Hoşgeldiniz  

Finike’ye güneş enerjili kapalı sistem sulama tesisi

Semih Köken | 20 Temmuz 2016 | Antalya Haber, Gündem, Yaşam A- A+

Finike’ye güneş enerjili kapalı sistem sulama tesisi

ANTALYA Büyükşehir Belediyesi ASAT Genel Müdürlüğü tarafından Finike’de yaptırılan kapalı sistem sulama tesisi tamamlandı.

 

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in talimatı üzerine ASAT Genel Müdürlüğü tarafından yapımı gerçekleştirilen Finike Kapalı Sistem Sulama Tesisi, Arif, Yalnız, Gökbük, Gökçeyaka mahallelerinin tarımsal sulama ihtiyacını karşılayacak. Sulama tesisiyle daha önce açık kanal sulama tesisinde meydana gelen kayıp kaçakların önüne geçilecek.

 

6 BİN DÖNÜM ARAZİ SULANACAK

ASAT Sulama tesisinde kot kazanmak için eski açık kanala ait su alım noktasından yaklaşık 400 metre yukarıya bent yaptı. Bu çelik boru içerisinde suyun yüksek basınçla daha kolay ve hızlı taşınmasını sağladı. Güneş enerjisiyle çalışan tesis bir cep telefonu vasıtasıyla uzaktan kumanda edilerek bent kapağının açılması ya da kapanması sağlanabiliyor. Tesis inşaatında 12 bin metre uzunluğunda her biri yaklaşık 1 ton ağırlığında 600’lük ve 450’lik çelik borular döşendi. 56 noktaya su alım vanası bağlandı. Sulama tesisiyle saniyede 320 litre su alınacak ve yaklaşık 6 bin dönüm tarım arazisi sulanabilecek.

BÖLGE HALKI KALKINACAK

Gelir kaynakları seracılık, açık tarla sebzeciliği ve bahçecilikten olan bölge halkı için kapalı sistem sulama tesisi büyük önem taşıyor. Tarla başlarına koyulan su alım vanaları ile çiftçiler, ister damlama sulama, ister yağmurlama sulama yapabilecek. Yaklaşık 600 çiftçi tarım arazilerini tesis sayesinde sulayacak. İnşaatı tamamlanan tesis ile tarımsal üretimde ve bölge halkının gelirinde ciddi artış sağlanacak.

SULAMA SORUNU TARİH OLDU

Finike Sulama Kooperatif Başkanı Orhan Sarıkaya, sulama sistemiyle yıllardır sulama sorunu yaşayan 4 mahallenin sorununun çözüme kavuşturulduğunu ifade etti. Tarımda verimin artacağına işaret eden Sarıkaya, “Bu suyun gelmesi hem kaliteyi daha da artıracak, hem de yeni araziler sulanarak iş imkanı oluşacak ve ülke ekonomisine katkı sağlanacak. Bu tesis bize 50- 100 yıl hizmet edecek. Başta Başkan Menderes Türel olmak üzere ASAT Genel Müdürü Faruk Karaçay ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle