Hoşgeldiniz  

İhracatçılar Rusya’yı bekliyor

Semih Köken | 13 Ağustos 2016 | Antalya Haber, Gündem, Yaşam A- A+

İhracatçılar Rusya’yı bekliyor

BATI Akdeniz Bölgesi’nde 1- 11 Ağustos arasında büyük bir ivme yakalayarak, yüzde 40.3 artışla 47 milyon 412 bin 462 dolara yükseldi.

Rusya krizinin ve komşu ülkelerdeki siyasal istikrarsızlıklardan etkilenen Batı Akdeniz ihracatı ağustos ayında şaha kalktı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le St. Petersburg’da bir araya gelmesi, darbe girişimi sonrası toplumun her kesiminde olduğu gibi iş dünyasında da yaşanan kenetlenme ihracatçıların etkinliğini artırması bölge ihracatına katkı sağladı. Ağustos ayının geride kalan 11 günlük döneminde bölge ihracatı yüzde 40,3 oranında arttı. Geçen yılın aynı döneminde 33 milyon dolar olan Batı Akdeniz ihracatı bu yıl 11 Ağustos itibariyle 47 milyon 412 bin 462 dolar oldu. 8 aylık toplam ihracat ise makas biraz daha daraldı ve düşüş yüzde 5,2’ye geriledi.

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Mustafa Satıcı, Rusya krizi sonrası başta Avrupa ülkeleri olmak üzere alternatif pazarlara yönelen, var olan pazarlarda etkinliğini artıran ihracatçıların hain darbe girişimi sonrasında da faaliyetlerini sürdürdüğünü söyledi. Özellikle Rusya krizinin sona ermesiyle, kış aylarında sebze meyve ihracatının da ivme kazanmasıyla bölge ihracat rakamlarının artacağını öngördüklerini kaydeden Başkan Satıcı, ağustos ayının 11 günlük verilerine bakıldığında en önemli artışın kimya sektöründe yaşandığını belirtti.

EN FAZLA ARTIŞ KİMYA SEKTÖRÜNDE

Kimya sektöründe geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 159 artışla 10 milyon 591 bin 951 dolar ihracat gerçekleştirdiğine işaret eden Başkan Satıcı, önemli bir artışın gerçekleştiği diğer bir sektörün ise madencilik olduğunu, yüzde 50,9 artışla 11 günde 16 milyon 980 bin dolar ihracat gerçekleştirdiği vurguladı.

İHRACATÇI RUSYA’YI BEKLİYOR

İhracatın ülkelere göre dağılımını da değerlendiren Mustafa Satıcı, başta Fransa pazarında ciddi bir ivme yakalandığını söyledi. Fransa’ya ihracatın yüzde 909,8 oranında arttığına değinen Başkan Satıcı, “Bu ülkeye ihracat 617 bin dolardan 6 milyon 234 bin 656 dolara yükseldi. Cezayir’e ihracat yüzde 2201 oranında artarak, 36 bin dolardan 843 bin dolara çıktı. İhracat gerçekleştirilen pazarların tamamına yakınında ağustos ayında artış sağlandı. İhracatçı ailesi bölge ihracatını daha da artırabilmek için Rusya kapılarının açılmasını bekliyor” diye konuştu.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle