Hoşgeldiniz  

DoktorA, ‘Benim çocuğum antibiyotiksiz iyileşmez’ tepkisi

Semih Köken | 23 Mayıs 2016 | Antalya Haber, Gündem, Kemer Güncel, Oteller, Turizm, Yaşam A- A+

DoktorA, ‘Benim çocuğum antibiyotiksiz iyileşmez’ tepkisi

İSTANBUL Aile Hekimliği Derneği Eğitim Komisyonu üyesi Dr. Esin Şener, “Çocuğa sadece ateş düşürücü verdiğimde 10 hasta yakınının 7’sinden tepki alıyorum. ‘Hocam benim çocuğum antibiyotiksiz iyileşmiyor ki’ diyor. Hastaya bunu neden vermediğimi anlatmam muayene süremden uzun sürüyor” dedi.
ANTALYA'NIN KEMER ILCESI'NDE 3'UNCU AILE HEKIMLIGI KONGRESI'NE KATILAN ISTANBUL AILE HEKIMLIGI DERNEGI EGITIM KOMISYONU UYESI VE CEKMEKOY 2 NO'LU AILE SAGLIGI MERKEZI DOKTORU ESIN SENER, HASTALARA ILAC YAZMA VE HASTALARIN ILACLARINI KULLANMA KONUSUNDA SIKINTI YASADIKLARINI SOYLEDI.(FOTO:LEVENT YENIGUN/KEMER-DHA)
Antalya’nın Kemer İlçesi’nde 3’üncü Aile Hekimliği Kongresi’ne katılan İstanbul Aile Hekimliği Derneği Eğitim Komisyonu üyesi ve Çekmeköy 2 No’lu Aile Sağlığı Merkezi’nde görevli Dr. Esin Şener, hastalara ilaç yazma ve hastaların ilaçlarını kullanma konusunda sıkıntılarla karşılaştıklarınıı söyledi. Dr. Şener, “Gün geliyor bir hastamız, Ayşe teyze bir poşet ilacıyla geliyor ve o bir poşet ilacı masanın üzerine döküyor. ‘Kızım benim bu ilaçlarım bitti, tekrar yazılması gerekiyor’ diyor. Bakıyorsunuz aynı ağrı kesiciler, aynı antibiyotikler, aynı tansiyon ilaçları. İçinde aynı işe yarayan iki ayrı tansiyon ilacı var” dedi.

“YANLIŞ BİR KÜLTÜR OLUŞMUŞ”

Hastanın her gittiği hekimden başka bir ilaç aldığını ve eski ve yeni ilaçları birlikte kullanmaya devam ettiğini aktaran Dr. Şener, poşet dolusu ilaç kullanan hastalar olduğunu vurguladı. Akılcı ilaç kullanımında ilk çözüm noktasının birinci basamak sağlık kurumları olduğunu vurgulayan Dr. Şener, şöyle devam etti:

“İlaçların yanlış kullanımı deyince direkt akla antibiyotik geliyor. Senelerdir böyle bir kültürümüz oluşmuş. Bu bir sağlık kültürü değil, yanlış bir kültür oluşmuş. Derler ki ‘antibiyotik iyi gelir.’ Ben çocuğa muayeneden sonra sadece ateş düşürücü verdiğimde 10 hasta yakınının 7’sinden tepki alıyorum. ‘Hocam antibiyotik vermeyecek misiniz? Ama benim çocuğum antibiyotiksiz iyileşmiyor ki’ diyor. Hastaya bunu neden vermediğimi anlatmam muayene süremden daha uzun sürüyor.”

SAĞLIK OKURYAZARLIĞI ÖNEMLİ

Hastalara neden antibiyotik yazmadığını açıklamak yerine ilaç vermeyi tercih eden bazı meslektaşları olduğunu kaydeden Dr. Şener, bunun sonucunda insanların antibiyotiklere bağışıklık sağladığına ve iyileşmeyen hastalara daha yüksek dozda ilaç vermek zorunda kaldıklarına dikkati çekti. Sağlık okuryazarlığının öneminin de burada ortaya çıktığını anlatan Dr. Şener, “Bizim farkındalık ve hizmet içi eğitimlerin dışında, hastalara da bu farkındalık eğitiminin verilmesi gerekiyor. Ben her 3 kalem ilaç yazdığımda, ya da ‘antibiyotik yazıyorum’ dediğimde, ‘Hocam antibiyotik şart mı?’ diyen hastalarım hoşuma gidiyor. Şart olup olmadığını anlatıyorum ama bu soru benim hoşuma gidiyor” dedi.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle