Hoşgeldiniz  

Çıralı’ya yeni bir yüz kazandıran muhtar: Habib Altınkaya

SEMİH KÖKEN | 16 Haziran 2015 | Gündem, Kemer Güncel A- A+

Ulupınar Mahallesi Muhtarı Habib Altınkaya 1 buçuk yıllık muhtarlık görevi boyunca Çıralı’nın değişimi gözle görünür olması ile birlikte bölgenin yükselişine de katkısı büyük oldu. İlçe ve Büyükşehir Belediyesi ile koordineli bir şekilde çalışmalarını devam ettiren Altınkaya Çıralı Mahalles’inde yapımına öncülük ettiği bir çokta yatırım bulunmakta. Doğayı koruyarak yapılan yatırımlar ile birlikte bölgenin en önemli problemi olan itfaiye problemini geçtiğimiz günlerde kendisinin de içerisinde bulunduğu gönüllü itfaiyeciler ve Büyükşehir Belediyesi’nden alınan itfaiye aracı ile bu açık kapanmış oldu. Çıralı’da yaşanan su kesintilerine de bulunan çözümün ardından, bölge de BAKA ve Tarım Bakanlığı ile ortaklaşa oluşturulan ‘Organik Köy’ projesi ile de ülke de bir ilk yaşandı. Son olarak da belediyenin yol çalışmaları ve kaldırımların tamamlanması ile modern bir doğa kenti haline gelen Çıralı, Habib Altınkaya ve ekibinin verdiği emekler ile devam eden projelerle devam ediyor.

Habib Altınkaya ile yaptığımız röportajda kendisini ve yaptıklarını anlattı.

Çıralı’nın yenilikçi ve projeler sahibi muhtar Altınkaya şunları söyledi; “1974 Çıralı doğumluyum. Kemer Lisesi mezunuyum. Askerden sonra sivil toplum örgütleriyle tanışma dönemimiz oldu. Ulupınar Çevre Koruma Geliştirme Kooperatifi’nin kurucu üyesi ve o zamanki kuruştan buyana da başkan yardımcılığını yürütmekteyim. Bununla birlikte de Çıralıspor’da uzun süre futbol oynadıktan sonra yönetim kurulunda ve 2 yılda antrenörlüğünü yaptım. Sivil toplum örgütünde aktif olarak çalışmalarımdan dolayı bölgede yaşayan vatandaşlarımızdan köyümüze muhtar olmam yönünde bir teklif geldi. Şu anda da bu görevi gerçekleştirmekteyim.”

Ulupınar Çevre Koruma Geliştirme Kooperatifi’ndeki çalışmaları sürecinde bir çok uluslararası toplantıya ve sempozyumlara katıldığını belirten Altınkaya; “İstanbul‘da ise organik tarım üzerine yapılan birçok festivale giderek incelemeler yaptık. Bu yaptıklarım ile kazandığım tecrübeler ile de bölge halkının muhtarlık teklifi geldi ve bunu geri çeviremedim. Genç arkadaşlarımla bir ekip kurduk ve işbaşı yaptık. Tabi ki yenilikleri takip etmek lazım ve bir şeyler üretebilmek ve bölgenin doğasını bozmadan modern ve düzenli bir yer haline getirebilmek adına arkadaşlarım ve ben büyük çabalar harcadık. Teklifi kabul etmemizin ardından yapılan seçimlerde de büyük bir oy çokluğu ile seçimleri kazandık ve muhtarlık görevini yapmaya başladık. Genç bir ekip olmamızdan dolayı insanlarında bize yaklaşımları farklı oldu. Resmi kurumların tümü ile irtibata geçtik ve iyi ilişkiler kurduk bununla birlikte Belediyelerimiz ile iyi bir diyalogumuz oldu ve çalışmalarımızı başlattık” dedi.

‘İLK OLARAK BİRÇOK KAZANIN OLDUĞU BÖLGEDE DÜZENLEMELER YAPTIK’

İlk olarak birçok kez kazaların yaşandığı ve araçların dereye uçtuğu yerden çalışmalarına başladığı söyleyen Muhtar Habib Altınkaya; “İlk çalışmalara başlangıcımız, köyün ‘Yörük Parkı’ dediğimiz yerde bir dar alan vardı. Birçok kez kazaların yaşandığı ve araçların dereye uçtuğu yerden başladık. Muhtar olduğumuz seçimden sonra ki ziyaretimizde kaymakam beye rica etmiştik ilk oradan başladık. Oda sağ olsun belediyeyi aradı. Söylediğimiz alanda genişletme çalışması yaptık. Orda kaza riskini tamamen ortadan kaldırdık.

YAYLA YOLU TAMAMLANDI

Ondan sonra yayla sezonu vardı. Yayla yolumuz çok kötüydü. Ralli yapıldıktan sonra hiçbir çalışma yapılmamıştı. Belediyeyi getirdik baktılar, on, on beş gün içinde yayla yolumuzu yaptılar. Çok rahat inip çıkıyorlar insanlar oradan artık. Sonra birde cami ile ilgili sıkıntı vardı. Sağ olsun başkanımız bizimle bu konuda çok ilgilendi. İki tane camimize hattat sanatı ile düzenlemeler yapıldı.  Bir diğer camimizin çatısı akıyordu. İçinin sıvaların çok kötüydü, bu onarımların tamamı bitirildi” diye konuştu.

ALTYAPI İÇİN ÇIRALI’NIN KORUMA AMAÇLI İMAR PLANINI BEKLİYORUZ

Çıralı’nın en büyük sıkıntısı olan koruma amaçlı imarla ilgili çalışmalarını başlattıklarını belirten Altınkaya; “Çünkü Çıralı’yı kurtarmanın en önemli yolu koruma amaçlı imar planı. Daha öncede kooperatifte bulunduğum için imarın nasıl şekillendiğini geçmişini biliyordum. Bununla ilgili çalışmayı başlattık. Ankara da Planlama Daire Başkanıyla görüştük. Onlarda Çıralı ile ilgili çalışma yapıyorlarmış bizde gidince hızlandırdılar ihale sürecine girdi. Hali hazırlar Çıralı’daki yapılaşmayla ilgili kroki çıktı ve ön incelemeler yapıldı. Sonra çeşitli kurumlardan izin çıktı. Şuanda Tarım Bakanlığı’nın, görüşünü bekliyorlar. Onlarda bu yılsonunda çıkaracaklar gibi gözüküyor. Tabi bu askıya çıktıktan sonrada artık Çıralı’nın alt yapı sorunun olduğunu biliyoruz. Çünkü işletme bazlı yerlerin sayısı arttı. Bunun nedeni yer altı suları işte Çıralının Dünyanın en iyi plajı seçilmesi ile birlikte altyapı kanalizasyon sistemi filan yapılmasında bu konuda herkes hem fikir. İmar planının tamamlanması ile birlikte Büyükşehir Belediyesi ile de görüşmelerimiz yapıyoruz ve hızlı bir şekilde bir altyapı çalışması inşallah 2016 yılında başlar”

‘ÇIRALI’NIN İÇME SUYU YETERSİZLİĞİ ORTADAN KALTI’

Çıralı’daki içme suyuyla ile ilgili konuşan Altınkaya; “Çıralı’nın içme suyu yetersizliği vardı. Özellikle misafir sayımızın arttığı dönem olan yaz aylarında Çıralı’da su ile ilgili sıkıntılar yaşıyorduk. Bununla ilgili çalışmalarımızı hemen başlattık ama yeni hatlarımızın çekilme süreci 2015 yılı içerisinde yetişmedi ve bizde bu sıkıntının çözümü için başka yollara başvurduk ve yer altı suyunun desteklenmesi ile bu sıkıntımız çözdük. ASAT bir sondaj vurdu. Bu suyun temizliği anlaşılınca da içme suyu olarak kullanmaya başladık. Tabi ki de en önemlisi bu yer altı suyu kaynağı değil. Ulupınar’daki kaynağımız 160’lık bir boruyla beslenmesi. Bununla ilgili projeler hazırlanıyor. Bundan sonraki çalışmalar sürecek çünkü yaz döneminde bunun kazılması işte turizm sezonunda bunun yapılması uygun değil” dedi.

‘ELEKTRİK SIKINTIMIZ 2016 YILINDA TAMAMLANACAK’

Altınkaya sözlerine şöyle devam etti; “Elektrikle ilgili bir sıkıntımız vardı. Bunla ilgili proje yapıldı ama 2016 yılında olacak. 2015 yılında iki tane trafo değiştirdik.

 ‘GÖNÜLLÜ İTFAYEMİZ İLE YANGINA İLK MÜDAHALEYİ ÇÖZDÜK’

Çıralı’nın en büyük sorunu yangın, çünkü bölgede çıkan yangınlarda maddi manevi büyük zararlar doğabiliyor. Daha önceki zamanlarda bölgemizde dört tane yangın oldu. Bu yangınlar çok büyük zararlara sebep oldu. Tabi seçimden sonra arkadaşlarla çeşitli kuruluşlarla görüştük. Ama maddiyatı çok yüksek fiyat olarak bizim ulaşamayacağımız fiyatlar olduğu için biz de Büyükşehir Belediyesi ile görüştük. Bunun için bizi İtfaiye Başkanlığı’na yönlendirdiler. Gittiğimizde henüz gönüllü itfaiyecilik ile ilgili olarak bir yasal bir sürecin olmadığını belirterek olacağı zaman da bizi çağıracaklarını belirttiler. Büyükşehir yasasının tamamlanmasının ardından bu yasada mecliste görüşülerek meclisten geçmiş ve bizi çağırdılar. İtfaiye Daire Başkanlığı’nda bir gün boyunca kurs yapıldı ve ona katıldık. Kurslarımız Kemer’de bulunan itfaiye ekipleri ile devam edecek. Bu eğitimin ardından Büyükşehir Belediyesi tarafından muhtarlığımıza 3 tonluk bir araç teslimi gerçekleştirildi. Bu çalışma Antalya bölgesinde bir ilk gönüllü itfaiyeciler, bizde elbette mesuliyet alıyoruz.

‘TÜRKİYE’NİN İLK EKO KÖYÜ’

Çıralı’da bir bölgemizde kooperatifimizin bünyesinde Tarım il Müdürlüğü ve BAKA ile birlikte organik tarım ile ilgili çalışmalarımız vardı. Onaylanan projemiz ile birlikte belki de Türkiye’de bir tek eko köy projesi yapıldı. Buradaki amaç çevreye zarar vermeden hem tarım hem de turizmi beraber yürütebilmektir. Çünkü tarım ilaçları maalesef çevreye zarar vermekte. Bu yaptığımız proje kapsamında da 25 çiftçimiz organik tarım sertifikası aldı. Bir de küçükte olsa ürünleri teşhir evimizi açtık. Burada ürünlerin teşhiri yapılırken bir yandan da deniz kaplumbağaları ve Çıralı ile ilgili tanıtım yapılabiliyor.

‘CARETTA CARETTA’LAR İÇİN EN ÖNEMLİ BÖLGELERDEN BİRTANESİ ÇIRALI SAHİLİ’

Çıralı deniz kaplumbağaları için Türkiye’deki en önemli ve Dünya’da da sayılı noktalardan bir tanesi. Biz 2000 yılından beri kooperatif olarak koruma ve izleme çalışmalarını yürütmekteyiz. 3 yıldan bu yana da Milli Parklar ile yaptığımız protokol karşılığında bunu yapmaktayız. Buradaki çalışmaları hiçbir maddi menfaat beklemeden sadece gönüllü olarak bölge insanlarımız yapıyor. Çünkü biz Çıralı’da deniz kaplumbağalarının bölgeye olan etkisini bilmekteyiz. Çıralı’da yaşamaya devam ettiğim sürece de deniz kaplumbağası çalışmalarımızı sürdürmeyi hedefliyorum. Artı tabi ki bu deniz kaplumbağası ve endemik türü korumak içinde bir sahil  bandında araç girişini engellemek için bir ahşaptan bir çentik oluşturuyoruz.

‘TURİZİM YOLU ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR’

Ulupınar’dan, Olympos’a buradan da Adrasan’a çok önemli bir projenin de yapılma çalışmaları devam ediyor. Bu çalışma bölgemiz için çok önemli. Bununla birlikte kış aylarında kayma meydana gelen yolumuzun da çalışmaları son aşamasına geldi yakında açılacak.

‘MUHTARLIK ZOR İŞ’

Muhtarlık inananın çok zor bir iş ve gece gündüz diye bir kavramınız yok. Herkes bizleri arıyor bölge ile ilgili olarak ve bizde elimizden gelen her şeyi her saat yapıyoruz. Bütün problemleri bizimle birlikte çözüme kavuşturuyorlar. Gelecek dönemler neyi gösterir bilmiyorum ama bu işler sonuçta birer basamak. Muhtarlığın maddi bir getirisi yok ama yıllar sonra buraya gelenler işte şu iş bu muhtar zamanında yapıldı demeleri bile bizi mutlu edecektir.”

www.kemergozcu.com

 

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle