Hoşgeldiniz  

HDP, Hükümeti Ekonomiyle Vuracak

SEMİH KÖKEN | 21 Nisan 2015 | Gündem, Siyaset A- A+

Seçim bildirgesine son şeklini veren HDP’nin, hükümeti ekonomi üzerinden eleştireceği ve yoksulluk, işsizlikle ilgili çözüm önerilerine yer vereceği öğrenildi.

7 Haziran genel seçimlerinde barajı geçip geçmeyeceği tartışılan ve kilit parti konumuna gelen HDP, İstanbul‘da geniş katılımlı bir toplantı ile seçim bildirgesini açıklayacak. Bildirgeyi açıklamaya yönelik hazırlıklar da tamamlandı.

SON ŞEKLİ VERİLDİ

HDP‘nin bildirgesi Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve Demokratik Toplum Kongresi‘nin (DTK)bileşenleri, sendikalar ve meslek örgütlerinin görüş ve düşünceleri doğrultusuna hazırlandı. Bildirge akademisyen, yazar ve aydınların görüşleri ile zenginleştirildi. Bildirgeye yansıyacak bilgilere İstanbul, Ankara ve Diyarbakır‘da son şekli verilirken Eşbaşkanlar Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ise geneli üzerinde çalıştı.

EKONOMİYE ÖNEMLİ YER VERİLİYOR

HDP yönetimi tarafından son şekli verilen bildirge yüzlerce sayfadan oluşuyor. Ancak okunacak özeti 50 sayfa olarak belirlendi. Bildirgede önemli bölümlerden temel başlıklar da çıkarılacak. Ancak bu kez bilinenlerin aksine bildirgede bu kez ekonomiye önemli yer veriliyor. Türkiye‘de yoksulluk, işsizlikle ilgili önemli tespitlere yer verilen bildirgede, bu sorunları ortadan kaldıracak çözümler, uygulanacak ekonomik modeller ve buna dönük ekonomistlerin önerileri sıralanıyor. Bildirgede, düşünce özgürlüğünün sağlanması, demokratikleşmenin sağlanması, demokrasinin eksiksiz uygulanması, kimlik ve kültürlerin kabul edilmesi ve Kürt sorununun çözümü gibi temel sorunlara da vurgu yapılıyor. Bildirgede, Diyanet kurumu ve zorunlu din derslerinin kaldırılması, yeni Anayasa yapılması ve ana dilde eğitim yapılması gibi maddeler de dikkat çekiyor.

KADIN BİLDİRGESİ

Listelerinin yarısına yakınını kadınlardan oluşturan HDP, buna uygun ayrı kadın bildirgesi hazırladı. Kadınlar tarfından hazırlanan kadın seçim bildirgesi genel seçim bildirgesine dahil olacağı, ancak ayrı açıklanacağı öğrenildi.

SÜREÇ VE MUTABAKAT

HDP‘nin seçim bildirgesinde, Kürt sorununun çözümü kapsamında devam eden çözüm sürecine de ayrı bir yer veriliyor. Bildirgede, İmralı ve Kandil ile görüşmelerden sonra hükümetle 10 maddenin “görüşülmesi” üzerinde anlaşmaya varılması ve bunu, “Dolmabahçe Mutabakatı” adıyla ve ilk kez hükümetin yetkili bakanları ile ortak bir toplantıda kamuoyuna duyurulmasına yönelik bilgilere de yer veriliyor. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile eski İçişleri Bakanı Efkan Ala‘nın da bulunduğu toplantıda,HDP‘nin İmralı heyeti Üyesi İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, mutabakatın özünü oluşturan 10 maddeyi tek tek okumuştu. Çözüm süreci, aşamaları ve çözümsüzlüğe neden olan politikalara da yer verilen bildirgede, sürecin ilerlemesi için KCK‘nın ve hükümetin üzerine düşen görevler ve kısa vadede yapılması gerekli çalışmalara da yer veriliyor.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle