Hoşgeldiniz  

Gül: Mevcut durum turizmi derinden etkiler

Semih Köken | 26 Kasım 2015 | Antalya Haber, Gündem, Kemer Güncel, Turizm A- A+

Kemer Turistik Otelciler Birliği (KETOB) Başkanı Tayyar Gül, Rusya ve Türkiye arasındaki krizin bir an önce aşılması gerektiğini vurgulayarak, sıkıntının devam etmesinde en büyük zararı turizm bölgelerinin yaşayacağını söyledi.

Rus uçağının Suriye sınırında düşürülmesi, turizm sektöründe büyük tedirginliğe yol açtı. Yılda 4 milyonun üzerinde turistin geldiği Rusya, Antalya’ya yılda 2.5 milyonun üzerinde turist gönderiyor. Turizmciler, yaşanan son olay sonrasında gerilimin büyümemesi ve itidal çağrısında bulundu.

Kemer Turistik Otelciler Birliği (KETOB) Başkanı Tayyar Gül, şu an için gelecek ile ilgili bir yorum yapmak çok zor fakat bu gergin ortamın bir an önce toparlanması, geçici olarak operasyonlarını durduran acentelerinde bakış açısını değiştireceğini söyledi.

Kemer Turistik Otelciler Birliği (KETOB) Başkanı Tayyar Gül yaptığı açıklamada;

“Dünyada ve ülkemizde çok sıcak gelişmeler yaşanmakta. Tabi turizm sektörü olarak da biz bu gelişmeleri yakından takip etmekteyiz. Dün olan hadise de Rus savaş uçağının Türk Hava Kuvvetleri tarafından sınır ihlali nedeniyle düşürülmesinden kaynaklı yeni bir gündem ile karşı karşıyayız. Şu an turizm açısında bu gelişmeleri değerlendirmek bence çok erken. Fakat tabii ki politikacıların, siyasilerin ve ülke yöneticilerinin yapmış olduğu açıklamalar var. Bu açıklamalardan yola çıkarsak şu anda içinde bulunduğumuz durum maalesef turizm sektörünü çok ciddi şekilde etkileyeceğini gösteriyor. Fakat bugün birazdan ne olacağını ya da yarın neler olacağını ön göremediğimiz için 2016 yaz sezonuna kadar hep birlikte yaşayıp göreceğiz. Ama bu gergin sürecin bir an önce bürokratlarımız tarafından gerekli girişimlerin yapılarak ve biz sektör temsilcilerin de onlara destek olması ile birlikte atlatılması gerektiğini düşünüyorum. Bildiğimiz bir şey var ki, barış ve huzurun olmadığı bir bölgede, bir ülkede turizm den bahsetmek maalesef imkansız. Çok hızlı bir şekilde barışın ve huzurun dünya ve ülkemizde gerçekleşmesini temenni ediyorum. Dün yaşanan hadiseden dolayı bazı turizm acenteleri, Türkiye’ye yapacak oldukları operasyonları durdurma kararı aldılar. Burada şu anda Türkiye’de özellikle Antalya’da yoğun bir sezon içerisinde olmamamızdan dolayı bu şu anda bölgemizi çok ciddi bir sıkıntıya sokmaz. Fakat az öncede bahsettiğim gibi bu gergin ortamın bir an önce toparlanması tabii ki Türkiye’ye misafir getiren acentelerin de bölgeye bakış açısını değiştirecektir. Şu andaki bakış açısı zaten olumlu bakmak mümkün değil. Nihayetin de onlarda zorlanmayacakları bir operasyon yapmak hedefindeler. Bu kararların geçici olduğuna inanıyorum. Umarım önümüzdeki dönemlerde çok daha huzurlu ve sakin bir ortama ilerleriz” dedi.

BU KRİZ BÜYÜMEMELİ

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, iki ülke arasındaki sorunun çok ciddi boyutta olduğunu, ancak bunun yıllardır süren işbirliği sayesinde atlatılabileceğini söyledi. Türkiye ve Rusya arasındaki dostluğa ve işbirliğine değinen Osman Ayık, “Türkiye ve Rusya arasında çok eski tarihlere dayanan işbirliği bulunmaktadır. Türkiye ve Rusya arasında 30 milyar dolarlık ekonomik işbirliği bulunuyor. Bu nedenle sürecin daha ılımlı ve dostane geçirilmesi iki ülke için de yararlı olacaktır. Gerginliğin artması ve krizin büyümesi iki ülke açısından zararlı sonuçlar ortaya çıkaracaktır. Bu kriz daha da büyümemeli. İki tarafın konuya çok hassas yaklaşmasını istiyoruz” diye konuştu.

İTİDAL ÇAĞRISI

Olaylar tırmandırılmaya devam ederse bunun yansımaları ve etkilerinin çok büyük olacağı ve iki ülkeyi de olumsuz etkileyeceğini söyleyen Osman Ayık, “İki ülke de ticari ve birçok anlamda zarar görür. 2 ülke halklarını birbirine yaklaştıran, kültürel anlamda birbirine bağlayan 4 milyonun üzerinde turizm hareketi var. Bu iki ülkeyi son 20 yılda çok ciddi anlamda bağladı ve yakınlaştırdı. Onun için tarafları mutedil davranmaya davet ediyoruz” dedi.

UÇAKLAR BOŞ GELİYOR

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Ali Kızıldağ ise gelişmelerden sektör adına çok endişeli olduklarını belirtti. Kızıldağ, “Rusya’daki tur operatörleri sadece Türkiye’deki yolcuları getirmek için boş uçmuş. Oradaki yolcular ise tüm seyahatleri iptal etmiş. Rusya’daki tur operatörleri çok tedirgin. Süreç böyle devam ederse tüm faaliyetlerimiz durur kaygısı var. Bunun anlamı, zaten sıkıntılı olan Rus pazarının hemen hemen sıfıra inmesi demek. Sıfıra inmesi de sektörün 2016’yı tamamen kaybetmesine yol açar. Rusya’da oluşacak açığı Avrupa pazarıyla da kapatamayız. Dünyadaki terör konjoktüründen dolayı Avrupa pazarı da kötü durumda ve herkes seyahat etmekten çekiniyor” diye konuştu.

‘Rusya ile ticaretimiz olmazsa da olur’ denilemeyeceğini kaydeden Ali Kızıldağ, iki ülke açısından hem turizm, hem inşaat, tekstil ve tarımda büyük işletmelerin faaliyet gösterdiğini, ticarete Rus tarafının da ihtiyacı olduğunu kaydetti. Bu işlerin politik, siyasi işlere kurban edilemeyeceğini belirten Kızıldağ, “Bir an önce her iki tarafın da itidalli davranması gerekiyor. Oturup uzlaşarak, birbirine kendi sıkıntılarını anlatarak çözmeleri gerekiyor. Yeni hükümetin de bu konuda acil önlemler ve adımlar atması gerekiyor. Gerekiyorsa ziyaret de gerçekleştirilebilir” dedi.

ALTİD BAŞKANI SİLİ: BEKLENMEDİK BİR OLAY

Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili, Rus uçağının düşürülmesinin turizm açısından beklenmedik bir olay olduğunu söyledi. Süreçte bundan sonraki yaklaşımların önemli olduğunu belirten Burhan Sili, şöyle dedi:

“Her iki ülkenin de kendi menfaatleri doğrultusunda olayı sağduyu ile ele alarak devam ettirmeleri ve görüşmeleri gerçekleştirmeleri hem turizm, hem ilişkilerimiz hem de ticaretimiz açısından önem arzediyor. Antalya’ya gelen ağırlıklı olarak 12- 13 milyon turistin yüzde 30’unu Rusya ve bağlı ülkelerden gelen turistler teşkil ediyor. Bu şu anlama geliyor; bizim turizmimiz bir şekilde devam edecek. Her ne kadar birtakım açıklamalar olsa da Rusların tamamen gelmemesi gibi bir durumun söz konusu olacağını düşünmüyorum. Eğer süreç doğru ele alınırsa çok büyük problem olacağını düşünmüyorum.”

FETOB ÜYESİ BİÇER: RUSYA TÜRK TUR OPERATÖRLERİNİ YOK EDEBİLİR

Fethiye Otelciler Birliği Derneği (FETOB) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Biçer, Rus savaş uçağının düşürülmesine iki farklı açıdan baktığını belirtti. Olaya sokaktaki vatandaş olarak baktığında, “Konu vatansa gerisi teferruattır” diyen Biçer, turizmci gözüyle baktığında ise gelecek sezona endişeyle baktığını söyledi. Biçer, Mısır’da Rus yolcu uçağının düşürülmesinin ardından her şeyin Türkiye’nin lehine döndüğünü, ancak bu avantajları kaybettiklerini kaydetti. Yeni sezonda Rus turistleri Türkiye’ye çekmek için büyük hazırlıklar yaptıklarını aktaran Biçer, şunları söyledi:

“Bazıları diyor ki ‘Ruslar Türkiye’den vazgeçmez.’ Şunu bilmeliler ki Ruslar inanılmaz vatanseverdir. Devletleri bir politika belirlerse, aç ölürler yine de yaparlar. En büyük tehlike, Rusya’daki seyahat sektörünün yüzde 70’i Türk yatırımcıların elinde. Rusya hükümeti yabancıya yönelik bir yasa çıkarıp, Türk tur operatörlerini yok edebilir. Bunun telafisi ise 5-10 yıl alır. Diplomatik bir dille bu gerginliğin giderilmesini bekliyoruz. Eğer gerginlik devam ederse geçen yılki kötü turizm sezonunu mumla ararız.”Levent YENİGÜN – Mehmet ÇINAR – Engin ANAK – Ergün TOS/ANTALYA, (DHA)

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle