Hoşgeldiniz  

Etnobotanik ödülleri sahiplerini buldu

Semih Köken | 17 Şubat 2016 | Antalya Haber, Ekonomi, EXPO 2016, Gündem, Yaşam A- A+

Etnobotanik ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye’nin 7 ayrı coğrafi bölgesinin etnobotanik bitki yapısının yer aldığı, ‘Anadolu Bitkileri EXPO’da – Etnobotanik Proje Yarışması’nda dereceye giren öğrencilere ödülleri törenle dağıtıldı. Antalya Valisi ve EXPO 2016 Antalya Ajansı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Muammer Türker, “Çocukları bitki, hayvan ve böcekle buluşturmak, eğitimin gayesi olmalı” dedi. Yarışmaya katılmak için 9, 10 ve 11’nci sınıf öğrencileri, Anadolu ve Trakya’nın dağlarında 3 bin 770 bitkiyi inceledi.

Türkiye’nin ilk EXPO’su olan ve bu yıl 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda kapılarını ‘Çiçek ve çocuk’ temasıyla açacak EXPO 2016 Antalya’nın, Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Özel Bilfen Antalya Liseleri ortaklığında düzenlediği, “Anadolu Bitkileri EXPO’da yarışmasında ödüller sahiplerini buldu. Özel Bilfen Lisesi’ndeki ödül törenine Antalya Valisi ve EXPO 2016 Antalya Ajansı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Muammer Türker, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mustafa Kaya, Aksu Kaymakamı Süleyman Erdoğan, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Milli Eğitim İl Müdür Vekili Hasan Tevke, EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreteri Kazım Aydın ve davetliler katıldı. Türkiye’nin farklı şehirlerinden gelen öğrenci ve öğretmenlerin katıldığı törende konuşan Antalya Valisi ve EXPO 2016 Antalya Ajansı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Muammer Türker, EXPO’nun açılışına 2 aydan fazla bir zaman kaldığını belirtti, “Çiçek ve çocuk öyle bir güzel tema ki kim duyarsa duysun yüreğimizi kıpır kıpır etmeye yetiyor. EXPO 2016 Antalya’yı yüzümüzün akıyla sonuçlandıracağız” dedi.

Anadolu ve Trakya’daki bitki örtüsünün bereketli ve endemik olduğunu belirten Vali Türker, şehircilik ve eğitim sisteminde çiçek ve tabiata yeteri kadar önem verilemediğinin farkında olduklarının altını çizdi, ‘Çocukları bitki, hayvan ve böcekle buluşturmak eğitimin gayesi olmalı” dedi.

“Anadolu Bitkileri EXPO’da yarışmasının klasik bir resim yarışması olmadığını belirten Vali Türker, “Gençlerimize küçük bir nasihatta bulunmak istiyorum” diyerek şöyle konuştu;

“Okul dediğiniz, eğitim dediğiniz şey okul ile ev arasında sıkışmış defter ve kitaptan ibaret bir şey değil. Hayatı çocukluğunu bu çağlarda yaşamadığınız takdirde hayatının geri kalan kısmını ıskalayacağınızdan emin olabilirsiniz. Estetikten bahsettim sanattan kesinlikle kopmaması gerekiyor, spordan, kültürel faaliyetlerden kopmamalı uzak kalmamalı. Çocukların ruhlarında böyle bir şey var yeter ki biz büyükler fırsat verelim.  Uzak kalmayın bunu da bir nasihat olarak söyleyeyim”

EXPO 2016’nın Türkiye’nin gururu olacağını belirten Vali Türker, gururun en büyük parçasının da gençler olduğuna dikkat çekti, “Yani sizler EXPO’nun ne kadar parçası olursanız EXPO da o kadar başarılı olacak. Bu tür çaba ve etkinlikler, EXPO’nun Türkiye’nin milli projesi olmasına katkı koyacak sizin katkınız çok önemli” şeklinde sözlerini tamamladı.

Antalya İl Milli Eğitim Müdür Vekili Hasan Tevke, 81 ilden 9, 10 ve 11’nci sınıf öğrencilerinin yarışmaya katıldığını 750 okulun proje gönderdiğini söyledi. Tevke, “Bu yarışma için 7 coğrafi bölgede 3 bin 770 bitki incelendi. Genç kuşakların ortak malı olan biyolojik zenginlikler konusunda farkındalık yaratarak bu zenginliği ve bilinci arttırmalıyız” dedi. Antalya Özel Bilfen Fen Lisesi Müdürü Ece Özel de, EXPO 2016 Antalya’yı tanıtmak amacıyla projede yer aldıklarını, gençleri bilgi kaynağı olarak tercih ettiklerini sanal ortamın dışına çıkarıp, doğaya yönlendirmeye katkı koyduklarını belirtti.

Proje danışmanı ve Biruni Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Abdülkerim Alpınar da, etnobotaniğin bitki –insan ilişkisini inceleyen bir bilim dalı olduğuna dikkat çekip, “Beslenmeden tedaviye, giysiden barınmaya, kumaş boyamadan alet yapımına dek uzanan pek çok alanda kullanılan bitkileri konu alıyor” dedi.  İnsanoğlunun bitkileri binlerce yıl önce kullanmaya başladığını ve günümüze dek kullanım şeklini değiştirip farklı alanlarda kullanmayı öğrendiğini söyledi.

Konuşmaların ardından 7 coğrafi bölgeden ilk 3 dereceye giren öğrenciler ile birlikte öğretmenleri törenle ödüllerini aldı. Öğrencilerin korosu ve dans gösterileri de alkış aldı. Anadolu’nun çeşitli yerlerinden toplanan bitki örneklerinin preslenerek kurutulmasından sonra saklanan bitkiler, EXPO gönüllüleri tarafından özel kartonlar üzerine yapıştırıldı ve karton üzerine, bitki örneğinin familyası, tür ismi, örneğin toplandığı yer, yükseklik ve tarih, örneği toplayanın adı, örneği adlandıran kişinin adı ve habitat özellikleri yazıldı

Dereceye giren öğrencilerin etnobotanik eserleri, 23 Nisan’da kapılarını açacak olan EXPO 2016 Antalya Sergi alanında sergilenecek.

 

DOĞU ÇINARI DİKTİLER

Türkiye’nin 7 ayrı bölgesinden gelen ve Anadolu Bitkileri EXPO’da yarışmasında dereceye giren öğrenciler, 1.121 dönümlük EXPO 2016 Sergi alanını da gezdi. Lojistik binasında öğrencilere EXPO 2016 Antalya projesi hakkında detaylı bilgi verildi. Öğrenciler alana daha sonra Doğu Çınarı ağacı dikti.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle