Hoşgeldiniz  

Çürümeye Terk Edilen Belediye Hizmet Binası Tamamlanıyor

SEMİH KÖKEN | 18 Mayıs 2015 | Antalya Haber, Gündem A- A+

Türel: “9 yıl sonra kaldığımız yerden devam ediyoruz”

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, yapımına 2006’da başlanan ve önceki yönetim tarafından çürümeye terk edilen Belediye Hizmet Binası’na 1 yıl içinde taşınacaklarını söyledi. Türel, “2006 yılında başlattığımız projeye 9 yıl sonra kaldığımız yerden devam etmenin mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

Yapımına Menderes Türel’in ilk başkanlığı döneminde 2006 yılında başlanan ve önceki yönetimce çürümeye terk edilen Büyükşehir Belediyesi Yeni Hizmet Binası, yine Menderes Türel tarafından tamamlanıyor. Projenin tekrar başlaması vesilesiyle Büyükşehir Belediyesi Yeni Hizmet Binası bahçesinde basın toplantısı düzenleyen Başkan Türel, inşaatla ilgili bilgi verdi. Büyükşehir Belediyesi’nin 5 yılda fazlasıyla dinlendiğini ve eğlendiğini belirten Türel, “Lale Devri yaşandı. Bunun bedelini de bütün Antalya ödedi, hatta maddi olarak ödedi. Aslında hizmet binası inşaatımız yeni değil, 2006 yılında başlamış olan bir olan bir proje. Şimdi 9 senedir tamamlamaya çalıştığımız bu binamızı artık tamamlamak üzere olmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

ANTALYA’YA VERİLEN ZARARIN BİR ÖRNEĞİ

Bu projenin yeniden başlamasıyla övünmediklerinin altını çizen Türel, şöyle konuştu: “Zira, bu proje, Antalya’yı siyasi emellerine alet edenlerin, Antalya’ya verdikleri sayısız zararların bir örneği olan projedir. Antalya’da bugüne kadar konuşulmayan çok az konu kalmıştır ve ne hikmetse bunlar genel olarak CHP Antalya Milletvekili Adayı Mustafa Akaydın’ın Antalya’ya vermiş olduğu zararlardır. Hizmet Binası projemiz de bunlardan birisidir. Şimdi hakkındaki 36 dosyadan hesap vermekte olan bu zat sıkılmadan Antalya’nın yeniden aday olarak milletvekili sıfatıyla hizmetine talip olmuştur. Aslında derdi hizmet değil, Antalya verdiği zararların hesabından dokunulmazlık zırhına girerek kaçmaktır. Bunun takdirini elbette halkımız yapar. Bu hesap verilecek dosyaların hesabı görülür elbet. Bir suçlu varsa sonuna kadar hesabının görülmesi gerekir.”

BUNCA SENE NEDEN KİMSE SORMADI

Bunca sene, hiç kimsenin ‘Büyükşehir Belediyesi’nin doğru dürüst bir hizmet binası neden yoktur ?’ diye sormadığına dikkat çeken Başkan Türel şunları söyledi: “Neden belediye birçok yere kira vermektedir, neden belediye personelinin bir kısmının zamanı, farklı binalar arasında gidip gelmekle geçmektedir ? diye kimse sorma gereğini duymamıştır. Hiç kimse 2006’da başlayan bir proje neden bitirilmemiştir, bir inşaat neden yarım bırakılır diye de sormamıştır. Bizim her yaptığımızda kusur arayan bazı arkadaşlar, bizden önceki dönemde bu konularla fazla uğraşmamış ya da iyi bildikleri algı yönetimi sayesinde, bol bol borç edebiyatı, hamaset, kavga, siyasi hesaplarla ile her tür işlerini kamufle etmeyi becermişler. Biz zaten epey bir zaman bunların berbat ettikleri işleri temizlemekle uğraştık.”

ESKİ CİVCİV ÜRETİM TESİSİ ŞİMDİ BELEDİYE BİRİMİ

Büyükşehir Belediyesi’nin bir çok biriminin konteynırların içinde barakalardan bozma birimlerden hizmet verdiğini anlatan Türel, “Ben çocukken, Karaalioğlu Parkı içindeki barakaların birinde civciv üretim tesisi vardı. Okullar buraya gezi düzenlerdi. Biz de ilkokul talebesi olarak o civciv üretim tesisini gezerdik. Burası hala Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin protokol müdürlüğü olarak hizmet veriyor. Olay bu kadar vahimdir.”

PROJEMİZE DEVAM ETMEK İSTEMEDİLER

Büyükşehir Belediyesi’nin hizmet binası olmamasının bir ayıp olduğunu ifade eden Türel şunları dile getirdi: “Bütün birimler farklı semtlere ve binalara dağılmış. Birçok kişi Karaalioğlu Parkı’ndaki barakalarda. Dünya kadar kira ve tadilat parası ödenir halde bir belediye idik. Bu sebeple 2004’de seçildiğim zaman bu projeyi başlattık ve bu duruma bir son verelim, bir ayıptan kurtulalım istedik. Bu projeyle aynı zamanda Karaalioğlu’ndaki barakaları temizleyip, orada güzel bir projeyle Antalya merkezinde daha büyük bir park, yeşil alan ve yeni bir cazibe merkezi meydana getirmek istiyoruz. Bu bina tamamlandığında, Büyükşehir Başkanlık Binası, Kapalı Spor Salonu ve yıkılacak Atatürk Stadyumu alanıyla bir Kent Müzesi projesini ortaya koymak istiyoruz. Dolayısıyla Antalya için önemli bir fayda sağlayacak bir proje. Fakat, 2006’da ihalesini yaptığımız ve başlattığımız inşaat, belli bir noktaya gelmiş olduğu halde bilinmeyen bir nedenle Ekim 2009’da durduruldu. Maddi imkansızlık gerekçe gösterildi. 114 milyon lirayı haksız fesihler için ödeyenler. 50 milyon lirayı festivallere harcayanlar bizim temelini attığımız projeye devam etmek istemediler.”

ANTALYA’YA YAZIK ETTİLER

Aynı tutumu diğer projelerde de gördüklerini hatırlatan Başkan Menderes Türel, “Engelli Rehabilitasyon Merkezi gibi önemli bir yeri atıl bırakmışlardı, adeta biz yeniden hizmete almış olduk. Yüzde 90’ını tamamladığımız Engelli Rehabilitasyon Merkezi faaliyete geçtiğinde sevinmiştik. Göreve geldik bir baktık ki merkezden 6 engelli birey faydalanıyor. Sadece görsel olarak işletiyormuş gibi göstermişler. Derhal orada gereken düzenlemeyi yaptık ve şimdi 400 engelli kardeşimiz rehabilitasyon hizmeti alıyor. Mutlaka o tesisi görün. Yüzen deniz otobüslerini 5 sene çürümeye bıraktılar. Menderes Türel projesi diye itibarsızlaştırmak için Antalyalılara yazık ettiler, ihanet ettiler. Yüksek fiyatlı bilet koydular ki kimse binmesin diye. Bu denizde bu deniz otobüsleri gitmez diye iftira attılar. Ne oldu? Faaliyete geçirdik Kemer’e tam kapasite gidip geliyorlar. Şimdi Lara tarafına elimizdeki deniz araçları yeterli olursa bir hat daha koymayı planlıyoruz. Yerel seçimde bunları en iyi şekilde değerlendiren Antalyalılar görevi bize devretmeselerdi deniz otobüsler, hizmet binası hala çürümeye devam edecekti.”

ENGELLEMEYE ÇALIŞIYORLAR

Başkan Türel Belediye hizmet binası inşaatının 2009’da durdurulmasının ardından yaşananları şöyle anlattı: “İşte bu sebeplerle 2 sene bekledikten sonra, 2011’de 2. ihaleyi yapmışlar, ama ihale sonuçsuz kalmış. Sonra 3. ihale 2011 sonunda yapılmış, bir firma işi üstlenmiş, 2012’de başlanması, 2013’de bitmesi öngörülmüş. Ama tabii olarak gecikildiği için aradan geçen zamanda inşaat yıpranmış, fark ödemesi çıkmış yine yapılamamış. Buradan da milyonlarca lira zarar çıkmış. Bunların hukuki olarak incelenmesi konusunda gereken adımları attık.  Göreve geldik baktık ki inşaat devam etmiyor. Mevcut firmayla bir tavsiye gerekiyor. Yapmaya niyetli değil. Karşılıklı rızaya dayalı bir anlaşmayla 3. ihaleyi alan firmayla tavsiyeye gidildi ve yeni ihale 2014 Eylül ayında bizim tarafımızdan yapıldı. Her işimizde aman Menderes Türel, Büyükşehir Belediyesi bu hizmetleri yapmasın diye olmadık engeller çıkarılmasına alışkınız. Yargıya başvurmak, Kamu İhale Kurumu’na (KİK) itiraz etmek suretiyle hizmetlerimizi engellemeye çalışıyorlar. Burada da aynı şey yapıldı. KİK’e yapılan itirazlar nedeniyle bu inşaatın başlamasını 3-4 ay ertelemek zorunda kaldık. Gayretlerimizi geceli gündüzlü çalışmak suretiyle tamamlıyoruz.”

GAZETECİLERE TÜYO

Birkaç ay zaman alsa da engelleri aşmayı başardıklarını belirten Türel, “Belediye Hizmet Binası ihalesine hangi firmalar tarafından itirazlar yapılmış, o firmayı yapan firmalar geçmiş dönemde hangi ihaleleri kazanmışlar bir bakın. Benden size tüyo, araştırmak göreviniz. Araştırınca tüm çıplaklığıyla göreceksiniz. Mesele Antalya, vatanseverlik değil, mesele tamamen Antalya’ya ihanettir. Birileri Antalya’ya hizmetleri engellemeye çalıştıkça biz de Allah’ın izniyle bunları aşacağız, bu hizmetleri Antalya kazandıracağız. Her zaman diyorum çocuklarıma bırakacağım en büyük miras Antalya’ya bıraktığım bu eserlerim olacaktır. Bu hizmetleri Antalyalılarla birlikte kazandırmaya devam edeceğiz. En geç 1 yıl içinde yeni hizmet binamıza taşınmayı hedefliyoruz. Antalyalıların, medeni, çağdaş bir ortamda belediyecilik hizmetleri almasına vesile oluruz.” şeklinde konuştu

Başkan Türel, basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Türel, bir soru üzerine hizmet binasının ilk ihalesinin durdurulması nedeniyle bir tazminat oluştuğunu söyledi. Türel, yargı kararıyla kesinleşen bu tazminatın da kendi dönemlerinde ödendiğini kaydetti.

ÇALIŞMALARINIZLA ANTALYA RÖNESANSI YAŞIYOR

Söz alan kent tarihçisi Hüseyin Çimrin, hizmet binasının tamamlanacak olmasına çok sevindiğini belirterek, “Mutluluktan sabaha kadar uyku tutmadı. Bu binanın tamamlanması demek, şimdiki belediye binasının Kent Müzesi olarak hizmet vermesi demek. Sizden önceki yönetimin Kent Müzesi adına çalışması olmadı. Büyükşehir Belediyesi’ne bir yabancı konuk geldiğinde arkada, eski Arapsuyu’ndaki hasır obalara benzeyen hizmet birimlerini görmesinler diye dua ediyordum. Sizin çalışmalarınızla bu kent Rönesansını yaşıyor.” dedi.

KADIN YARI İLE İLGİLİ MEDYAYA SİTEM

Başkan Menderes Türel Kadın Yarı ile ilgili bir soruyu ise şöyle yanıtladı: “Orada 16 katlı bir ucubeyi ortadan kaldırdık. Bunu görmeyip tutup da 3 metrekarelik üzerinde su olacak taş kaplamayı bir doğa katliamı olarak sunanlara açıkça yazıklar olsun diyorum. Oradaki çalışmaların hepsi Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu izniyle yapılıyor. Vadi içinden geçen yürüyüş parkurunun çelik halatlarını Koruma Kurulu önerisiyle koyduk. İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cem Oğuz’un önerisiyle halatları oranın görselliğine uygun olarak kamufle etmek üzere çalışma başlattık.  Eleştiriler yapıcı olduktan sonra değerlendirebiliriz. Siyasi yıpratmaya yönelik bu haberlere yer medya da onların suç ortağıdır. İnsan gider bir inceler.”

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, daha sonra basın mensuplarıyla hizmet binası inşaatını gezdirdi. Bina ile ilgili bilgiler veren Türel, basına başkanlık katını, meclis salonunu ve birim katlarını gösterdi.

BASIN MENSUPLARIYLA MEVLANA İNCELEMESİ

Başkan Türel, toplantının ardından basın mensupları ile Mayıs ayı sonunda hizmete açılması planlanan Mevlana Kavşağı inşaatını inceledi. Batı bölümünde asfalt çalışmaları devam eden kavşakta çalışmalarla ile ilgili yetkililerden bilgi alan Türel, basın mensupları ile köprü üzerinde hatıra fotoğrafı çektirdi. Yeni Hizmet Binası Basın Toplantısı (1) Yeni Hizmet Binası Basın Toplantısı (2) Yeni Hizmet Binası Basın Toplantısı (3) Yeni Hizmet Binası Basın Toplantısı (4) Yeni Hizmet Binası Basın Toplantısı (7) Yeni Hizmet Binası Basın Toplantısı (10)

 

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle