Hoşgeldiniz  

Büyükşehir yasası hizmeti kolaylaştırdı

Semih Köken | 16 Aralık 2015 | Antalya Haber, Gündem, Yaşam A- A+

Başkan Menderes Türel, Büyükşehir Yasası’nın demokrasiyi güçlendirdiğini, zaman kaybını ve git-geli bitirdiğini, hizmet bütünlüğü sağladığını belirterek, “5 kilometrelik bölümde toplu ulaşım bile çözülemiyordu. Şimdi her şey çok daha kolay” dedi.

 

Türkiye İl Genel Meclisi Üyeleri Derneği’nin düzenlediği 14. İl Özel İdareleri Semineri, Antalya Kundu’da başladı. Milli Savunma Eski Bakanı Vecdi Gönül, Antalya Valisi Muammer Türker, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdür Yardımcısı Ekrem Canlap ve Türkiye İGM Üyeleri Derneği Genel Başkanı Satılmış Gürbüz’ün açılış konuşmalarını yaptığı seminere, il genel meclisi olan 51 vilayetten meclis başkanları ve genel sekreterler katıldı. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, seminerin açılışında yaptığı konuşmada 6360 sayılı Büyükşehir Yasası’nın uygulamadaki avantajlarını paylaştı.

YASANIN HER DÖNEMİNDE YER ALDIM

Başkan Türel, G20’den sonra G51 zirvesine ev sahipliği yapıyor olmaktan dolayı büyük bir şeref duyduğunu belirterek, 6360 sayılı Büyükşehir Yasası’yla ilgili eleştirilere yanıt verdi. İkinci kez belediye başkanı seçilmeden önce, 6360 sayılı yasanın hem teorisinde, kanunun hazırlanmasında yer aldığını belirten Başkan Türel, “Başkan seçildikten sonra da uygulanmasında, pratiğinde yer almış bir kişiyim. O yüzden yasanın elbette ki bir takım eksikleri vardır. Bu yasa bildiğiniz gibi yüzölçümü geniş bir coğrafyaya hitap eden ve nüfusu 750 bini aşkın illerde yürürlüğe giren bir yasa olarak meclisimizde karara bağlandı” dedi.

7 KURUM AYRI TELDEN ÇALIYORDU

Başkan Türel, “Sizler gayet iyi bilirsiniz ki nüfus büyüdükçe, yüzölçümü büyüdükçe çok başlılık olduğu takdirde uygulamada fevkalade zorluklar önümüze çıkar. Nüfusu 750 binin üzerinde ve yüzölçümü geniş olan illerimizde böyle bir düzenleme söz konusu olmuştur. Çünkü geçmişe baktığımızda yerel yönetimlerde illerimizde, İl Özel İdareleri, İl Genel Meclisleri birlikte tabi ki Büyükşehir Belediyeleri, belediyeler, ilçe belediyeleri belde belediyeleri köye hizmet götürme birlikleri gibi alt alta saydığınızda 7 ayrı kurum yapılacak yerel hizmetlerden sorumluydu. Bu 7 ayrı kurumun farklı tellerden çalıyor olması hizmette gecikmelere ve verimliliğin düşmesine vesile olmaya başlamıştı. İşte bu hizmet bütünlüğünün bu plan bütünlüğünü sağlayabilecek yeni bir yasa ihtiyacı bu kapsamda ortaya çıkmıştır” dedi.

DEMOKRASİMİZ GÜÇLENDİ

Özellikle hizmetlerin verimli olmasının,  mali yapının en iyi şekilde kullanılmasının ve plan bütünlüğü hususlarının daha kolay uygulanabilir bir hale geldiğinin altını çizen Başkan Menderes Türel, “Demokrasi açısından Büyükşehir Yasası’na bakarsak o işin farklı boyutu. Çünkü bu kanundan önce köylerde yaşayan vatandaşlarımız sadece muhtarını, azalarını, birde İl Genel Meclisi üyelerini seçebiliyordu. Bu yasayla artık köydeki vatandaşlarımız kendisini yönetecek büyükşehir belediye başkanını ve meclisini, ilçe belediye başkanını da seçebilir hale geldi. Bu aslında demokrasimizi güçlendirme adına fevkalade önemli bir adımdır” diye konuştu.

ZAMAN KAYBINI, GİT-GELİ BİTİRDİK

Başkan Türel konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ancak tabi ki illerdeki plan ve hizmet bütünlüğünün sağlanması, bu yasanın en çok ihtiyaç olarak ortaya çıkmasındaki durumuydu. Şunu özellikle ifade etmek isterim, il genel başkanları ve üyeleri olarak kendi ilinizle bugün yapmakta olduğunuz bir üst ölçekte bir planı, yani 5000 – 25000 planı Ankara’da tasdik ettirmek zorundasınız. Biz şimdi özellikle üst ölçekli planları da büyükşehir belediyesinde tasdik edebilme imkanını sağlayarak, belediyelerimize büyükşehir sınırları içerisindeki ilçe belediyelerini artık Ankara’ya git gel noktasında zaman kaybından ve orada saatlerce plan onayıyla ilgili günlerce aylarca zaman israfından kurtarmış olduk. Böylelikle plan bütünlüğü noktasında bir otorite karar verecek ve havza planlaması dediğimiz planlamayı da işte o otorite en iyi şekilde planlayacak.”

İMAR KONTROLDEN ÇIKMIŞTI

Başkan Türel verdiği bir örnekle, otoritenin önemine değindi. Türel, “Antalya’da hemen 50-100 kilometre ötemizde, geçmişteki kanun uygulamasında belde belediyesi bir bakıyorsunuz güzelim sahillerimizde yüzde 60 emsal veriyor, bir belediye bakıyorsunuz 1.60 emsal veriyor. Yanyana iki belediye. Ondan sonra o güzelim sahillerin kontrol edilebilir olması, bir yeknesak içerisinde plan bütünlüğünün sağlanıyor olabilmesi hiç şekilde mümkün olmadı. Bundan hepimiz dertleniyorduk. Ama şimdi binlik planların onay makamı Büyükşehir Belediye Meclisi olduğu için, hem de büyük ölçekte yani 5 bin ve 25 binlik planları Büyükşehir Belediye Meclisi yaptığı için artık bu çifte standart imar planlarında yapılamaz hale gelmiştir” dedi.

HİZMET BÜTÜNLÜĞÜ SAĞLANDI

Yasanın, hizmet bütünlüğünü genişlettiğini belirten  Başkan Türel, “Alanya’da 5 kilometrelik bir sahil sınırında 4 tane belediye vardı. Bu 4 ayrı belediyenin toplu ulaşım araçları vardı. Bu toplu ulaşım araçları 5 kilometre içerisinde 4 ayrı belediye olduğu için birinin sınırında başlayıp birinin sınırından daha sonrasında devam edemezdi. Yani 5 kilometreyi 4 ayrı belediyede 4 ayrı toplu ulaşım aracıyla tüketmek durumundaydınız.  Çünkü öteki belediye sınırlarından içeriye sokmuyordu. Büyükşehir Yasası’yla Ulaşım Koordinasyon Merkezi’yle şimdi bunların hepsi bütüncül bir anlayışla planlanıyor” şeklinde konuştu.

YASA HEMEN ÇARE OLDU

Alanya’da Şoförler Odası Başkanı’nın bir beyanına değinen Türel, “Arkadaşımız siyasi olarak da bizim partimize de yakın biri değildir. Ancak şunu söylüyor, diyor ki; Büyükşehir Yasası’ndan dolayı teşekkür ediyorum, bu yasayı çıkaranlardan Allah razı olsun. 5 kilometrede 4 belediye başkanının kapısını aşındırmaktan gına gelmişti. Hiçbirine derdimizi anlatamıyorduk. Şimdi karşımızda tek muhatap Antalya Büyükşehir Belediyesi var. Her meramımızı anlatabiliyor, sorunlarımıza çözüm bulabiliyoruz.”dedi.

HALLERDEKİ KARMAŞA ÇÖZÜLDÜ

Antalya’nın, Türkiye’yi besleyen hatta dünyayı besleyen  bir kent olduğunu söyleyen Türel, “Tarım sektörünün de aynı zamanda turizmle birlikte başkenti. 24 tane toptancı halini şimdi 11 hale düşürüyoruz. Bir kere ekonomik olarak tasarrufu nasıl olabileceğini takdirlerinize bırakıyorum. Ama enteresan olan başka bir şey var. Kumluca’da Beykonak Hali ile Mavikent Hali arasında sadece bir yol var. Aradan 6-7 metrelik yol geçiyor. Yıllık kiralar birinde 4 bin lira diğerinde 8 bin lira. 8 bin lira ödeyen vatandaşa, komisyoncu kardeşimize yazık değil mi? Bunların hepsini birleştiriyoruz. Fiyatları tabi birleştiriyoruz. Fiyatlarla birlikte hizmet bütünlülüğünü de sağlıyoruz. Aradaki yolu hale dahil ettik ve orası tek hal oldu. Yine Alanya’da Konaklı’da çıkış ücreti 3 lira, arasında 10 metre mesafedeki Payallar belde belediyesine ait ayrı bir hal daha var. Orada da çıkış ücreti 10 lira. Üç mislinden fazla. Bunların hepsi hizmet bütünlüğü adına ortadan kalkıyor” diye konuştu.

TAŞERONLAR KADROYA GEÇİRİLMELİ

Başkan Türel, taşeron sisteminde çalışanların kadroya geçirilmesini fevkalade doğru bulduğunu belirterek, “Bu yasa mutlaka gerçekleştirilmelidir. Ama bu yasadan önce de personel reformu yasasını ya eş zamanlı ya da önce ele almak durumundayız. Yoksa ‘devlete kapağı at, 65 yaşına kadar ne yaparsan yap, yan gel yat, maaşını al’ kültüründen personelimizi kurtarmamız lazım. Çalışan personelle çalışmayan personel arasında bir tercih yapılabilmesi lazım. Dolayısıyla bu taşeron yasasının da fevkalade dikkatli bir şekilde bütün boyutlarıyla ele alınarak yasalaşması benim, en büyük talebim ve en büyük dileğimdir” diye konuştu.

 

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle