmuz itibariyle almış olduğumuz kararları uygulamaya başlayacağız. Bu aldığımız kararlar uygulandığında çok farklı bir Kaleiçi’ni hep beraber Antalya’da göreceğiz diye temenni ediyorum” diye konuştu.

ESNAF VE VATANDAŞLARIMIZIN DESTEĞİ ÖNEMLİ

Alınan kararların uygulanması noktasında esnafın ve Kaleiçi’nde ikamet eden vatandaşların desteğinin çok önemli olduğuna değinen Karaloğlu şunları söyledi:

“Trafikten otopark düzenlemesine, gürültü kirliliğinden çevre kirliliğine, gezi teknelerinin girişi, çıkışı kısaca her konuyu belli bir düzen noktasında karara bağladık. 24 Temmuz itibariyle inşallah aldığımız kararları Kaleiçi’nde uygulamaya başlayacağız. Aldığımız kararları da takip edeceğiz. Özellikle esnaf arkadaşların alınan kararların uygulanması noktasında bize yardımcı olması lazım. Büyükşehir Belediyesi’nin yaptırdığı el ilanlarını vatandaşlarımıza ve esnafımıza dağıtacağız. Esas oranın sahibi olan esnafın ve vatandaşların bize yardımcı olmaları bizim için çok önemli. Kaleiçi’nin bu kentin hem kimliğinde hem turizminde daha çok yer alması için bir gayret var, o gayrete hep birlikte katkı koymak istiyoruz.”

GÜVENLİK ARTIYOR

Alınan kararları basın mensuplarıyla paylaşan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Birol Ekici, şu bilgileri verdi:

“Öncelikle Kaleiçi’nde güvenlik yapısının güçlendirebilmesi için Muratpaşa Belediyesi’nden ve Büyükşehir Belediyesi’nden 20’şer olmak üzere toplam 40 özel güvenlik personeli görevlendirilmiş, ilçe kaymakamlığının ve emniyetin emrine sunulmuştur. Ayrıca güvenliğin artırılması amacıyla 27 adet kamera sistemi kurulacaktır. Çalışma valiliğimiz tarafından onaylanmış olup en kısa zamanda kameralar takılacaktır. Mevcut kameralarımızla birlikte 75 ayrı noktada kameramız olacak.”

CAYDIRICI CEZALAR

Çevrede yaşayan vatandaşları rahatsız edecek gürültü kirliliği ve saat 24.00’den sonra müzik yayınına devam etmeleri durumunda işletmelere ağır cezalar verileceğini ifade eden Ekici, denetimler yapılacağını söyledi. Ekici, “Müzik yayını yapılması ile ilgili olarak 7-8-9 Temmuz’da zabıta ve emniyet güçleri ile birlikte bir denetim yapılmış ve Kaleiçi’nde konulan gürültü sınırını aşan ve belirlenen saatler dışında müzik yayını yapan işletmelerden 2’sine şu anda ceza uygulanmıştır. 6 işletme denetlenmiş, bunlardan birisinin ikinci kez ihlali olduğu için ceza iki kat uygulanmıştır. Cezalarımız da oldukça ağır. 25 bin 486 TL ses sınırını aşan işletmelere ceza kesilmektedir” diye konuştu.

TRAFİK SINIRLANDIRILIYOR

Kaleiçi’nde trafiğin sınırlandırılması ile ilgili UKOME Genel Kurulu’nda karar alındığını açıklayan Ekici, “Amaç oraya girebilecek araçların tamamını trafiğe kapatmak değil. Servis dağıtım araçlarının sadece 07.00 ile 12.00 saatleri arasında girebilmesine, öğrenci servislerinin 07.00 ile 18.00 saatleri arasında girebilmesine, geçiş üstünlüğüne sahip ambulans, itfaiye, kolluk kuvvetlerinin araçlarının 24 saat daima girebilmesine karar verildi” dedi.

ULAŞIM ELEKTRİKLİ ARAÇLARLA SAĞLANACAK

Kaeliçi’nde ulaşımın elektrikli araçlarla ve buggy araçlarla sağlanacağını belirten Birol Ekici, şöyle devam etti:

“Giriş sınırlamasının başladığı saat itibariyle içerde kalan araçların tespiti halinde bunlara yasal ceza uygulanmasına ki az önce kurulda yarım saat olarak belirlendi. Dışardan giren bir taksi yarım saatten fazla kalırsa içerde kaldığı zamanla ilgili olarak bir idari para cezası uygulanacak. Yine otopark cepleri haricinde bölgenin tümüne park yasağı getirilmiştir. Bölgeye erişim sağlaması amacıyla 2 adet ring hattı oluşturulmuştur. Kaleiçi’nin tamamına erişimi sağlayabilecek şekilde 2 adet ring hattımız oluşturulmuş durumda. Ring hatlarında çalışmak üzere Büyükşehir Belediyesi tarafından 4 adet elektrikli taksi, 2 adet de buggy alınmış ve hizmete sunulmuştur. 24 Temmuz’dan itibaren hizmet vermeye başlayacaktır.”

LİMANA TURNİKE SİSTEMİ

Yat Limanı’na turnike sistemiyle geçişlerin sağlanacağını belirten Ekici, şunları kaydetti:

“Konutlar, turizm tesisleri, resmi kurum ve dernek için parselindeki otopark sayısı kadar park izni verilmesine karar verildi. Ticari işletmelere, parselinde otopark bulunmayan her konut, turizm tesisi, resmi kurum kuruluş, dernek ve benzeri için talep edilmesi durumunda UKOME tarafından bir adet passcard verilmesine karar verilmiştir. Kaleiçi’nde güvenliğin sağlanması amacıyla tur teknelerine binen kişilerin hem güvenliklerinin kontrol edilmesi hem de bir noktadan yolcuların geçişine izin verilerek güvenliğin arttırılması amacıyla hem turnike sistemi getirilmiş hem de oraya bir bariyer sistemi getirilmiştir. Deniz otobüslerine binilen noktadan caminin bulunduğu noktaya kadar bir bariyer yapılacaktır, onun da imalatı başlamıştır. Tek noktadan giriş, iki farklı noktadan da tahliye gerçekleşecek.”

SEYYAR SATICILARA GİRİŞ YASAK

Kaleiçi’ne seyyar satıcıların ve kağıt toplayıcılarının girmesinin kesinlikle yasaklandığını anlatan Ekici, “Kaleiçi’nde bulunan mekanlarda Koruma Kurulu’nca alınan karar gereğince çizilen çizgilerin dışında masa ve sandalye konulması yasaklanmıştır. Trafiğin giriş çıkışı ile ilgili olarak turnike koyduğumuz noktalarda tarihi dokuya uygun kontrol noktaları, binaları yapılacaktır ve bunlar ahşaptan yapılacak” ifadelerini kullandı.

15 AĞUSTOS’TA TOPLANACAK

Öte yandan 24 Temmuz’da uygulamaya konulacak kararların uygulamalarını gözden geçirmek üzere heyet 15 Ağustos’ta yeniden bir değerlendirme toplantısı yapacak. Kurul 3 ayda bir toplanarak alınan tüm kararların uygulamaları gözden geçirilecek. Ortaya çıkacak yeni sorunlarla ilgili de çözüm üretme noktasında yapılabilecek yenilikler tartışılacak.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle