Hoşgeldiniz  

Hızlı tren Torba’ Yasa’ya Girdi

SEMİH KÖKEN | 10 Eylül 2014 | Gündem A- A+

Torba kanun olarak adlandırılan 639 sayılı kanun tasarısı, TBMM’de kabul edildi. Tasarının görüşmeleri sırasında 6’ncı bölümü üzerinde görüş alan Ak Parti Antalya Milletvekili Sadık Badak, Antalya’nın uzun yıllardır beklediği hızlı tren projesini bir kez daha gündeme getirdi.

Torba kanun tasarısının 118’inci maddesiyle eklenen geçici 26’ncı maddesinin 2014-2018 arasında yapılacak devlet demir yolları yatırımlarının proje finansmanlarını düzenlediğini belirten Sadık Badak, geçen hafta açıklanan hükümet programının 153’üncü sayfasında Eskişehir-Antalya ve Kayseri- Konya- Antalya hızlı tren yatırımlarının gerçekleştirileceğinin Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından ifade edildiğini hatırlattı.

ESKİŞEHİR-ANTALYA HATTI BAŞLADI

Badak, kanunun kabul edilmesiyle birlikte, Antalya’nın hızlı tren projesinin de içinde olduğu 2014-2018 tarihleri arasındaki hızlı tren yatırımları için TCDD’ye yurtdışından finansman temin etme yetkisinin tanındığını açıkladı. Eskişehir- Antalya projesine ilişkin, Eskişehir- Kütahya etabının Mart ayında başladığını da hatırlatan Sadık Badak, yaklaşık 500 kilometrelik Eskişehir- Antalya hattının ön keşif bedelinin 9 milyar TL, 620 kilometrelik Kayseri-Antalya hattının ön keşif bedelinin de 11 milyar TL olarak belirlendiğini dile getirdi. Badak, Konya-Antalya etabı olarak düşünüldüğünde de bu bedelin 5 milyar TL civarında olduğunu söyledi.

90 YILLIK ARZU

Ayrıca, 6 Eylül 2014 Cumartesi günü Konya’da Ulaştırma Bakanı’nın da 2015 yılında Konya-Antalya hızlı tren yatırımına başlanacağı sözlerini de hatırlatan Sadık Badak, ulusal demiryoluna bağlanma istek ve çabalarının, konuyu ilk mecliste dile getiren milletvekili Rasih Kaplan’dan bu yana, Antalya’nın 90 yıldır süregelen arzusu olduğunu söyledi.

20 YILDIR GAYRET EDİYOR

Bu yatırımların yöremizin ekonomik ve sosyal kalkınmasına getireceği aşamayı ve gerekçelerini 20 yıldan bu yana resmi ve özel kesimler nezdinde gündeme getirdiğini, hayata geçirilmesi yönünde gayret ettiğini anlatan Badak, 12 yıllık iktidarları döneminde ülke turizminin 3 kat büyüdüğü ve turist sayısının 40 milyona, elde edilen gelirin 30 milyar dolara yükseldiğini dile getirdi.

ANTALYA-KAPADOKYA-ANKARA

2023’te kişi başı turistik harcamanın 750 dolardan 1000 dolara çıkarılmasının da hükümetin hedefleri arasında olduğunu belirten Badak, şöyle konuştu:

“Antalya-Konya-Kayseri hızlı tren ulaşımı turizmde kişi başı harcamanın artırılmasına katkıda bulunacaktır. Şöyle ki; Yurt dışından hava yoluyla Antalya çevresine gelen ve 2020’li yıllarda 20 milyonu aşacağı ümit edilen turistin yaklaşık yüzde 15’inin Konya, Nevşehir Ürgüp, Göreme’ye ve başkentimiz Ankara’ya bir- iki gecelik turlarla kişi başına 200 dolar harcamayla seyahat edeceğini öngörmekteyiz. Hızlı tren yoluyla her yıl 3 milyon turistin Orta Anadolu’ya 600 milyon dolar doğrudan gelir sağlayacağını, hububat başta olmak üzere Orta Anadolu ihracat- ithalat yüklerinin de Antalya’yı kullanarak hâlen yüzde 40 kapasiteyle çalışan liman verimliliğini yükselteceğini düşünmekteyiz. Ayrıca, turizm gelirlerinde 2.5 olan çarpan- çoğaltan etkisiyle Orta Anadolu’ya yıllık 1.5 milyar doların üzerinde yeni ekonomik potansiyel getireceğini de dikkatlere sunmak isteriz.”

İÇ TURİZM POTANSİYELİ ARTAR

İstanbul- Eskişehir- Antalya hızlı tren yatırımıyla Marmara ve çevresinden vatandaşların hafta sonları bile Akdeniz’e ulaşımının kolaylaşacağını, iç turizm ve ticaret potansiyelinin artacağını aktaran Sadık Badak, “Tarım açısındansa ağırlıklı olarak yıllık yüzde 10-12 artış gösteren sofralık ve turfanda sebze meyve üreten bölgelerimizin ürünleri Ankara, İstanbul hallerine daha düşük maliyetle erişecek, ihracat pazarlarımız olan Orta Avrupa ve kuzey ülkelerine soğutucu vagonlarla hızlı ve niteliği bozulmadan ulaşacaktır” diye konuştu.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle