Hoşgeldiniz  

Deprem Antalya’da da hissedildi

SEMİH KÖKEN | 08 Ağustos 2019 | Gündem A- A+

Deprem Antalya’da da hissedildi

Antalya, Burdur ve Isparta ‘da hissedilen bir deprem meydana geldi. Merkez üssü Denizli olan depremin büyüklüğü 6.0…

Deprem Antalya da da hissedildi
Facebook'ta PaylaşTwitte'da PaylaşGoogle+'da PaylaşHaberi YazdırArkadaşına GönderMetni küçültMetni büyüt

DENİZLİ’nin Bozkurt ilçesinde, Richter ölçeğine göre, 6,0 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem, Denizli’nin yanı sıra bölge illlerde de hissedildi. Depremde can ve mal kaybı olup, olmadığının belirlenmesi için araştırma başlatıldı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığı’nın merkez üssünü Denizli’nin Bozkurt ilçesi olarak saptadığı deprem, bugün saat 14.25’te meydana geldi. Yerin 7,09 kilometre derinliğinde olan deprem, Denizli’nin yanı sıra, Aydın, Antalya, Muğla, Burdur, Uşak ve Isparta’da da hissedildi. Deprem büyük paniğe neden olurken, vatandaşlar ponik içerisinde dışarı çıktı.

Yetkililer, depremin yıkım ve can kaybına neden olup olmadığının belirlenmesi için çalışma başlattı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD)
Deprem Bilgilendirme Servisi
(Ön değerlendirme sonuçları)

TARİH(TS) : 2019-08-08 14:25:30
BÜYÜKLÜK : 6.0 (Mw)
YER : Türkiye Denizli Bozkurt – –
ENLEM : 37.8853
BOYLAM : 29.6191
DERİNLİK (km) : 7.09

Deprem Antalya, Burdur, Isparta, İzmir ve çevre illerde hissedildi.

KANDİLLİ 6.5 DEDİ SONRA DÜZELTTİ

Denizli’de meydana gelen depremin merkez üssü belli oldu. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi, depremin büyüklüğünü 6.5 olarak açıkladı. Depremin merkez üssünün Baklan olduğu öğrenildi. Denizli’de saat 14.25’te meydana gelen ve il merkezinden de hissedilen depremin büyüklüğü ve merkez üssü belli oldu. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü tarafından verilen bilgiye göre depremin merkez üssü Baklan ilçesi olarak belirlendi. Enstitü, yerin 10 kilometre altında meydana gelen depremin büyüklüğünü ise 6.5 olarak açıklandı. Deprem sonrası Baklan ve çevre ilçelerde büyük panik yaşandığı öğrenildi. Depremde ilçede herhangi bir olumsuzluğun meydana gelmediği öğrenildi.

KANDİLLİ 5.7’YE ÇEKTİ

Denizli’yi sarsan depremle ilgili Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ölçüm bilgilerini güncelledi. Daha önce 6.5 açıklaması yapan Kandilli Rasathanesi, depremin büyüklüğünün 5,7, merkez üssününün ise Bozkurt’un Mecidiye mahallesi olduğunu duyurdu.

‘BELEDİYE BAŞKANININ MAKAM ODASININ DUVARI YIKILDI’ 

Bozkurt Belediye Başkanı CHP’li Birsen Çelik, makam odasının bir duvarının yıkıldığını belirterek, şöyle dedi:  “Uzun süren 15- 20 saniye süren bir depremdi. Bir danışmanlık şirketiyle toplantı halindeydik. Makam odamın duvarı yıkıldı. Sabah artçılar geliyordu hissediyorduk sonra ana deprem oldu. Yan apartmanın duvarı üstümüze çöktü. İlçe emniyet binası ve belediyenin altında yıkıntılar onun üzerine düştü. Herkes dışarda panik halinde. En azından ölüm olayımız yok okullar tatil olduğu için kötü bir olay yaşanmadı. Resmi dairelerde ve evlerde hasar var. Çatlaklar var. Dutluca köyü muhtarım aradı. Derin çatlaklar ve duvar göçükleri olduğunu söyledi hemen bölgeye ekip gönderdim. Yaralılar var ama hayati tehlikesi olan yaralı yok.”

ENKAZ ALTINA KALANLAR VAR’ İDDİASI

NTV muhabiri Merih Ak canlı yayında yaptığı açıklamada yıkılan binaların ve enkaz altında kalan insanların olduğunu söyledi.

BELEDİYE BAŞKANI’NDAN İLK AÇIKLAMA

Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik yaptığı açıklamada ‘Can kaybı yok, bazı yaralamalar oldu. Çöken evler var’ ifadelerini kullandı.

BOZKURT’ TA ‘BAZI YERLERDE ÇATLAKLAR VAR’

Depremin ardından Bozkurt ilçesine hareket eden Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, “Kent merkezinde hissettim, kapalı bir alandaydım. Şimdi Baklan’a hareket ediyorum. Kent merkezinde deprem hissedildi. Bozkurt ve Baklan merkeze ortalama 70 kilometre uzaklıkta. Herhangi bir can kaybı yok. Bazı çatlaklar var. Vatandaşlar da panik var. Ekiplerimiz sahada. Olumsuz haber yok, can kaybı yok” dedi.

AFYONKARAHİSAR’DA BİRKAÇ EVDE HASAR OLUŞTU

Denizli’nin Bozkurt ilçesinde, Richter ölçeğine göre 6,0 büyüklüğünde meydana gelen deprem, Afyonkarahisar başta olmak üzere çevredeki Antalya, Burdur ve Isparta illerinde de hissedildi. Depremin merkez üssüne en yakın noktada bulunan Afyonkarahisar’ın Dazkırı ilçesine bağlı Kızılören köyünde bazı evlerde hasar meydana geldi. Dazkırı Kaymakamı Mesut Coşkun, “Kızılören köyünde depremden kaynaklı ufak çaplı bir hasar meydana geldi. AFAD ekipleri bölgede inceleme yapıyor. Şu ana kadar yapılan tespitlerde yaralı veya can kaybı yok. Birkaç evde küçük çaplı hasar var. Kesin hasar bilgisi hakkında ekiplerimiz çalışmalarını bitirdikten sonra bilgi vereceğiz. Ancak kesin olan yaralı ve can kaybı yok” dedi.

ÇARDAK’DA 4.2’LİK DEPREM

14.25’te meydana gelen deprem öncesi Çardak’ta da deprem meydana geldi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü depremin büyüklüğünü 4.2 olarak açıkladı.

İzmir ve çevresi 4,8 büyüklüğündeki depremle sallandı 

PROF.DR. BARIŞ: DEPREMDEN KORKARAK TATİLLERİNİ YARIDA KESMESİNLER

Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü’nde görevli Prof. Dr. Şerif Barış, İzmir’de meydana gelen 4,8 büyüklüğündeki depremle ilgili olarak, “Bu depremden korkarak vatandaşlarımızın tatillerini yarıda kesmemelerini tavsiye ederim. Muhtemelen bundan daha küçük 1 ay sonra veya 1, 5 ay sonra artçı depremler olacak ve bunlar için de endişe etmemek gerekir” dedi.

Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü’nde görevli Prof. Dr. Şerif Barış, İzmir’de meydana gelen depremle ilgili olarak açıklama yaptı. Bu depremin ardından ‘Daha büyük bir deprem olur mu?’ sorusunun akıllara geldiğini söyleyen Prof. Dr. Barış, “İzmir Türkiye’nin tehlikeli deprem kuşaklarının birinin üzerinde yer alıyor. Ege bölgesi açılma rejimi dediğimiz teknik bir rejim var. Sık sık depremler üretiyor. Batıda 5,1- 4,8 yani orta büyüklüğündeki depremlerin normalde hasar yapmaması lazım. Bu depremin de binalarda hasar yapacağını zannetmiyorum. Batı ekonomik olarak, eğitim seviyesi olarak bu depremlere alışık ve depreme dayanıklı bina ve bilinç anlamında daha üst düzeyde. Ben binalarda çok fazla hasar beklemiyorum. Köy evlerinde hiçbir mühendislik görmemiş yapılarda muhtemelen küçük ve orta hasarlı olabilir diye düşünüyorum. Bunun da can kaybına yol açmaması gerekir bu büyüklükteki bir depremin orta büyüklükteki bir deprem insanın aklına bunun öncü bir deprem mi olduğunu getiriyor ?’ Bu depremden sonra daha büyük bir deprem aynı bölgede olabilir mi?’ sorusu akıllara geliyor. Ege’de daha önce olmuş büyük depremlere baktığımızda öncüsü yok. Orta büyüklükte deprem olduktan sonra daha büyük bir deprem olmuyor” dedi.

‘TATİLLERİNİ YARIDA KESMESİNLER’

Depremden korkan vatandaşlara tatillerini yarıda kesmemelerini tavsiye eden Prof. Dr. Barış, şöyle konuştu:

“Buna bakarak ve binalardaki hasar durumuna bakarak eğer binada hasar yapısal problem yoksa ben şahsen orada olsaydım dönmezdim. Bu depremde Türkiye’nin bir deprem gerçeğinin göstergesi. Buna bakarak bu depremden korkarak tatillerini yarıda kesmemelerini tavsiye ederim. Ama Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğu için konuştuğumuz konu yine depremler. Oradaki vatandaşların nereye giderlerse gitsinler yaz tatili veya aile ziyaretine deprem sırasında doğru davranış şekillerini öğrenmeleri lazım. Depremden önce almaları gereken ve deprem sırasında almaları gereken önlemleri öğrenmeleri lazım. O zaman depremden korkmaya gerek yok. Çünkü yapı stoku o bölgeler için o kadar kötü değil. Deprem olduğunda başımızı koruyacak vücudumuzu koruyacak çök-kapan-tutun hareketiyle vücut küçültüp, savrulacak düşecek eşyalardan korunmamız lazım. Mobilyaların sabitlenmiş olması lazım. Binalardan hızlıca kaçmamamız lazım. Asansöre binmemek, balkonlardan atlamamak, merdivenlere gitmemek lazım. Bunun gibi basit davranışlarını yaparlarsa yaşamlarını normal şekilde sürdürürler. Bu depremin arkasından muhtemelen bundan daha küçük 1 ay,1,5 ay artçı depremler olacak bunlar için de endişe etmemek gerekir.”

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle