Hoşgeldiniz  

Büyükşehir’den Özel Yörük Müzesi

Semih Köken | 04 Mayıs 2017 | Antalya Haber, Gündem, Yaşam A- A+

Büyükşehir’den Özel Yörük Müzesi

Büyükşehir Belediyesi, Yörük kültür ve geleneklerini gelecek nesillere aktarmak üzere Manavgat’ın Evren Mahallesi’nde Özel Yörük Müzesi kurdu. Yörük kültürünün yaşatıldığı müzede bine yakın etnografik nitelikte eser sergileniyor.

Antalya’nın en önemli kültürel değeri Yörük kültürü zamanın yıpratıcı etkisine karşı koyup hala varlığını devam ettirse de bu kültürü yaşayanların sayısının artık günden güne azalması Büyükşehir Belediyesi’ni harekete geçirdi. Bu kapsamda Antalya Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanlığı tarafından Manavgat’ın Evren Mahallesi’ne Özel Yörük Müzesi kuruldu. Yörük kültürünün tanıtıldığı bine yakın etnografik nitelikteki eser müzede sergileniyor…
YÖRÜK KÜLTÜRÜ TANITILIYOR
Müzenin Danışmanlığını Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Ak ve Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi’nden emekli Dr. Attila Erden yapıyor. Tematik bir sergilemenin yapıldığı Özel Yörük Müzesi’nde; Yörüklerin Mekanları, Yörüklerde Sosyal Hayat, Dokumacılık ve El Sanatları, Hayvancılık, Tarım, Mutfak Kültürü konuları ziyaretçilerine tanıtılıyor.
CANLANDIRMALI MÜZE
Yaklaşık 4 bin metrekarelik bir alana kurulan Özel Yörük Müzesi’nde ayrıca Yörük yaşantısını, gelenek ve göreneklerini ziyaretçilere tanıtmak ve müzenin açık hava sergilerini daha anlaşılır kılmak için heykellerle canlandırmalar yapılıyor. Yörük göçü, hayvancılık ve Yörük kültürünün önemli bir eğlencesi olan yağlı güreş sporu heykellerle ziyaretçilere tanıtılıyor. Ayrıca müzenin açık hava sergi alanında 3 tip Yörük çadırı ziyaretçiler tarafından gezilebiliyor.
HERGÜN AÇIK
Yörük kültürünü yaşayan vatandaşlardan gelecek bağışlarla sergilerin periyodik olarak güncellenmesi hedeflenen Özel Yörük Müzesi haftanın her günü saat 08.30-17.30 arasında ücretsiz olarak ziyaret ediliyor.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle