Hoşgeldiniz  

Enflasyona Meyve ve Sebze Freni

Semih Köken | 05 Haziran 2017 | Antalya Haber, Gündem, Yaşam A- A+

Enflasyona Meyve ve Sebze Freni

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, mayıs ayı enflasyon rakamlarına ilişkin meyve ve sebze fiyatları ile kur ve akaryakıttaki düşüşün enflasyonu frenlediğini bildirdi.

ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan mayıs ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yıllık enflasyonda çift haneli rakamların devam ettiğini kaydeden Başkan Çetin, meyve ve sebze fiyatları ile kur ve akaryakıttaki düşüşün enflasyonu frenlediğini bildirdi.

Enflasyonda geleneksel yaz dönemi düşüşü başladı

Başkan Davut Çetin, “TÜİK tarafından açıklanan verilere göre 2017 Mayıs ayı enflasyonu bir önceki aya göre TÜFE’de yüzde 0,45, yurt içi ÜFE’de yüzde 0,52 artış göstermiştir. Yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 11,72,yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 15,26 artış göstermiştir. Bu rakamlara göre, çift haneli yıllık enflasyon rekoru 3. ayını da geride bırakmış bulunmaktadır. Nisan ayında Antalya enflasyonu olarak adlandırdığımız sebze-meyve enflasyonuyla yükselen TÜFE, Mayıs ayında Antalya ürünleri sayesinde düşmüş, enflasyonda geleneksel yaz dönemi düşüşü başlamıştır. Antalya olarak üreticilerimizin yaşaması için sebze ve meyve fiyatlarının daha fazla düşmesini arzu etmiyoruz. Türkiye‘nin hangi ürün fiyatlarında dünya ve Avrupa ortalamasının neresinde olduğuna bakılırsa çok sayıda mal ve hizmet fiyatının yüksek, sebze-meyve fiyatlarının ise düşük olduğu görülecektir” dedi.

2017 yılı genelinde çift haneli enflasyon riski devam etmektedir

Mayıs ayında enflasyondaki düşüş trendinde mevsimlik ürünler kadar, döviz kurundaki gerilemenin oluşturduğu maliyet düşüşleri ve akaryakıt indirimlerinin de rol oynadığını ifade eden Çetin, “Bununla birlikte 2017 yılı genelinde çift haneli enflasyon riski devam etmektedir. Temel mallar ve hizmet sektöründe fiyat artışları çift hane sınırında olup, kira ve hizmet fiyatları artışları, mal fiyatlarını biraz geriden izlemektedir. Aylık olarak en yüksek artış gösteren seçilmiş maddeler yüzde 30,18 ile umreye gidiş ücreti, yüzde 21,60 ile yurt içi bir hafta ve daha fazla süreli turlar ve yüzde 19,64 ile yurt dışı bir hafta ve daha fazla süreli turlar olurken, en fazla düşüş gösteren seçilmiş maddeler ise yüzde 59,79 ile sivri biber, yüzde 40,04 ile taze fasulye ve yüzde 33,67 ile salatalık oluşturmuştur. Antalya tarımının önemli ürünü olan domates fiyatı da TUİK perakende fiyat verisinde aylık olarak yüzde 12 oranında düşmüş görünmektedir. Mayıs ayında Antalya‘da üretici ve toptancıdaki fiyat düşüşü perakende fiyatlara henüz tam olarak yansımamıştır” diye konuştu.

En çok giyim ve ayakkabı fiyatları arttı

ATSO Başkanı Çetin değerlendirmelerine şöyle devam etti:

“Aylık enflasyonda ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış yüzde 5,97 ile “giyim ve ayakkabı” grubunda görülürken, eğlence ve kültürde yüzde 2,42, eğitimde yüzde 0,90, lokanta ve otellerde yüzde 0,89 ve ev eşyasında yüzde 0,77 artış gerçekleşmiştir. Yİ-ÜFE’de aylık artış büyük ölçüde işlenmiş bakliyat ve et gibi gıda ürünlerinden kaynaklanmıştır. Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler, mobilya ürünleri yüzde 3,24, bilgisayarlar ile elektronik ve optik ürünler yüzde 2,73, tütün ürünleri yüzde 1,97 alt sektörleridir. Buna karşılık kok ve rafine petrol ürünleri yüzde -5,87, metal cevherleri yüzde -2,05 ve ham petrol ve doğal gaz yüzde -1,20 ile bir ay önceye göre endekslerin en fazla düştüğü alt sektörler olmuştur.”

Batı Akdeniz‘de enflasyon Türkiye ortalamasının altında

Batı Akdeniz Bölgesini de değerlendiren Çetin, “Bölgemizdeki TÜFE oranı, aylık yüzde 0,14, beş aylık yüzde 6,13 ve yıllık bazda yüzde 11,23 olarak gerçekleşmiştir. TR61 Bölgesi (Antalya-Isparta-Burdur), 26 bölge arasında aylık enflasyonda 17., beş aylık enflasyonda 12., yıllık enflasyonda ise 24., sırada yer almıştır. Bu oranlara göre Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan Batı Akdeniz Bölgesi‘nin, aylık, beş aylık ve yıllık bazda Türkiye ortalamasının altında olduğu görülmüştür. Sebze-meyve fiyatlarındaki düşüş bölgemizde daha hızlı gerçekleşmiştir. Bölgede ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış yüzde 4,74 ile “giyim ve ayakkabı” grubunda görülürken en fazla düşüş ise yüzde 1,67 ile “çeşitli mal ve hizmetler” grubunda görülmüştür. Yıllık enflasyonda ise en fazla artış yüzde 21,71 ile “alkollü içecekler ve tütün”, yüzde 16,37 ile “ulaştırma” ve yüzde 15,49 ile “gıda ve alkolsüz içecekler” gruplarında görülmüştür.”

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle